Vijesti - Započeo Redoviti provincijski kapitul Školskih sestara franjevki

 

Započeo Redoviti provincijski kapitul Školskih sestara franjevki

Započeo Redoviti provincijski kapitul Školskih sestara franjevki Autor: ika
Objavljeno: 21. 02. 2022 - 19:03

„Kraljevstvo Božje je među vama!“

Jutarnjom molitvom i euharistijskim slavljem na čast Duhu Svetom započeo je 21. veljače Redoviti provincijski kapitul Školskih sestara franjevaka Krista Kralja Provincije Presvetog Srca Isusova sa sjedištem u Splitu.

Slavlje Kapitula odvija se u znaku evanđeoskoga poziva Tražite najprije Kraljevstvo Božje i pravednost njegovu (usp. Mt 6,33) na koji se u propovijedi pozvao i predvoditelj misnog slavlja fra Boris Čarić, posvješćujući potrebu usmjeravanja našega pogleda prema vlastitom redovničkom poslanju koje uvijek ima biti dio poslanja Crkve. A to poslanje znači „neprestano traženje, promišljanje i predanje Kraljevstvu Božjem, tj. svjesno dopuštanje da milost Božje darovanosti bude i slobodna obveza življenja i djelovanja“, naglasio je fra Boris. 

Nakon zaziva Duha Svetoga u kapitularnoj dvorani provincijska predstojnica s. Andrea Nazlić uputila je pozdravnu riječ i izrazila dobrodošlicu svim sestrama kapitularkama. Poseban pozdrav uputila je vrhovnoj predstojnici s. Klari Šimunović, naglasivši kako njezina prisutnost ulijeva povjerenje i sigurnost u uspješan rad Kapitula Provincije kojoj i ona sama pripada.

S. Klara pozvala je sestre na odgovornost za zajednički hod, ugrađivanje vlastitih darova, volje i raspoloživosti za dobrobit Provincije. Također je istaknula da je Kapitul darovano vrijeme za promišljanje postojećih i iznalaženje novih putova kako bi se i u sadašnjem trenutku nanovo otkrivalo bogatstvo karizme Družbe.

Slijedeći misao vodilju Kapitula naglasila je poticaj Pravila da „na svim zborovima koje održavamo najprije tražimo Kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, i da se potičemo da bismo Pravilo koje smo obećale mogle bolje vršiti i vjernije slijediti stope Gospodina našega Isusa Krista (usp. Pravilo i život, 25)“.

Pritom je istaknula glagol „tražiti“ odnosno imperativ „Tražite najprije!“, koje treba dovesti do dobra koja se traže. To od sestara pak iziskuje „dinamizam, raspoloživost, strast i volju za istraživanjem“. Samo se tako može otkriti značenje riječi „Kraljevstvo Božje je među vama!“

A Kraljevstvo Božje znači Božju prisutnost, ljubav i dobrotu. Jedan od znakova da je Kraljevstvo Božje među nama svakako je i prisutnost sestara Kongoanka. Naime, to je prvi put da one sudjeluju na provincijskom kapitulu. Poseban poticaj za zauzeti rad Kapitula sestrama bi trebala biti ova Jubilarna godina – stota obljetnica utemeljenja Provincije. Uz želju da taj susret i rad budu mjesto vedrog traženja i mudrih odluka i da Bog „po svojoj milosti kraljuje u nama“ (Sv. Franjo), proglasila je Redoviti provincijski kapitul otvorenim .

Program Kapitula nastavlja se iznošenjem izvješća i sagledavanjem raznih područja života i djelovanja Provincije s nakanom razlučivanja prioriteta kojima bi se trebalo posvetiti više pozornosti u sljedećim godinama te iznaći nove poticaje za zajedničku budućnost.

Osim radnog dijela, na Kapitulu, koji traje do 26. veljače, bit će izabrana nova Provincijska uprava za naredno šestogodište. 

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Dan hrvatske glagoljice i...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi