Vijesti - Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Belišću

 

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Belišću

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Belišću Autor: ika
Objavljeno: 22. 02. 2022 - 13:53

U Dvorani bl. Alojzija Stepinca u sklopu župne crkve održano je predavanje o hrvatskom glagoljaštvu „Imala si knjige i nauke od Ćirila i Metoda ruke“. 

Uime organizatora okupljene je pozdravio župni i samostanski vikar fra Mirko Mišković, inicijator događaja, koji je ujedno najavio i predstavio dvije predavačice.

Prvi dio predavanja održala je izv. prof. dr. sc. Tanja Kuštović, predstojnica Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ukratko je predstavila srednjovjekovnu povijest glagoljaštva, od njegovih početaka do izdanja naših domaćih tiskara u Senju i Rijeci iz prve polovice 16. st. Posebno se osvrnula na naš prvotisak, Misal po zakonu rimskoga dvora. Naime, u njegovu kolofonu je kao datum dovršetka tiskanja naveden upravo 22. veljače 1483. g., na čiji se spomen i obilježava Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Drugi dio predavanja održala je doc. dr. sc. Vera Blažević Krezić s Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Predstavila je novovjekovnu povijest glagoljaštva, od vremena tzv. istočnoslavenizacije naših liturgijskih knjiga (koja je provedena po naputku rimske Kongregaciji za širenje vjere u 17. st.) pa sve do obnove hrvatske jezične tradicije i najnovijih izdanja.

Posebno se osvrnula na ne baš tako poznatu povijest glagoljaštva na prostorima današnje Đakovačko-osječke nadbiskupije te je predstavila značajne istraživače staroslavenskoga jezika i hrvatskoga glagoljaštva sa slavonskoga prostora. Na kraju predavanja svim prisutnima se obratio belišćanski gvardijan i župnik fra Marko Neretljak, zahvalivši posebno predavačicama i izrazivši želju da će se takvi događaji ponavljati i u budućnosti. 

Uz mnogobrojne zainteresirane iz Belišća i okolice, na predavanju su bili prisutni i predstavnici gradske vlasti u Belišću, kao i voditeljica osječke Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju doc. dr. sc. Silvija Ćurak te prof. dr. sc. Milica Lukić. 

Nakon predavanja svi prisutni bili su pozvani na kratku okrjepu i druženje u prostoru Dvorane bl. Alojzija Stepinca.  

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi