Vijesti - Varaždin domaćin susreta europskih provincijalki uršulinki Rimske unije

 

Varaždin domaćin susreta europskih provincijalki uršulinki Rimske unije

Varaždin domaćin susreta europskih provincijalki uršulinki Rimske unije Autor: ika
Objavljeno: 04. 05. 2017 - 14:05

U duhovnom centru "Dom sv. Anđele" uršulinskog samostana u Varaždinu od 2. do 5. svibnja održava se regionalni susret europskih provincijalki Rimske unije. U Varaždin je stiglo deset provincijalnih glavarica iz devet europskih zemalja. Češku predstavlja s. Marie-Anna Linhartova, Englesku s. Kathleen Colmer, Francusku s. Brigitte Brunet, Italiju s. Angela Poggi, Nizozemsku s. Angelique van Laarhoven, Poljsku s. Benigna Kania, Slovačku s. Samuela Harmačkova, Sloveniju s. Zorica Blagotinšek, a Hrvatsku s. Jasna Lučić te s. Ksenija Leko.

U četvrtak 4. svibnja nakon što su sudjelovale na misi u varaždinskoj katedrali koju je predvodio preč. Mario Kopjar u koncelebraciji s preč. Damirom Bobovcem, provincijalke Rimske unije susrele su se s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom. Još kratko vrijeme aktualna provincijalna glavarica hrvatske provincije s. Jasna Lučić, budući da u subotu 6. svibnja službu od nje preuzima s. Ksenija Leko, zahvalila je biskupu Mrzljaku što ih je primio, a posebnu zahvalu uputila je što Varaždinska biskupija podržava Dječji vrtić "Sveta Uršula" u Varaždinu, kao i Katoličku osnovnu školu "Sveta Uršula". 

Biskup Mrzljak posebno se obradovao susretu s provincijalkama, rekavši kako su upravo u Varaždin prije više od 300 godina iz Slovačke stigle prve uršulinke u Hrvatsku. Biskup je svoje gošće upoznao s poviješću i aktualnim stanjem Varaždinske biskupije, nakon čega su razmijenjeni prigodni darovi. 

„Zahvaljujem uršulinkama u Varaždinu koje su osnovale dječji vrtić i katoličku osnovnu školu, tek četvrtu školu tog tipa u Hrvatskoj. Varaždinska biskupija četvrta je po veličini u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, Splita i Đakova. Na području biskupije živi oko 380.000 ljudi podijeljenih u 105 župa. Možemo se pohvaliti velikim brojem svećenika, najvećim u Hrvatskoj, premda su posljednje dvije godine bile 'sušne'. No, evo već ove jeseni očekuje nas ređenje petorice novih đakona. Osim toga, svećenici Varaždinske biskupije služe i u inozemstvu, po dvojica su u Njemačkoj i Švedskoj, trojica u Kanadi, a jedan je u Italiji, dok smo u Hrvatskoj posudili svećenike Dubrovniku, Šibeniku i Sisku", rekao je biskup Mrzljak. 

Provincijalke su željele saznati nešto više o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, suzaštitniku Varaždinske biskupije, pa ih je biskup Mrzljak veoma obradovao crticom iz povijesti iz svog osobnog života, rekavši kako je blaženi Alojzije bio brat njegove bake te ujedno njegov krizmani kum. 

Svake godine sve europske provincijalne glavarice susretnu se dva puta, jednom u Rimu i jednom u nekom drugom gradu gdje djeluju uršulinke. Tako je ove godine domaćin bio Varaždin, a tijekom četiri dana provincijalne glavarice sudjeluju u brojnim radionicama i molitvenim susretima, a pronašle su i vremena za razgledavanje kulturno-povijesnih ljepota varaždinskog kraja poput dvorca Trakošćan i ostalih.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi