Vijesti - Zlatni jubilej samostana i dječjega vrtića Sv. Franje

 

Zlatni jubilej samostana i dječjega vrtića Sv. Franje

Zlatni jubilej samostana i dječjega vrtića Sv. Franje Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2017 - 23:04

Družba sestara franjevki od Bezgrešnoga začeća iz Dubrovnika zahvalila je 1. listopada Gospodinu za 50. obljetnicu samostana i dječjega vrtića sv. Franje (1967. – 2017.), koji djeluje u sklopu samostana u Barutanskom ogranku 5 u Zagrebu, svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi Bezgrešnoga Srca Marijina na Jordanovcu predvodio umirovljeni zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić uz koncelebraciju fra Jure Šarčevića, predsjednika Hrvatske redovničke konferencije, Damira Ocvirka, župnika župe sv. Josipa na Trešnjevci, koji je kao dijete pohađao DV sv. Franje, te desetak svećenika.

Euharistijsko slavlje uveličao je Zbor sestara sa suradnicama uz orguljsku pratnju dr. Darka Kristovića. Brojne okupljene vjernike na početku euharistije pozdravio je domaći župnik o. Blaženko Nikolić, spomenuvši djelotvornu, samozatajnu i radosnu prisutnost sestara na području župe.

U propovijedi mons. Pozaić prenio je čestitke i pozdrave zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića prigodom zlatnoga jubileja „izuzetno važne, dragocjene i ugledne ustanove" – samostana i DV-a sv. Franje. Prisjećajući se samoga početka, istaknuo je da je bio skroman poput male „betlehemske špilje", a u njoj samostan i dječji vrtić. Ta „betlehemska špiljica izrasla je u lijepu nazaretsku kućicu", koja se napunila i postala kao velika sveta nazaretska obitelj puna pjesme i igre, molitve i odgoja, rada i rasta u istini i ljubavi evanđelja, u prijateljstvu s Isusom, Marijom i Josipom, u poštovanju dostojanstva svake osobe stvorene na sliku Božju i tako sve do danas. Dragocjeno je vrijeme proživljeno u vrtiću s časnim sestrama, tu se stekne ljubav prema Crkvi i Isusu za cijeli život, podsjetio je biskup te napomenuo da takve vrtiće treba čuvati i podržavati. 

Na završetku mise uime odsutne vrhovne poglavarice s. Ružice Barić nazočnima se obratila njezina zamjenica s. Darija Jovanović, koja je izrazila radost zbog zlatnoga jubileja djelovanja sestara, „zlatnoga dara milosti rada s malenima u vrtiću sv. Franje. Providnost je htjela da prije pola stoljeća sestre franjevke iz Dubrovnika dođu u Zagreb i svojom nazočnošću svjedoče Božju ljubav u ovom gradu". 

Euharistiji je prethodila svečana akademija u ispunjenoj dvorani „Antuna Bauera" na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Povijest samostana predstavila je samostanska poglavarica s. Katica Dabo, a povijest dječjega vrtića ravnateljica s. Kornelija Zorić. O vremenu bezbrižnosti i sigurnosti uza redovnice za boravka u DV-u sv. Franje svjedočili su vlč. Damir Ocvirk, prof. Anka Lozančić, Bernard Gršić i Zrinka Skelin. Svečanost su upotpunili Zbor sestara sa suradnicama, uz glasovirsku pratnju Ivana Šimunca, djeca DV-a sv. Franje, Monika Krijan (harfa), te sestre Leko, Dolores (sopran) i Magdalena (glasovir). Kroz program su vodili Vida Runje i Dario Brigić.

U prigodi zlatnoga jubileja objavljena je slikovnica „Pjesma stvorenja – Hvaljen budi, Gospodine moj!", podijeljana na završetku akademije, čije je stihove ispisala Brankica Blažević, a ilustracije su izradila djeca u dječjem vrtiću sv. Franje.  

Proslava je započela u subotu 30. rujna euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj kapeli Bezgrešnog začeća BDM predvodio župnik Ocvirk. Naglasio je veliku važnost vjerskih dječjih vrtića koji djetetu pristupaju cjelovito (duh, duša, tijelo) i žele pomoći roditeljima da sačuvaju njegovu dušu te zahvalio Bogu za vrtić sv. Franje u kojem je i sam bio prije 30-ak godina. Slijedilo je euharistijsko klanjanje, nakon kojega je zajedništvo i druženje nastavljeno u prostoru samostana.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi