Vijesti - Mladi iznenadili vrhovnog poglavara salezijanaca na veličanstvenom dočeku u Rijeci

 

Mladi iznenadili vrhovnog poglavara salezijanaca na veličanstvenom dočeku u Rijeci

Mladi iznenadili vrhovnog poglavara salezijanaca na veličanstvenom dočeku u Rijeci Autor: ika
Objavljeno: 25. 05. 2018 - 08:15

Don Angel Fernandez Artime, vrhovni poglavar Družbe svetog Franje saleškog, radosno je u petak 25. svibnja dočekan u Rijeci, na prvoj stanici njegovog petodnevnog boravka u Hrvatskoj. Don Pejo Orkić, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, zajedno s braćom salezijancima dočekao je vrhovnog poglavara izrazivši mu srdačnu dobrodošlicu prigodom dolaska u Rijeku gdje salezijanci obilježavaju 100. obljetnicu dolaska i 25. obljetnicu Salezijanske klasične gimnazije.

Doček iznenađenja don Angelu priredili su mladi iz Rijeke i Zagreba. Njih 350 sakrilo se u oratorij, iza oratorija, pod terasu čekajući vrhovnog poglavara. I dok je don Angel stajao na terasi crkve Marije Pomoćnice mladi su na njegovo iznenađenje istrčali na salezijansko dvorište i započeli pjesmu dobrodošlice. 
Nakon što je sišao među mlade započeo je program. Vrhovnog poglavara pozdravio je povjerenik za pastoral mladih don Danijel Vidović, a potom je kroz nekoliko kratkih igrokaza prikazan dolazak salezijanaca u Rijeku te rast salezijanske obitelji u Lijepoj našoj. Šaljivo su domaći mladi pokazali i probleme i potrebe današnjih mladih i kako salezijanci za njih imaju otvorene oči i uši. Don Angel je, odgovarajući na nekoliko pitanja, izrazio radost što može biti okružen tolikim mladima. Posebno ga je obradovalo iznenađenje jer, kako kaže, nikada nije u 15 sekundi vidio da toliko mladih istrči niotkud i napuni igralište. Govorio je o prisutnosti salezijanaca u 134 zemlje svijeta, o mnogom dobru koje čine za siromašnu mladež na pet kontinenata. Poručio je da kod svih mladih koje susreće vidi isto salezijansko srce, žar, istu radost i ljubav, koliko su god kulturološki različiti načini na koje ih izražavaju. „Kćeri Marije Pomoćnice i salezijanci poslani su među nas, da nas razumiju, da vjeruju u nas, da nam budu prijatelji, sestre i braća, majke i očevi", istaknuo je vrhovni poglavar. Mladi su upijali njegove riječi, pljeskom nagrađujući pošalice i njegov osebujan, pristupačan i duhovit stil. On je uzvratio mladima rekavši im da su simpatični i topli, i kako ima osjećaj kao da ih poznaje već pet godina. Upitan da mladima uputi poruku nade, odlučio je citirati svetog papu, Ivana Pavla II., govoreći: „ne bojte se!". Rekao je kako „u ovakvom ambijentu zajedništva i prave obiteljske radosti i sa svim predivnim osobama koje nam Gospodin stavlja na put, naprosto ne možemo ne imati nadu". Poručio je mladima da vjeruju u sebe, ne iz oholosti, već upravo iz pouzdanja u Boga koji ih daruje i koji ima predivan plan za njihov život. 

Uslijedila je akademija, svečani program u novoizgrađenom dijelu Salezijanske klasične gimnazije, kojim je obilježena, uz stotu obljetnicu salezijanske prisutnosti u Rijeci, i 25. obljetnica otkako je SKG prestala biti samo škola za odgoj svećeničkih kandidata i postala škola s pravom javnosti. Mnogi su htjeli izrazili svoj ponos, čestitke i zahvale na radu gimnazije, a za mikrofon su, uz vrhovnog poglavara, stali riječki nadbiskup Ivan Devčić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, provincijal don Pejo Orkić, ravnatelj riječke salezijanske zajednice don Dragutin Detić, bivši učenik i vjeroučitelj te osnivač katoličkih skauta Marin Miletić te ravnatelj škole don Niko Tunjić. Dramska skupina scenski je prikazala presjek povijesti riječke salezijanske priče, a svečanost su uljepšali i glazbeni nastupi te recitacije. 

Nakon večere mladi su imali prilike osobno se susresti, rukovati, zagrliti, fotografirati s don Angelom ili ga zamoliti za blagoslov, kako je i sam obećao. Potom smo se okupili u crkvi gdje im je uputio riječi za laku noć. Naglasio je ljepotu ovog salezijanskog običaja koji nije zamišljen kao propovijed, već lijepa i poticajna riječ koju majka ili otac upućuju djetetu prije spavanja, baš kao što je to činila don Boscova mama Margarita. Obradovan ljepotom salezijanskog obiteljskog zajedništva, od sveg srca poručio je mladima da sanjaju poput don Bosca. Koji god bili naši snovi, možemo ih pronaći i ostvariti jedino živeći prijateljstvo s Bogom u našem srcu, rekao je. Stoga je mladima savjetovao neka ga ne ispuštaju iz života, jer, „sanjali mi san o bračnom i obiteljskom ili pak Bogu posvećenom životu, On je jedini koji nam može darovati snagu i ustrajnost te radost i ispunjenje". Na kraju mladima je poželio, kako Talijani kažu: „sogni d'oro"- zlatne snove. Mladi su se zatim dobrome Bogu, prisutnome u euharistijskome Kruhu, skupa s vrhovnim poglavarom poklonili i zamolili ga da uđe u njihove živote na klanjanju uz koje su mladi imali i priliku za ispovijed.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi