Vijesti - Šest djevojaka pristupile u zajednicu sestara „Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina”

 

Šest djevojaka pristupile u zajednicu sestara „Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina”

Šest djevojaka pristupile u zajednicu sestara „Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina” Autor: ika
Objavljeno: 01. 10. 2017 - 09:17

Pod svečanom Večernjom koju je 1. listopada u župnoj crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Triblju predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, šest djevojaka članica duhovne obitelji „Euharistijska zajednica Srca Isusova i Marijina", obukle su redovničku odoru, te pristupile u zajednicu sestara „Euharistijske službenice Srca Isusova i Marijina". Petru Bobovčan, Mateu Kapetanović, Jelenu Ivković, Gordanu Ćosić, Elizabetu Barbiš i Lorenu Ćorić u Zajednicu je primio osnivač don Josip Radić, uz nazočnost duhovne majke Zajednice Jozefine Glasnović.

Nakon svečane Večernje nadbiskup Devčić predvodio je euharistijsko slavlje. U propovjedi istaknuo je da je oblačenje redovničke odjeće veliki događaj ne samo za dotične osobe, za zajednice kojima pripadaju, nego i za cijelu Crkvu. Zamjena građanskog odijela redovničkim vanjski je znak nutarnje odluke kojom se dotična osoba odriče svjetovnog načina života. Taj čin je odgovor na Isusov poziv da ga se slijedi živeći evanđeoske savjete poslušnosti, siromaštva i čistoće. Podsjetio je na talijansku poslovicu: „L'abito non fa il monaco, ma lo mostra" – „redovničko odijelo ne čini redovnika, ali ga pokazuje" - istaknuvši da bi redovničko odijelo trebalo biti stvarni znak, a ne prividnost, te da je potrebno neprestano se truditi vlastitu stvarnost usklađivati sa znakom kojim smo zaogrnuti. „Možemo reći da u čovjekovoj paloj naravi leži neka sklonost pokazivati se drukčijim nego što jesmo. Zato lako i padamo pod utjecaj prividnosti, koja istovremeno odaje našu pravu narav. (…) Prividnost nas dakle skriva i razotkriva. U tom smislu svaki čovjek stoji pred izborom: stvarnost ili prividnost. Dakako, te dvije mogućnosti nisu jednakovrijedne, jer izbor prve znači opredijeliti se za istinu o sebi, ma kako ona bila zahtjevna ili neugodna, a izbor druge mogućnosti ima za posljedicu život u prividu i laži." Sestrama je poželio da budu osobe koje će ljudima našeg vremena davati takvo svjedočanstvo time što će u svim prilikama birati istinu i prihvaćati svoju stvarnost bez uljepšavanja i bijega u privid. 

Podsjetio je da su s redovničkim odijelom, dobile i nova imena: s. Miroslava od Muke Kristove, s. Franciska Pia od Gospe Fatimske, s. Marija Magdalena od Milosrdnog Isusa, s. Benedikta od Sv. Imena Isusova, s. Leopolda od Božjeg milosrđa i s. Benjamina od Sv. Lica Isusova. „Novim imenom, kao i novom odjećom, označena je duboka duhovna promjena koja se u vama dogodila ulaskom u redovnički stalež. U skladu s rečenim, u vašem je imenu sadržan vaš životni zadatak. To znači da svaka od vas treba u svom novom životu neprestano težiti ostvariti ono svojstvo koje je sadržano u vašem redovničkom imenu, kako bi se s njegovim značenjem podudarala vaša sudbina i cijeli vaš život", rekao je nadbiskup. 

Govoreći o datumu kojega su odabrale za ovaj važan dan u njihovom životu - 1. listopada - podsjetio je da istoga dana je blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa. Njeno oblačenje redovničkog odijela nije bila puka zamjena jednog odijela drugim, nego je to bio izraz duboke promjene, istinsko „svlačenje starog čovjeka" i rođenje novoga čovjeka u Isusu Kristu. „Neka ovaj sveti obred i vama, drage sestre, to znači. Neka vam redovnička odjeća koju ste danas obukle bude trajan podsjetnik na novi život koji vam je Krist darovao kad ste mu se posvetile", kazao je nadbiskup. Na kraju mise čestitao je sestrama na Božjem pozivu koji su prihvatile. Dodao je da je Euharistijska zajednica službenice Srca Isusova i Marijina zajednica Božje ljubavi i dokaz kako Duh Sveti djeluje. Istakao je važnost klauzurnog samostana za molitvu na području Riječke nadbiskupije, ali i području Krčke biskupije što je svojim dolaskom potvrdio i umirovljeni krčki biskup Valter Župan. 

Riječ zahvale predvoditelju misnog slavlja, svećenicima kao i čestitku sestrama na kraju mise uputio je župnik Vjekoslav Đapić. Šest sestara, od kojih su dvije klauzurne, tijekom novicijata boravit će u samostanu koji se nalazi uz župnu kuću u Triblju. U Riječkoj nadbiskupiji, osim Triblja, sestre su prisutne i u župi sv. Jelene djevice i mučenice u Dramlju.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi