Vijesti - Ulazak u novicijat kod sestara franjevki od Bezgrješne

 

Ulazak u novicijat kod sestara franjevki od Bezgrješne

Ulazak u novicijat kod sestara franjevki od Bezgrješne Autor: s. Barbra Čavlina
Objavljeno: 03. 10. 2016 - 20:45

U predvečerje preminuća sv. oca Franje, 3. listopada sestre franjevke od Bezgrješne dobile su novu sestru, ulaskom postulantice Mirne Bilandžić u novicijat. Obred uvođenja u redovnički život za vrijeme molitve Večernje u samostanskoj kapeli kuće Matice, predvodila je vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić.

Pozdravivši sestre na kraju duhovne pripreme za svetkovinu sv. Franje, obratila se postulantici te ju, temeljem njezine molbe i slobodne odluke, pred nazočnim sestrama pitala što od Zajednice traži. Postulantica Mirna Bilandžić izrazila je svoju želju, potaknutu Božjim nadahnućem, za upoznavanjem načina života i nasljedovanjem Krista raspetoga prema Pravilu i Konstitucijama Družbe sestara franjevki od Bezgrješne.

Nakon upućenih molitvi za postulanticu koja se želi pridružiti našoj redovničkoj obitelji, Vrhovna se poglavarica kratko obratila sestrama, osobito s. Mirni, stavljajući pred njih Isusov poziv upućen svima da ostanu u Njegovoj ljubavi: „Samo je Njegovom ljubavlju moguće biti vjeran i vršiti Njegove zapovijedi. Isus zapovijeda da ljubimo jedni druge, a to možemo samo Njegovom ljubavlju, jer jedino Božja ljubav ne isključuje nikoga. S. Mirna, svoje povjerenje prema tebi i svakoj od nas Isus potvrđuje svojim riječima Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas (Iv 15,16). Ove Isusove riječi ne smijemo zaboraviti nikada.”

Promišljajući o onome što sv. Franjo govori za one koji po Božjem nadahnuću žele slijediti njegov način nasljedovanja Krista, s. Zdravka se osvrnula na pokoru i obraćenje. Franjino obraćenje nije tek trenutni doživljaj nego trajno okretanje ili traženje Boga. „U svim okolnostima života, od radosti i usamljenosti, patnji, milosti i kušnji Franjo ne odustaje od Boga. Mirna je na početku izrekla kako je k nama došla upoznati naš način života te moli da ju naučimo slijediti stope Raspetoga, živjeti u siromaštvu, poslušnosti i čistoći jer u molitvi i pokori želi služiti Crkvi i svim ljudima. Dakle, ovo je cilj i zadatak novicijata.”, naglasila je Vrhovna poglavarica.

Istaknuvši kako je za odgoj u Družbi odgovorna cijela zajednica, a osobito sestre odgojiteljice kojima Zajednica povjeri službu, predala je novakinju njezinoj učiteljici s. Maksimilijani Šimac. Zazivajući zagovor Bezgrješne Djevice Marije i sv. Franje na započeti novicijatski hod s. Mirne, sestre su zaključile molitvu, spominjući i ogledajući se u primjer prve šibenske franjevke majke Klare. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi