Vijesti - Završene zajedničke godišnje duhovne vježbe sestara karmelićanki

 

Završene zajedničke godišnje duhovne vježbe sestara karmelićanki

Završene zajedničke godišnje duhovne vježbe sestara karmelićanki Autor: ika
Objavljeno: 17. 04. 2021 - 22:48

Od ponedjeljka 12. travnja do subote 17. travnja u Samostanu Kraljice Karmela u Brezovici, pokraj Zagreba, pod vodstvom o. Zvonka Martića, OCD, karmelićanina, održane su godišnje duhovne vježbe sestara karmelićanki, koje su započele misnim slavljem i zazivom Duha Svetoga. Tema duhovnih vježbi bila je: “Tko je Bog? – Duhovnost sv. Ilije proroka".

Kroz euharistiju, predavanja, osobna razmatranja, šutnju, sabranost, klanjanje, sakrament pomirenja, duhovne razgovore i promišljanja, sestre su uranjale u život s Bogom i za Boga u duhu Ilijinom. Isto tako provjeravale su svoj duhovni hod i jačale svoju vjeru na Ilijinoj vjeri, kao i svoje poslanje na Ilijinom poslanju.

Svaki duhovni poziv ima svrhu da posvjedoči slavu Božju i spasenje ljudi

“Ilija stoji pred Gospodinom, to će reći, biti spreman služiti tu gdje jesam. Svaki duhovni poziv ima svrhu da posvjedoči slavu Božju i spasenje ljudi. Ilija je svjestan svoga poslanja. On nam poručuje da se bavimo Božjim interesima, a ne sobom”, rekao je između ostaloga o. Zvonko Martić.

Zatim je sestrama približio Ilijino doba i njegovo poslanje, s osobitim naglaskom da Bog šalje proroka onda kada se mijenja jedna civilizacija i nastaje druga, kako je bilo i s prorokom Ilijom.
“Iz bogate Ilijine duhovne baštine prisjetit ćemo se da se Ilija borio protiv nevjere za čistu vjeru u Izraelu i u tome nam je on model i vođa. Ilija je borac za Božju istinu i pravdu, a Bog ga štiti od njegovih neprijatelja. Oslanja se na Boga u vrijeme kobne suše u Izraelu i Bog djeluje: čini čudo darivajući kišu. Bog šalje Iliju da se osloni i na pomoć koja dolazi od čovjeka, od udovice iz Sarfate Sidonske”.

Nema spasenja bez trpljenja, ni vjere bez kušnje

“Time nam Bog pokazuje da se uvijek trebamo oslanjati na Njega, ali također dopustiti da nam i drugi pomognu, misli su voditelja duhovnih vježbi. U daljnjim predavanjima govorio je i o dva žrtvenika na gori Karmelu, te između ostaloga poručio da Karmel ne poznaje kompromisa u životu i da je jača molitva jednog vjernog Jahvinog sluge, nego molitva 450 zavedenih Baalovih proroka”.

“Nakon žrtve na gori Karmelu, Ilija je umoran i razočaran jer vidi da se Izraelski narod nije promijenio, budući da  časti Boga samo ustima, a ne srcem. Ta, nema spasenja bez trpljenja, ni vjere bez kušnje, a tek kada uđemo u pustinju možemo se osloboditi svojih projekcija o Bogu, o svijetu i o sebi”…
Na taj način, napomenuo je o. Zvonko, prorok Ilija ulazi u tzv. drugo obraćenje u kome doživljava potpuno čišćenje vjere; po kojem je slobodan od prošlosti, živi sadašnjost, a Bogu predaje budućnost.

Budućnost će postati svjedok

U završnom predavanju pod naslovom “Budućnost će postati svjedok” govorio je predavač o Iliji koji sada drukčije svjedoči za Gospodina.
“Budućnost će postati svjedokom njegovog dubokog života vjere i potpune slobode za Gospodina i za njegove planove. Ilija nam pokazuje kako ljubiti Boga i čovjeka, kako gajiti ljubav prema svome narodu, prema tradiciji u kojoj smo odrasli i prema samome sebi. Poput gorljivog proroka pozvani smo živjeti vjerno, čisto, ponizno i svjedočiti za Boga”, zaključio je o. Zvonko Martić.

I na kraju predavanja, o. Zvonko uputio je molitvu proroku Iliji: “Naš vođo i Oče, pomozi i zagovaraj nas! Uzdamo se u milosrđe Božje i u tvoj sveti zagovor”!
Duhovne vježbe završile su u subotu navečer 17. travnja svečanom himnom “Tebe Boga hvalimo”, a sestre su ponovno bile obogaćene novim spoznajama Božje blizine i Božje ljubavi u duhu i gorljivosti Ilijinoj.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi