Vijesti - Pokrenut postupak za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić

 

Pokrenut postupak za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić

Pokrenut postupak za proglašenje blaženom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić Objavljeno: 11. 02. 2013 - 22:05

U ponedjeljak 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske u župnoj crkvi Gospe Lurdske u Rijeci povodom XXI. svjetskog dana bolesnika, svečano je euharistijsko slavlje uz brojne suslavitelje predvodio riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić. Tako su i ove godine mnogi vjernici, bolesnici i njihova pratnja, medicinsko osoblje, volonteri, riječke redovnice i mnogi drugi, ispunili velebnu riječku crkvu na Žabici.

Na središnjem misnom slavlju nadbiskup Devčić pozvao je vjernike da strpljivo nose svoje patnje za spasenje cijeloga čovječanstva, a i sve koji skrbe za bolesne i nemoćne kako bi im služili s većom ljubavlju i suosjećanjem.

Nadbiskup je osobito istaknuo ulogu Majke Božje koja je stajala pod križem svoga Sina, a koju je upravo s križa Isus dao svima nama za majku da nam bude pomoćnica u svakoj našoj nevolji.

Na kraju svete mise nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić objavio je radosnu vijest za cijelu Crkvu u Hrvata, a posebno za vjernike naše Riječke nadbiskupije. Naime, iz Kongregacije za proglašenje svetih iz Rima, dobio je i službeno ovlaštenje da može započeti kanonski postupak za proglašenje blaženom i svetom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

Dragi vjernici!

Danas sam osobito radostan što vam mogu reći i jednu očekivanu i dragu vijest! Naime, u srijedu 6. veljače preko Apostolske nuncijature u Zagrebu primio sam dopis od Kongregacije za proglašenje svetih iz Rima, kojim mene riječkog nadbiskupa, ovlašćuje da mogu pokrenuti i voditi službeni postupak za proglašenje blaženom i svetom službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić, redovnice i utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Ovo je za našu Riječku nadbiskupiju i za naš narod izvanredna vijest i mi smo na tom daru dragom Bogu zahvalni.

Radi se, zapravo, o tome da sam 25. rujna 2011. spomenutoj Kongregaciji uputio molbu kojom sam tražio odobrenje Svete Stolice kako bi naša nadbiskupija mogla započeti kanonski postupak za proglašenje blaženom i svetom Majke Marije Krucifikse Kozulić.

U dugoj povijesti grada Rijeke i povijesti ove naše mjesne Crkve ovo je prvi put da će se voditi kanonski postupak za proglašenje blaženom i svetom jedne žene koja je rođena u Rijeci prije 160 godina, koja je najveći dio svoga života posvetila ovome gradu i preminula na glasu svetosti upravo u našemu gradu Rijeci prije 90 godina.

Stoga, sestre Družbe Presvetog Srca Isusova i mnogi vjernici na raznim stranama mole. Nastojala su se prikupljati i povijesna svjedočanstva iz kojih jasno proizlazi da je Majka Marija Krucifiksa živjela savršenim kršćanskim životom i uzdigla se na vrhunce kršćanske svetosti.

Majku Mariju Krucifiksu za života su svi građani zvali Riječka Majka jer je bila učiteljica i odgojiteljica brojne siročadi, siromašne i napuštene djece i mladeži koju je ona zbrinjavala osiguravajući im sve potrebno za život, a jednakom je ljubavlju i žrtvom skrbila za bolesne i umiruće. Sve što je ona činila izviralo je iz njezine velike vjere i ljubavi prema svim ljudima bez razlike, a osobito prema siromašnima i nezbrinutima. Zbog njezinih divnih djela i danas se možemo ponositi, a plodove tih djela uživaju i danas građani i vjernici ovoga grada, ali i mnogi drugi u našoj domovini i izvan naše domovine.

No, nije slučajno, dragi vjernici, da vas o tome obavještavam danas u ovoj župi Gospe Lurdske. Majka Marija Krucifiksa bila je velika štovateljica Bezgrješne Lurdske Djevice i upravo je pri ovoj crkvi otaca kapucina, započela svoje veliko apostolsko, pastoralno i karitativno djelovanje u Rijeci.

No, svi dobro znamo i da je 2005. godine započet i službeni proces u našoj Nadbiskupiji za proglašenje blaženim i svetim i sluge Božjega fra Ante Tomičića, redovnika kapucina, koji je također najveći dio svoga života proveo u Rijeci, a koji je rođen u župi Ričice na području današnje Gospićko-senjske biskupije. Bogu hvala, u ovom trenutku imamo dvoje kandidata za koje se vodi postupak u našoj Riječkoj nadbiskupiji za proglašenje blaženim i svetim.

Stoga vam, dragi vjernici i dragi bolesnici, preporučam i molim vas da se u svojim tjelesnim i duhovnim potrebama utječete zagovoru službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić i sluge Božjega fra Ante Tomičića, da njihovu svetost Bog potvrdi uslišanjem vaših molitava, a tako ćemo svi pridonijeti i pomoći da se ovaj veliki i sveti posao naše Nadbiskupije sretno privede kraju za duhovno dobro svih nas i cijele Crkve.

Na Nadbiskupove riječi vjernici su odgovorili radosnim i spontanim pljeskom. Istu je vijest u prepunoj crkvi vjernika na večernjoj svetoj misi, koju je predvodio dr. fra Zvjezdan Linić, objavio dr. fra Ivica Petanjak, župnik župe Gospe Lurdske.

Želja da se pokrene postupak za proglašenjem blaženom Majke Marije Krucifikse Kozulić već dugi niz godina postoji u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova, a jednaku želju gaje i sestre talijanske zajednice Kćeri Presvetog Srca Isusova.

Tko po zagovoru službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić zadobije tjelesno ili duhovno ozdravljenje ili koju osobitu milost, neka javi na adresu:
Postulatura službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić
Pomerio 17
51 000 RIJEKA

postulatura.m.k.kozulic@gmail.com
dobroslavam@yahoo.it

s. Dobroslava Mlakić, postulatorica

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Adventska duhovna obnova

17. prosinca 2023. u 15.30 sati
Crkva BDM Majke Crkve i sv. Maksimilijana Kolbea (Tomaševa 22, Zagreb - Trnovčica)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditeljica: s. Nela Gašpar FDC

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

2. ožujka 2024. (Vrhovec 29, Zagreb)
Tema: Suodnos duhovnosti, riječi i pokreta
Prijave do: 2. veljače 2024. 

Korizmena duhovna obnova

17. ožujka 2024. u 15.30 sati

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 28. rujna 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi