Vijesti - Treća skupština članova Udruge „RENATE“

 

Treća skupština članova Udruge „RENATE“

Treća skupština članova Udruge „RENATE“ Autor: ika
Objavljeno: 19. 11. 2022 - 15:04

Redovništvo Europe umreženo u radu protiv trgovine ljudima

U Centru za duhovne obnove u Fatimi održana je od 13. do 19. studenoga treća skupština Redovništva Europe umreženog u radu protiv trgovine ljudima i iskorištavanja (RENATE) o temi „Zajedno na putu prema 2030. godini. Ostvarenje sna: svijet bez ropstva!“

U centru „Fatimsko svetište“ smještenom pokraj samoga Svetišta Gospe Fatimske, okupili su se predstavnici iz više od 20 zemalja, a iz Hrvatske sudjelovale su s. Stanka Oršolić iz Družbe Naše Gospe, i s. Viktorija Šimić iz Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, čime je bilo zastupljeno redovništvo republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svaki dan započinjao je molitvom, kojoj je prethodio kratki film gdje su prisutni mogli gledati preživjele i slušati njihov glas o upadanju u ropstvo po rukama trgovaca ljudima. Rad je bio prožet i stručnim teološkim promišljanjima. Na početku susreta sudionici su imali priliku upoznati se s radom europske Udruge RENATE tijekom proteklih šest godina, odnosno od Druge skupštine članova Udruge RENATE, koja je održana u Rimu 2016. godine. Taj je rad predstavila dosadašnja predsjednica same Udruge s. Imelda Poole, IBWM, istaknuvši da: „Siromaštvo postoji, ne zato jer ne možemo nahraniti gladne, nego zato jer ne možemo nasititi bogate“. Progovorila je ujedno i o samom poslanju Udruge RENATE, predstavivši novi letak. Na naslovnoj strani letka navodi se: „RENATE nastoji ukinuti sve oblike trgovine ljudima i iskorištavanja kojima se narušava ljudsko dostojanstvo i osnovna ljudska prava. Putem umreženja na europskoj razini, RENATE usvaja pristup usredotočen na žrtvu, na ljudska prava i na informiranost o traumi, u odnosu na zakon“.

Umreženje RENATE utemeljile su redovnice iz više europskih kongregacija u Europi 2009. godine, kako bi radile na suzbijanju trgovine ljudima i iskorištavanja. RENATE danas broji preko 300 članova u 31 državi. U letku se može vidjeti kako „kretanje trgovine ljudima pokazuje da je Europa pogođena posebno na tri načina. Prvo, veći dio Europe odredište je za žrtve trgovine ljudima, zatim neke su zemlje značajna ishodišta trgovine ljudima, i u mnogim zemljama prevladava trgovina ljudima unutar pojedinih država“.

Na kraju letka nalaze se riječi pape Franje, izrečene na Drugoj skupštini članova Udruge RENATE, 7. studenoga 2016. godine u Rimu: „Zahvaljujem vam za vaše vjerno svjedočenje evanđelja milosrđa, očitovana u vašem predanom radu na oporavku i rehabilitaciji žrtava trgovine ljudima”.

Iz programa Treće skupštine sestre su izdvojile neke sudionike panel-diskusije: predstavnike Crkve u Portugalu, uključene u rad protiv trgovine ljudima, predstavnike „Talitha kum“, Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja iz Vatikana, predstavnicu UCESM-a; zatim bivšega koordinatora EU-a u radu protiv trgovine ljudima; savjetnika brojnih internacionalnih organizacija za suzbijanje trgovine ljudima i sl. Bilo je također više prilika za razgovor u manjim skupinama, u kojima su se mogla izmijeniti uspješna iskustva rada, najbolja praksa te se ujedno pronalazilo i nove ideje za daljnje djelovanje.

Članovi RENATE iz Portugala jedan su dan organizirali izlet u Lisabon, gdje su sudionici Skupštine, među ostalim, mogli posjetiti Sklonište za žrtve prisilne prostitucije, Isusovački centar za izbjeglice, kao i katedralu i Baziliku sv. Antuna -mjesto njegova rođenja te razgledati sami grad.

Posljednji dan Skupštine sudionici su se posebno usmjerili na budućnost same Udruge RENATE, postavljanje određenih zadataka za narednih pet godina, kao i preuzimanje određenih obveza u pojedinim skupinama, koje će biti od pomoći novomu Upravnom vijeću Udruge RENATE, izabranom u Nizozemskoj u svibnju 2022. godine. Susret je završio svečanom misom u kapeli Fatimskoga svetišta.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi