Vijesti - Zahvala sestara Presvetog Srca Isusova Bogu i Majci Božjoj za radosnu vijest

 

Zahvala sestara Presvetog Srca Isusova Bogu i Majci Božjoj za radosnu vijest

Zahvala sestara Presvetog Srca Isusova Bogu i Majci Božjoj za radosnu vijest Objavljeno: 13. 02. 2013 - 23:01

Sestre Družbe Presvetog Srca Isusova koju je osnovala službenica Božja Majka Marija Krucifiksa Kozulić u četvrtak 14. veljače, zajedno su s vjernicima grada Rijeke zahvalile Bogu i Majci Božjoj na velikoj milosti i radosti što je Crkva odobrila službeni postupak za njezino proglašenje blaženom.

Istoga dana sestre su se okupile u većem broju na čelu s vrhovnom glavaricom s. Nives Stubičar u dvorani Kuće utemeljenja Družbe, koja ih je u svom pozdravnom govoru obavijestila o crkvenom odobrenju kanonskog postupka za proglašenje blaženom i svetom Majke Utemeljiteljice. Istaknula je da je to radosni i veliki događaj ne samo za našu Družbu sestara Presvetog Srca Isusova nego i za Riječku nadbiskupiju na čijem je području preminula 1922. na glasu svetosti, ali i za cijelu Crkvu u Hrvata. To je prvi put u povijesti da će se voditi kanonski postupak za jednu ženu, redovnicu koja je rođena u Rijeci. S. Nives je također pozvala sestre na zdušnije nasljedovanje Majke Utemeljiteljice u njezinoj svetosti i ljubavi prema Bogu i bližnjemu te na obnovljeni zanos življenja karizme koju nam je ostavila u baštinu.

Potom je s. Dobroslava, postulatorica kauze za proglašenje blaženom i svetom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, u svom izlaganju izvijestila sestre o radu i pripremama koje su prethodile crkvenom odobrenju kanonskog postupka, o čemu je već podnijela temeljito izvješće na Generalnom kapitulu Družbe, koji se održao od 25. do 28. lipnja 2012. godine. Pročitala je sestrama Dekret iz Rima o odobrenju kanonskog postupka, koji je potpisao kard. Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih i izjavu riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića, kojom je obavijestio vjernike o spomenutom događaju. Postulatorica je također pozvala sestre na zahvalnost Bogu i Majci Božjoj za milosni događaj, ali i na molitvu za skore pripreme svečanog otvorenja službenog procesa da bi se taj veliki i sveti posao nadbiskupijskog, a kasnije i rimskog dijela procesa, sretno po Božjem planu odvijao kako bismo uskoro našu Majku Utemeljiteljicu ugledali uzdignutu na čast oltara. Ukratko je pojasnila o čemu se radi kada je riječ o kanonskom postupku ili kanonskoj svetosti. Riječi „svet“ i „svetost“ značenjski se povezuju isključivo s vjerskim područjem i s nekim božanstvom, no bitno pripada Bogu i o svetosti je moguće govoriti samo u odnosu prema Bogu koji je „triput svet“ (usp. Iz 6, 3). Čovjek u svojoj grješnosti ne može pred njim opstati (usp. 1 Sam 6, 20; Job 15, 14-16; Lk 5, 8). Majka Marija Krucifiksa je živjela i djelovala iz vjere oslanjajući se na Boga i ljubav je prema siromašnom bližnjemu iskazivala djelotvornom ljubavlju, boreći se protiv i najmanjih prijestupa i grijeha da bi sačuvala „svoje srce čistim samo za Boga“.
 
„Nadamo se dakle, da će nam postupak za našu Majku Utemeljiteljicu pomoći da je još bolje upoznamo, na njezinu se primjeru nadahnjujemo i njezinim zagovorom zadobijemo brojne milosti. Smatram početak kanonskog postupka za našu Utemeljiteljicu posebnim Božjim pozivom da se mi, njezine duhovne kćeri, duhovno obnovimo i ujedinimo u radikalnijoj ljubavi prema Bogu, međusobno i prema svima kojima smo poslani.“
 
Na kraju je svog izlaganja, a povodom korizme koju smo započeli, s. Dobroslava ukratko ocrtala veliki asketski i duhovni lik Majke Utemeljiteljice. Naime, Majka Marija Krucifiksa kročila je dubokim pokorničkim putem; posta, molitve i žrtve služeći siromasima. Njezine su riječi: „Samo onaj tko se zna odricati, može napredovati u savršenosti.“ Ona se za života opredijelila za život sa siromašnima, za siromašne i one koji su živjeli u raznovrsnim nevoljama života. Siromašni su joj bili u srcu i na djelu, u kojima je prepoznavala raspetog Isusa na križu i tako je odjelotvorila Evanđelje u svom životu, jer što god ste učinili jednome od moje najmanje braće meni ste učinili (usp. Mt 25, 40).
 
U kapeli samostana Presvetog Srca Isusova svetu misu zahvalnicu za odobrenje službenog postupka u 18 sati predvodio je mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup. Vjernici grada Rijeke, sestre, riječki bogoslovi i učenice Ženskog učeničkog doma Marije Krucifikse Kozulić ispunili su kapelu.
 
Nadbiskup je na početku sv. mise pročitao spomenuti Dekret iz Vatikana i naglasio: „Ovaj je Dekret razlog našeg okupljanja večeras. Zahvaljujemo Gospodinu i molimo ga da nam podari svoj blagoslov u provedbi ovog postupka. Svjesni da se uzalud muče graditelji ako Gospodin kuće ne gradi, molimo za njegovu pomoć i potvrdu da službenicu Božju Mariju Kozulić Crkva proglasi blaženom i svetom.“
 
U propovijedi je naveo razloge za pokretanje kauze, jer je Marija Kozulić, posvetivši svoj život Bogu i bližnjemu bila velika humanitarka, riječka dobrotvorka koju su za života zvali Majkom. „Ona se zaista dala voditi od Isusa. A za to je potrebno, kako sam Isus nalaže, odreći se sebe, kako bi se posvema moglo posvetiti Bogu i čovjeku u nevolji. Dok traje ovaj proces za beatifikaciju imat ćemo još više prilike uvidjeti koliko se svojim djelovanjem zaista suobličila s Kristom“.
 
Majka Krucifiksa slušajući Božju riječ u svjetlu današnje poruke Evanđelja, odlučila se na slobodan izbor predanja Bogu i bližnjemu da mu služi, ljubi ga i ide Božjim putovima. Ona je opsluživala Božje zapovjedi i u djelo provela zapovijed ljubavi. Bog nam je dao slobodu u kojoj čovjek sebe gradi ili razgrađuje. U Rijeci je rođena, a i umrla na glasu svetosti. Svjedoci smo „da stablo njezina života i danas donosi plodove njezina duhovnog života i djelovanja“, podsjetio je Nadbiskup te završio pozivom na molitvu Bogu, da on uslišanjem naših molitava zagovorom Majke Krucifikse očituje njezinu svetost, kako bi je Crkva proglasila blaženom i svetom.
s. Dobroslava Mlakić
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi