Vijesti - U Rijeci položen kamen temeljac za dogradnju Salezijanske gimnazije

 

U Rijeci položen kamen temeljac za dogradnju Salezijanske gimnazije

U Rijeci položen kamen temeljac za dogradnju Salezijanske gimnazije Objavljeno: 05. 12. 2013 - 12:59

Polaganjem kamena temeljca 5. prosinca svečano je započela dogradnja Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci. Hrvatska salezijanska provincija sv. Ivana Bosca odlučila je povećati kapacitete svoje gimnazije dogradnjom zgrade u kojoj će dobiti još četiri učionice, sedam kabineta i kapelica. Tom dogradnjom škola će dobiti mogućnost upisa još jednog gimnazijskog razreda te tako odgovoriti na velik interes za pohađanje te gimnazije.

Kamen temeljac blagoslovio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, istaknuvši kako salezijanci svoju gimnaziju grade na čvrstim temeljima kršćanskih, evanđeoskih i ljudskih vrijednosti. Učenici koji kroz život ponesu naučeno u gimnaziji, svugdje mogu biti graditelji zajedništva, solidarnosti i odgovornosti. Sv. Ivana Bosca istaknuo je za primjer svim odgojiteljima, rekavši da se ne odgaja samo stručnošću, nego i s ljubavlju, primjerom, ozračjem suradnje i poticaja za uvijek bolje, kako to čini i riječka Salezijanska klasična gimnazija.

Domaćini skupa salezijanski provincijal don Pejo Orkić i ravnatelj gimnazije don Niko Tunjić podsjetili su da ova škola svoje početke ima u 1959. godini kada je bila samo sjemenišna gimnazija, da je od 1991. otvorena i za vanjske učenike, a od 1993. je gimnazija s pravom javnosti. Danas ima 230 učenika, a njezini postojeći prostori ne zadovoljavaju potrebe i zanimanje koji za školovanjem u njoj pokazuju mladi s riječkog i primorsko-goranskog područja.

Dogradnju i proširenje gimnazije pozdravili su i predstavnici civilne vlasti, Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke te Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana. Nazočili su i svi profesori i učenici gimnazije, kao i brojni riječki salezijanski suradnici.

U Salezijanskoj školi cilj je odgojne zajednice da bude kršćanska zajednica, ne u smislu župe, nego u skladu s pluralizmom religijske situacije svojih članova, rekao je među ostalim ravnatelj Tunjić, poručujući da će škola zahvaljujući nadogradnji moći ukupno imati oko 300 đaka, čime bi kvantiteta bila europska. Škola bi tako i dalje imala obiteljski karakter što uz ostalo znači da bi – kao i do sada – poznavala obitelj svakog učenika, bila u kontaktu i sa svojim bivšim učenicima. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi