Vijesti - Za šezdeset godina redovničkog služenja kćeri Božje ljubavi izgrađena Josipova fontana

 

Za šezdeset godina redovničkog služenja kćeri Božje ljubavi izgrađena Josipova fontana

Za šezdeset godina redovničkog služenja kćeri Božje ljubavi izgrađena Josipova fontana Autor: ika
Objavljeno: 25. 05. 2018 - 15:28

Zahvalno misno slavlje u povodu 60 godina redovničkog služenja kćeri Božje ljubavi u Karlovcu predvodio je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u petak 25. svibnja mons. Antun Sente, ml, rektor toga svetišta. Zahvalnom misnom slavlju pridružili su se svećenici Karlovačkog dekanata predvođeni dekanom preč. Draženom Karačićem, te domaći sin preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu. Uz brojne župljane Bogu su došle zahvaliti i redovnice koje su tijekom redovničkog hoda službovale u Karlovcu predvođene provincijalnom glavaricom Provincije Božje Providnosti s. Gordanom Igrec te vrhovnom glavaricom Družbe Kćeri Božje ljubavi s. Marijom Dulce Adams.

U homiliji mons. Sente zahvalio je redovnicama na šezdeset godina služenja Gospodinu, prepoznavajući Krista u župljanima župe Gospe Snježne na Dubovcu kao i brojnim štovateljima svetog Josipa koji sve više hodočaste u svetište. Tumačeći Petrov upit Kristu što će dobiti oni koji su sve napustili i pošli za Kristom, mons. Sente je oslikavši zauzeti rad redovnica u katehezi, brizi i uređivanju svetišta, kao i posluživanju svećenika i hodočasnika prepoznao Kristov odgovor dan konkretnim redovnicama.

Na kraju misnog slavlja s. Maria Dulce uputila je svojim sestrama kao i okupljenom mnoštvu riječi zahvale na lijepoj proslavi šezdesete obljetnice djelovanja redovnica u Karlovcu. To slavlje pokazuje lijepu suradnji sestara sa svećenicima koji ovdje djeluju kao i vjernicima laicima. Upravo je ta suradnja vrijedna i lijepa, stoga smo pozvani stvarati povijest koja ne nastaje sama od sebe već ju stvara svaki pojedinac darivajući sebe u odgovornom služenju osobi pored sebe u kojoj nam se otkiva Krist, kazala je s. Maria Dulce. Svojoj vrhovnog glavarici karlovačke Kćeri Božje ljubavi darovale su sliku mjesne umjetnice Lidije Maček Stanić koja prikazuje njihov logo kako obasjava župnu crkvu BDM Snježne i zgradu Nacionalnog svetišta te Stari Grad Dubovac, a sestrama koje su nekad službovale u Karlovcu cvijeće s prigodnom uspomenom na ovaj dan. Zahvalivši vrhovnoj glavarici na poslanim sestrama, mons. Sente darova je vrhovnoj glavarici s. Mariji Dulce medalju izrađenu u povodu 330. obljetnice izbora svetog Josipa zaštitnikom Hrvatske.

Nakon misnog slavlja slijedila je prigodna akademija koju su pod vodstvom mons. Sentea ostvarili djeca i mladi dubovačke župe. Prigodnim pjesmama te veselim skečom željeli su dočarati život župe u kojoj djeluju kćeri Božje ljubavi. Tijekom akademije dr. Vlado Mikšić, supsidijar u svetištu predstavio je malu monografiju "60 godina Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu" izdanu upravo za ovu prigodu. Monografija donosi pregled redovništva u Karlovcu te ukratko predstavlja muške redove pavline, franjevce i pijariste te ženske redove Družbu sestra milosrdnica svetog Vinka Paulskog, Žumberačke grkokatoličke sestre bazilijanke, klanjateljice Krvi Kristove, te Družbu sestara franjevki od Bezgrešne koji su djelovali ili još uvijek djeluju na području Karlovca. U drugom dijelu predstavljene monografije opisan je nastanak Kćeri Božje ljubavi, njihova utemeljiteljica te dolazak u Hrvatsku. Posebno poglavlje posvećeno je djelovanju Kćeri Božje ljubavi u Karlovcu s preciznim popisom svi sestara koje su tu službovale. Uz mnoštvo fotografija monografija je vrijedan zapis o redovništvu u Karlovcu, zaključio je dr. Mikšić. Svim sestrama kao dar za 60. obljetnicu darovan je jedan primjerak predstavljene monografije. Posebne riječi zahvale i čestitke za 60 godina služenja sestrama je uputio preč. Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu kojega su sestre na poseban način pratile na putu svećeništva.

U čast šezdeset godina služenja, a nakon misnog slavlja preč. Dražen Karačić, karlovački dekan blagoslovio je novoizgrađenu fontanu u dvorištu Nacionalnog svetišta. Novoizgrađena fontana, bijela skulptura karlovačkog umjetnika Željka Marekovića Mareka sadrži pet slavina za ispijanje vode, te još četiri slavine za punjenje boca ili neke druge posude. Treći dio fontane izgrađen je u obliku kvirinove svjetiljke iz 3. stoljeća.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi