Vijesti - Proslava Pohoda BDM i prvi zavjeti s. M. Agneze od Svete Obitelji u Stepinčevom Karmelu

 

Proslava Pohoda BDM i prvi zavjeti s. M. Agneze od Svete Obitelji u Stepinčevom Karmelu

Proslava Pohoda BDM i prvi zavjeti s. M. Agneze od Svete Obitelji u Stepinčevom Karmelu Autor: ika
Objavljeno: 31. 05. 2016 - 08:32

Totus Carmelus Marianus est

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa Srećko Rimac, uz koncelebrante Antu Rotima, bivšeg donjolomičkog župnika, Ivana Torbara, sadašnjeg donjolomičkog župnika, Luku Slijepčevića, župnika u zagrebačkom Vrapču, bogoslove karmelićane: o. Tomislava Atelja, OCD i o. Danijela Marija Katančića, OCD, te ministrante Kristijana Barišića iz Donje Lomnice, proslavile su, u utorak 31. svibnja, bosonoge karmelićanke u Stepinčevom Karmelu u Brezovici, blagdan Pohođenja BDM i svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba. Slavlje je uzveličalo i polaganje prvih zavjeta s. M. Agneze od Svete Obitelji (Ane Barišić), kojemu su nazočili njezini roditelji, braća, sestre, najuža rodbina, milosrdnice i prijatelji iz Velike Gorice i Zagreba.

Na početku misnoga slavlja o. Rimac upoznao je okupljene sa značenjem blagdana Pohođenja BDM, s posebnim naglaskom na Karmelu svojstvenu marijansku dimenziju duhovnosti i života, u koju je utkala svoje predanje Bogu i Majci Božjoj, po prvim svetim zavjetima, s. M. Agneza. Tako je između ostalog rekao i ovo: „Zajedno sa sv. Josipom, Marija se u Karmelu najviše štuje. 'Totus Carmelus Marianus est'". Isto tako spomenuo je misli sv. Terezije Benedikte od Križa koja kaže da karmelićanke, koje se smiju nazvati Marijinim kćerima i sestrama, primaju od nje posebnu odjeću spasenja i Majka ih vodi svome ljubljenom Sinu, njemu na slavu i radost, te ih želi ukrasiti zaručničkom odjećom, kao što je to učinila i sa s. M. Agnezom.

Spominjući se Marijinog pohoda rođakinji Elizabeti, u homiliji provincijal se zaustavio na nutrini Marijine duše, na Marijinom proživljavanju nakon navještenja anđela Gabrijela i pri pohodu i susretu s rođakinjom Elizabetom. Tako je istaknuo Marijinu duboku šutnju, radost i poniznost s kojom je zaronila u otajstvo Boga i čovjeka, te sve stavila u Božje ruke. „Sv. Elizabeta bila je prvo ljudsko stvorenje s kojim je Marija podijelila svoju radost. Važno je uočiti da Marija nije ništa otkrila. Ona je šutjela. Elizabeta je bila ona koja je otkrila što se dogodilo s Marijom. Marijina skrovitost i njezina šutnja uzor su, kako kaže bl. Elizabeta od Presvetog Trojstva, dušama koje poniru u svoju nutrinu", rekao je propovjednik. 

Istaknuo je da je dragi Bog po Mariji podigao u Crkvi jednu redovničku obitelj, a to je Karmel, u kojoj je Marija posebno prisutna i čija je zapravo osnivateljica, Majka, Voditeljica i Učiteljica, na čijim se duhovnim izvorima napajaju njezini sinovi i kćeri. U toj stvarnosti prepoznao je provincijal karmelsko zvanje s. M. Agneze koju je Marija izabrala da bude zaručnica njezinog Sina na vrhuncima Kamela. A „'biti zaručnica,' kaže bl. Elizabeta od Presvetog Trojstva, 'to znači imati oči u njegovima, misli obuzete njime, srce svo zauzeto, sasvim zahvaćeno, kao izvan sebe i prešlo u njega, dušu punu njegove duše. 'Biti zaručnica' u Karmelu, to znači imati goruće srce proroka Ilije i pronicavo srce Terezije. Njegova 'istinska zaručnica' je ona koja gori od revnosti za njegovu slavu, na što je pozvana i s. M. Agneza", rekao je. 

Potom je o. Rimac pojasnio poziv karmelićanke, koji je dar Duha, a ideal mu je otajstveno sjedinjenje s Bogom po vjeri, molitvi, motrenju i ljubavi, u prijateljstvu s Kristom Gospodinom i u intimnosti s Djevicom Marijom. „Jednako tako, kako piše mlada karmelićanka sv. Tereziji de los Andes, život karmelićanke sastoji se od ljubiti, motriti i trpjeti, te odreći se same sebe da bi se duša pobožanstvnenila. Presveta Djevica Marija je uzor života svake karmelićanke. Ona je u punini vršila volju Božju i živjela savršeno zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti, koje danas prihvaća s. M. Agneza. Isus je također živio u punini zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, a takvim životom živi u punini Presveto Trojstvo", rekao je. „U osobama Presvetog Trojstva vlada savršeno siromaštvo, poslušnost i čistoća. Isus živi zavjete u Presvetom Trojstvu i oni su put slobode, ispunjenje čovjeka, te put do sjedinjenja s Bogom", rekao je između ostalog propovjednik. 

A onda je zahvalio dragom Bogu, Majci Božjoj, roditeljima, župnicima i odgajateljima za predanje Bogu po zavjetima s. M. Agneze i poželio joj da njezino predanje Bogu bude na slavu i na spasenje mnogim dušama, te da je Presveta Djevica položi u Srce Isusovo, kako bi uskrsnula na novi život i živjela duhovno sjedinjenje ss cijelim svijetom. 

Nakon homilije s. M. Agneza položila je prve zavjete u ruke časne majke Terezije Viktorije od sv. Alojzija i potvrdila svoju ljubav i odanost Kristu Gospodinu i Majci Mariji. Misno slavlje animirale su pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić. 

U popodnevnim satima blagdana redovnice su se na duhovno-molitveni način pridružile slavlju Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice svoga grada, preporučile joj grad i sve njegove stanovnike i zahvalile Bogu na još jednom daru njihovoj karmelskoj zajednici, na daru novozavjetovane s. M. Agneze.


S. M. Agneza od sv. Obitelji (Ana Barišić) rođena je u Zagrebu 1988. godine, a živjela je u Gradićima kraj Velike Gorice u brojnoj katoličkoj obitelji, u čijoj su sredini nikla tri duhovna zvanja. S. M. Agneza je najstarija od osmero braće i sestara; osnovnu i srednju ekonomsku školu završila je u Velikoj Gorici. Kad je osjetila poziv za duhovni život, premda joj je Karmel bila prva misao, krenula je u Družbu sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Zagreb, gdje je sazrela želja za kontemplativnim životom. Zato ulazi u Stepinčev Karmel u Brezovicu na blagdan Pohoda BDM i na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata 31. svibnja 2014. godine, te nakon dvogodišnjeg novicijata, polaže 31. svibnja 2016. svoje prve zavjete. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 29. svibnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi