Vijesti - Zadar: Održan regionalni susret zadarskih franjevaca

 

Zadar: Održan regionalni susret zadarskih franjevaca

Zadar: Održan regionalni susret zadarskih franjevaca Autor: ika
Objavljeno: 18. 11. 2022 - 21:09

U Samostanu sv. Frane u Zadru održan je u srijedu 16. studenog regionalni susret braće Srednje-jadranske regije Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Predavanje o temi „Poziv na zahvalnost i 'obnova naše vizije'“ održao je župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Zadru fra Bojan Rizvan, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

Susret je održan prema planu provincijskog Tajništva za trajnu formaciju. Započeo je okupljanjem braće u kapitularnoj dvorani Samostana sv. Frane te pjevanom molitvom trećega časa. Zatim je prisutnu braću pozdravio gvardijan Samostana fra Stipe Nosić. Nakon pozdrava uslijedilo je predavanje koje je bilo usmjereno prema smjernicama Završnog dokumenta generalnog Kapitula Reda manje braće koji „nam je darovao pet poziva koji predstavljaju program za sve nas: poziv na zahvalnost, poziv na obnovu naše vizije, poziv na obraćenje i pokoru, poziv na poslanje i evangelizaciju i poziv na prihvaćanje naše budućnosti. Za nas manju braću ovi pozivi nisu fakultativni već se Dopis Generalnog Ministra i Definitorija za blagdan Sv. Franje pokazuju kao neophodni kriteriji za ustrajavanje na putu vjernosti zajedno s pet prioriteta Reda, već poznate svima“ (usp. Dopis Generalnog Ministra i Definitorija za blagdan Sv. Franje, 2021.).

Razlamajući temu i govoreći o zahvalnosti, fra Bojan je istaknuo kako je „poziv na zahvalnost, ponajprije ispit savjesti kako bismo sebe vidjeli u istini, da vidimo sebe pozvane te znamo da znamo kako nismo ovdje kako bismo svoj život osigurali, već zato što želimo biti poslušni Božjem pozivu“. Spomenuo je da je temeljno poslanje svakoga franjevca utjeloviti Božju Riječ te da se evanđelje treba živjeti u vlastitom bratstvu. Pozvao je braću, prema riječima Generalnog ministra, da u svojim bratstvima, koje ima svoja lica, povijest, opterećenosti i probleme, da žive zahvalnost za Božji dar braće.

Zatim je govorio o potrebi vizije u bratstvima. Naglasio je kako je potrebno imati „otvorene oči za bratstvo“ ako želimo gledati i promjene unutar samoga bratstva. Dodao je kako je važno ispravno razumijevati stvarne potrebe svoje zajednice te da je svatko pozvan kod sebe mijenjati potrebno. Govoreći o ispravnom odnosu prema zajednici, fra Bojan je istaknuo kako to može imati samo onaj brat „koji se razočarao u svoju vlastitu zajednicu te tako više zajednica ne predstavlja prostor u kojemu možemo ispuniti sva svoja očekivanja i da je važno ukloniti svaku očaranost kako bi se dogodila zbilja susreta“.

Za ispravan odnos u zajednici, potrebna je zrela ljubav koja će znati sutrpjeti i iznova  se radovati braći s kojima živimo. Pozvani smo izgrađivati svoju zajednicu i to stavljanjem „darovanih talenata u službu zajednice“, istaknuo je predavač. Bratstvu se predajemo čitavim srcem i zato je zajednički projekt bratstva uvijek ispred pojedinačnog bratstva. Zato je naš primarni projekt kraljevstvo nebesko, zaključio je fra Bojan. Predavač je govorio o specifičnom načinu djelovanja sv. Franje te naglasio kako je on uvijek imao isti cilj ispred sebe – raditi kao bratstvo. Zato smo pozvani iznova se ukorjenjivati u svoje zajednice, dodao je fra Bojan.

Govorio je o društvu u kojem živimo te naglasio kako ono iznova donosi niz promjena koje zahtijevaju od nas promjenu načina života, ali to ne znači da smijemo dirati u vlastiti identitet pripadnosti istome Redu. Svaka kriza koja se događa očituje „procjep“ prema kojem moramo znati izabrati pravu stranu. Zato obnova traži razlučivanje, studij, formaciju i djelovanje kao četiri koraka obnavljanja naše vizije prema riječima Generalnog ministra, istaknuo je. Svi smo pozvani biti vjerodostojni, rekao je fra Bojan te naglasio da nismo pozvani „pričati o evanđelju, nego živjeti evanđelje“.

Uvijek smo iznova pozvani biti vjerni svome pozivu i svojoj karizmi. „Vjernost ponajprije znači izgrađivati vlastiti život u skladu s riječima evanđelja“, istaknuo je fra Bojan, naslanjajući se na tumačenje o vjernosti gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića. Prava je vizija ustrajanje u izazovu vjernosti, rekao je fra Bojan te dodao da je biskup Križić jasno istaknuo kako smo iznova pozvani osluškivati Božje poticaje i njegove svakodnevne zapovijedi „idi, dođi i učini te iznova otkrivati svoje egzoduse u svom životu“. Pozvani smo bdjeti nad vlastitim srcem da ono ostane daleko od svake sebičnosti i nevjernosti, zaključio je fra Bojan Rizvan. Susret je završio molitvom Anđeo Gospodnji te se zajedništvo nastavilo za bratskim stolom u samostanskoj blagovaonici, objavljeno je na mrežnoj stranici Provincije.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022. u 15.30. sati, Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Djelo milosrđa - uvredu oprostiti
Voditeljica: s. Krista Mijatović SCSC

Dan posvećenog života

2. veljače 2023., Bazilika sv. Antuna Padovanskog u 19.00 sati (Sveti Duh 31, Zagreb)

Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

1. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi