Vijesti - Zaključna sjednica biskupijskog postupka za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić

 

Zaključna sjednica biskupijskog postupka za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić

Zaključna sjednica biskupijskog postupka za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić Autor: ika
Objavljeno: 31. 05. 2016 - 00:53

Utemeljiteljica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne

U svečanoj dvorani biskupskog ordinarijata u Šibeniku održana je na blagdan Pohođenja Marijina, 31. svibnja 2016., pod predsjedanjem šibenskog biskupa Ante Ivasa zaključna sjednica biskupijskog postupka za proglašenje blaženom službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne.

Sudjelovali su članovi crkvenog Sudišta imenovani za taj proces: predsjednik suda mons. mr. Krešimir Mateša, promicatelj pravde mons. dr. Josip Delić i bilježničarka s. Zdravka Gverić; postulator dr. fra Ratko Radišić i vicepostulatorica s. Terezija Zemljić.

Na sjednicu su bili pozvani svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici, koji su po svojim službama ili posebnim vjerničkim odnosom vezani uz službenicu Božju majku Klaru Žižić. Sjednica je započela Pjesmom stvorenja sv. Franje i molitvom za proglašenje blaženom službenice Božje. Biskup Ante Ivas istaknuo je važnost ovog događaja, kako za njezinu Družbu i Šibensku biskupiju tako i za cijelu Crkvu. Službenica Božja majka Klara Žižić (1626.-1706.) odlikovala se svojim potpunim predanjem Bogu pokazujući to brojnim djelima milosrđa. Franjevačkom malenošću bila je bliska svakom čovjeku. Njezini suvremenici usporedili su je sa svijećom koja neprestano sjaji a njezina svetost prepoznata je od ljudi još za njezina života, kao i u vrijeme i nakon njezine smrti.  

Biskup je spomenuo mnoge svoje predčasnike na biskupskoj stolici koji su pratili redovničku zajednicu Sestara franjevki od Bezgrješne od njezina utemeljenja 1673., odnosno 1679. godine do uvrštenja u Red družbi papinskog prava.

Na sjednici su predstavljeni spisi istraživanja o životu, krepostima i glasu svetosti službenice Božje, počevši od otvaranja kauze 21. rujna 2004. godine do zaključenja ovog postupka, 31. svibnja 2016. koji su zajedno s talijanskim prijevodom i publikacijama vezanim za službenicu Božju zatvoreni u pripremljene kutije i zapečaćeni. Glavninu spisa čine zapisnici ispitivanja svjedoka i važan, najveći dokument je Povijesna relacija o službenici Božjoj majci Klari Žižić, načinjena pod nadzorom članova Povijesne komisije, predsjednika Komisije dr. fra Vicka Kapitanovića, dr. Mile Vidovića, dr. fra Bazilija Pandžića i dr. fra Daniela Patafte. Zatvorene i zapečaćene kutije Biskup je predao postulatoru fra Ratku Radišiću da ih preda na Kongregaciju za svete u Rimu.

Vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne s. Zdravka Gverić zahvalila je na kraju Bogu za sveti život službenice Božje i svima koji su sudjelovali u ovom golemom i značajnom poslu. S poštovanjem i zahvalnošću prisjetila se i prvog postulatora kauze, pokojnog dr. fra Atanazija Matanića i pokojnog predsjednika Povijene komisije dr. fra Vicka Kapitanovića. Molitvom na grobu službenice Božje majke Klare Žižić u franjevačkoj Crkvi sv. Lovre za uspješan nastavak postupka u Rimu i pjesmom Ko zvijezda sjajna, za koju je tekst napisala klarisa s. Marija Petričević a uglazbio je fra Stipica Grgat, zaključena je sjednica biskupijskog postupka u Šibenskoj biskupiji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi