Vijesti - Zadar: Održan regionalni susret zadarskih franjevaca

 

Zadar: Održan regionalni susret zadarskih franjevaca

Zadar: Održan regionalni susret zadarskih franjevaca Autor: ika
Objavljeno: 18. 11. 2022 - 21:09

U Samostanu sv. Frane u Zadru održan je u srijedu 16. studenog regionalni susret braće Srednje-jadranske regije Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Predavanje o temi „Poziv na zahvalnost i 'obnova naše vizije'“ održao je župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Zadru fra Bojan Rizvan, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

Susret je održan prema planu provincijskog Tajništva za trajnu formaciju. Započeo je okupljanjem braće u kapitularnoj dvorani Samostana sv. Frane te pjevanom molitvom trećega časa. Zatim je prisutnu braću pozdravio gvardijan Samostana fra Stipe Nosić. Nakon pozdrava uslijedilo je predavanje koje je bilo usmjereno prema smjernicama Završnog dokumenta generalnog Kapitula Reda manje braće koji „nam je darovao pet poziva koji predstavljaju program za sve nas: poziv na zahvalnost, poziv na obnovu naše vizije, poziv na obraćenje i pokoru, poziv na poslanje i evangelizaciju i poziv na prihvaćanje naše budućnosti. Za nas manju braću ovi pozivi nisu fakultativni već se Dopis Generalnog Ministra i Definitorija za blagdan Sv. Franje pokazuju kao neophodni kriteriji za ustrajavanje na putu vjernosti zajedno s pet prioriteta Reda, već poznate svima“ (usp. Dopis Generalnog Ministra i Definitorija za blagdan Sv. Franje, 2021.).

Razlamajući temu i govoreći o zahvalnosti, fra Bojan je istaknuo kako je „poziv na zahvalnost, ponajprije ispit savjesti kako bismo sebe vidjeli u istini, da vidimo sebe pozvane te znamo da znamo kako nismo ovdje kako bismo svoj život osigurali, već zato što želimo biti poslušni Božjem pozivu“. Spomenuo je da je temeljno poslanje svakoga franjevca utjeloviti Božju Riječ te da se evanđelje treba živjeti u vlastitom bratstvu. Pozvao je braću, prema riječima Generalnog ministra, da u svojim bratstvima, koje ima svoja lica, povijest, opterećenosti i probleme, da žive zahvalnost za Božji dar braće.

Zatim je govorio o potrebi vizije u bratstvima. Naglasio je kako je potrebno imati „otvorene oči za bratstvo“ ako želimo gledati i promjene unutar samoga bratstva. Dodao je kako je važno ispravno razumijevati stvarne potrebe svoje zajednice te da je svatko pozvan kod sebe mijenjati potrebno. Govoreći o ispravnom odnosu prema zajednici, fra Bojan je istaknuo kako to može imati samo onaj brat „koji se razočarao u svoju vlastitu zajednicu te tako više zajednica ne predstavlja prostor u kojemu možemo ispuniti sva svoja očekivanja i da je važno ukloniti svaku očaranost kako bi se dogodila zbilja susreta“.

Za ispravan odnos u zajednici, potrebna je zrela ljubav koja će znati sutrpjeti i iznova  se radovati braći s kojima živimo. Pozvani smo izgrađivati svoju zajednicu i to stavljanjem „darovanih talenata u službu zajednice“, istaknuo je predavač. Bratstvu se predajemo čitavim srcem i zato je zajednički projekt bratstva uvijek ispred pojedinačnog bratstva. Zato je naš primarni projekt kraljevstvo nebesko, zaključio je fra Bojan. Predavač je govorio o specifičnom načinu djelovanja sv. Franje te naglasio kako je on uvijek imao isti cilj ispred sebe – raditi kao bratstvo. Zato smo pozvani iznova se ukorjenjivati u svoje zajednice, dodao je fra Bojan.

Govorio je o društvu u kojem živimo te naglasio kako ono iznova donosi niz promjena koje zahtijevaju od nas promjenu načina života, ali to ne znači da smijemo dirati u vlastiti identitet pripadnosti istome Redu. Svaka kriza koja se događa očituje „procjep“ prema kojem moramo znati izabrati pravu stranu. Zato obnova traži razlučivanje, studij, formaciju i djelovanje kao četiri koraka obnavljanja naše vizije prema riječima Generalnog ministra, istaknuo je. Svi smo pozvani biti vjerodostojni, rekao je fra Bojan te naglasio da nismo pozvani „pričati o evanđelju, nego živjeti evanđelje“.

Uvijek smo iznova pozvani biti vjerni svome pozivu i svojoj karizmi. „Vjernost ponajprije znači izgrađivati vlastiti život u skladu s riječima evanđelja“, istaknuo je fra Bojan, naslanjajući se na tumačenje o vjernosti gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića. Prava je vizija ustrajanje u izazovu vjernosti, rekao je fra Bojan te dodao da je biskup Križić jasno istaknuo kako smo iznova pozvani osluškivati Božje poticaje i njegove svakodnevne zapovijedi „idi, dođi i učini te iznova otkrivati svoje egzoduse u svom životu“. Pozvani smo bdjeti nad vlastitim srcem da ono ostane daleko od svake sebičnosti i nevjernosti, zaključio je fra Bojan Rizvan. Susret je završio molitvom Anđeo Gospodnji te se zajedništvo nastavilo za bratskim stolom u samostanskoj blagovaonici, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi