Vijesti - O. Tonči Trstenjak o rađanju emisije HTV-a „Mir i dobro“

 

O. Tonči Trstenjak o rađanju emisije HTV-a „Mir i dobro“

O. Tonči Trstenjak o rađanju emisije HTV-a „Mir i dobro“ Autor: ika
Objavljeno: 18. 04. 2021 - 12:41

O. Antun Tonči Trstenjak, osnivač i prvi urednik emisije „Mir i dobro“ Hrvatske televizije, koja će u nedjelju 18. travnja doživjeti 1500. emitiranje, za IKA-u je pripremio osvrt na njezino nastajanje i početke emitiranja.

Nakon demokratskih promjena 1990. započeli su pregovori s Vladom RH i čelnicima HTV-a o uvođenju religijskih sadržaja. Uime Hrvatske biskupske konferencije pregovore je vodio zagrebački pomoćni biskup mons. Đuro Kokša i o. Tonči Trstenjak, SJ. Na tim sastancima su redovito sudjelovali predstavnici evangelika, baptista, muslimana i katolika. Srpska pravoslavna Crkva nije se odazivala na pozive.

Od srpnja 1991. na HTV-u je  kao urednik zaposlen isusovac o. Tonči Trstenjak koji je odmah krenuo s organizacijom religijskih emisija. Uime HTV-a dodijeljen mu je kao pomoć Augustin Bašić koji je do tada radio u HTV-u. Krenulo se s izravnim prijenosom misa (jednom mjesečno!) i s emisijom koja je subotom navečer tumačila nedjeljno evanđelje „U početku bijaše riječ“. Osjetila se potreba za tjednim informativnim magazinom koji bi izvještavao o religijskim zbivanjima. Budući da je HTV javna televizija svih građana RH razmišljalo se o međureligijskoj suradnji pa su na sastanke pozivani predstavnici važnijih religijskih zajednica u RH. Prva ideja je bila da se emisija zove „Ekumena“, ali zbog kršćanskog poimanja tog izraza muslimani se nisu složili (imam Šefko Omerbašić). Predloženo je napokon da se emisija nazove prema židovskom pozdravu „Shalom“ s čime su bili suglasni muslimani i druge zajednice. Konačno je dogovoreno da taj međureligijski tjedni magazin istakne u špici prijevod pozdrava „Shalom” na arapski, latinski i hrvatski jezik. Tako je u prvoj službenoj špici bio složen red naziva: Shalom, Selam, Pax et bonum, Mir i dobro. Tražio se voditelj emisije koji nije neko prepoznatljivo lice iz komunističkog razdoblja HTV-a. Urednik o. Tonči Trstenjak iz Šibenika je u Zagreb pozvao tadašnjeg novinara Šibenskog radija Nenu Kužinu. On je stigao nekoliko dana prije emitiranja i izravno u eter u nedjelju 23. veljače 1992. vodio prvu emisiju „Mir i dobro“ i kasnije niz drugih do 1996. godine.

„Mir i dobro“ je bila međureligijska emisija sve do 2004. godine. Te je godine Religijski program HTV počeo emitiranje specijaliziranog tjednog magazina za nekatoličke religijske zajednice „Duhovni izazovi“, a „Mir i dobro“ od tada pretežno prati zbivanja u Katoličkoj Crkvi.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi