Vijesti - Ulazak u novicijat kod sestara franjevki od Bezgrješne

 

Ulazak u novicijat kod sestara franjevki od Bezgrješne

Ulazak u novicijat kod sestara franjevki od Bezgrješne Autor: s. Barbra Čavlina
Objavljeno: 03. 10. 2016 - 20:45

U predvečerje preminuća sv. oca Franje, 3. listopada sestre franjevke od Bezgrješne dobile su novu sestru, ulaskom postulantice Mirne Bilandžić u novicijat. Obred uvođenja u redovnički život za vrijeme molitve Večernje u samostanskoj kapeli kuće Matice, predvodila je vrhovna poglavarica s. Zdravka Gverić.

Pozdravivši sestre na kraju duhovne pripreme za svetkovinu sv. Franje, obratila se postulantici te ju, temeljem njezine molbe i slobodne odluke, pred nazočnim sestrama pitala što od Zajednice traži. Postulantica Mirna Bilandžić izrazila je svoju želju, potaknutu Božjim nadahnućem, za upoznavanjem načina života i nasljedovanjem Krista raspetoga prema Pravilu i Konstitucijama Družbe sestara franjevki od Bezgrješne.

Nakon upućenih molitvi za postulanticu koja se želi pridružiti našoj redovničkoj obitelji, Vrhovna se poglavarica kratko obratila sestrama, osobito s. Mirni, stavljajući pred njih Isusov poziv upućen svima da ostanu u Njegovoj ljubavi: „Samo je Njegovom ljubavlju moguće biti vjeran i vršiti Njegove zapovijedi. Isus zapovijeda da ljubimo jedni druge, a to možemo samo Njegovom ljubavlju, jer jedino Božja ljubav ne isključuje nikoga. S. Mirna, svoje povjerenje prema tebi i svakoj od nas Isus potvrđuje svojim riječima Ne izabraste vi mene nego ja izabrah vas (Iv 15,16). Ove Isusove riječi ne smijemo zaboraviti nikada.”

Promišljajući o onome što sv. Franjo govori za one koji po Božjem nadahnuću žele slijediti njegov način nasljedovanja Krista, s. Zdravka se osvrnula na pokoru i obraćenje. Franjino obraćenje nije tek trenutni doživljaj nego trajno okretanje ili traženje Boga. „U svim okolnostima života, od radosti i usamljenosti, patnji, milosti i kušnji Franjo ne odustaje od Boga. Mirna je na početku izrekla kako je k nama došla upoznati naš način života te moli da ju naučimo slijediti stope Raspetoga, živjeti u siromaštvu, poslušnosti i čistoći jer u molitvi i pokori želi služiti Crkvi i svim ljudima. Dakle, ovo je cilj i zadatak novicijata.”, naglasila je Vrhovna poglavarica.

Istaknuvši kako je za odgoj u Družbi odgovorna cijela zajednica, a osobito sestre odgojiteljice kojima Zajednica povjeri službu, predala je novakinju njezinoj učiteljici s. Maksimilijani Šimac. Zazivajući zagovor Bezgrješne Djevice Marije i sv. Franje na započeti novicijatski hod s. Mirne, sestre su zaključile molitvu, spominjući i ogledajući se u primjer prve šibenske franjevke majke Klare. 

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023. 
Zagreb, Jordanovac 110; 29. rujna 2023.
Šumanovci, 7. listopada 2023. 
Rijeka, 14. listopada 2023.

Studijski dani za početnu formaciju

4. listopada - 21. prosinca 2023. 

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Dominikanski samostan - Peščenica (Ivanićgradska ulica 71, Zagreb)

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 2 (2022.)
Vijesti 2 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi