Vijesti - U Požegi otvorena Godina sv. Terezije Avilske

 

U Požegi otvorena Godina sv. Terezije Avilske

Objavljeno: 15. 10. 2014 - 00:48
U Požegi je 15. listopada svečano proslavljena svetkovina sv. Terezije Avilske, zaštitnice katedrale, grada Požege i Katoličke gimnazije. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je u katedrali sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim biskupom Antunom Škvorčevićem te drugim biskupima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine: đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, umirovljenim đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem te srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem.

U koncelebraciji bilo je pedesetak svećenika, i sedmorica đakona a među sudionicima slavlja bili su svećenički aspiranti iz Požeškog kolegija, djeca Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi sa svojim djelatnicima, članovi gradskih udruga. Među ostalima bio je nazočan i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te predstavnici požeške gradske uprave. Slavlje je započelo procesijom s relikvijom sv. Terezije Avilske od crkve Sv. Lovre do katedrale.

Uvodeći u slavlje, biskup Škovrčević je na početku mise rekao: "U španjolskom gradu Alba de Tormes na današnji dan 1582. godine Teresa de Jesus, Terezija Avilska, nakon zemaljskog života ispunjena dubokim čežnjama za Bogom, mističnog iskustva njegove blizine, i velikih napora oko obnove Crkve prešla je u nebesko zajedništvo njegova života. Okupili smo se u ovoj časnoj požeškoj crkvi, koju je prije 17 godina sv. Ivan Pavao II., utemeljujući Požešku biskupiju, uzdigao na čast katedrale, kako bismo sv. Tereziji odanim srcem uzdigli hvalu i iskazali zahvalnost za 251 godinu njezine prisutnosti među nama kao zaštitnice ovoga hrama i grada, te prigodom 500. obljetnice njezina rođenja otvorili Godinu njoj posvećenu". Potom je biskup pozdravio nazočne biskupe, napose biskupa Košića koji je prvi puta predvodio slavlje u Požegi nakon što je preuzeo službu pastira Sisačke biskupije. U pozdravu učenicima požeške Katoličke gimnazije biskup je istaknuo: "Dragi gimnazijalci! Sv. Terezija je i vaša zaštitnica. Otkrijte u njoj veličinu ljudske slobode koja vjeruje Bogu i s njime se uzdiže do najvišega ljudskog ostvarenja. Neka vas ona prati na vašem mladenačkom putu da se ne izgubite, ne postanete žrtvama površnih ideologija ili robovanja ovisnostima. Od srca vam zahvaljujem za sinoćnje molitveno bdijenje u katedrali s drugim mladima kojim ste pridonijeli duhovnosti našega Grada na dan njegove svete zaštitnice". Među mladima bili su i neki od 106 učenika i studenata koji su proteklih dana od Zaklade Požeške biskupije primili stipendije. Biskup je čestitao svetkovinu sv. Terezije Avilske katedralnim župljanima na čelu sa župnikom Ivicom Žuljevićem, gimnazijalcima predvođenima ravnateljem Robertom Mokrim te svim građanima Zaštitnicu grada. Biskup je pozdrav zaključio riječima: "Na ovom slavlju svojim mislima i molitvama duboko smo povezani s papom Franjom i biskupima koji sudjeluju na Trećoj izvanrednoj općoj Biskupskoj sinodi u Rimu. Povjeravamo njihov rad zagovoru naše sv. Terezije. Neka ona moli s nama i za nas da nas u sadašnjim hrvatskim poteškoćama ne zavede zlo, nego da nam nevolje pomognu jačati se i duhovno rasti, otvarati Bogu prostore u osobnom i javnom životu te s njime i u ovom povijesnom trenutku biti pobjednici".

Prije himna "Slava Bogu" bio je čin otvorenja Godine sv. Terezije. Đakoni Kruno Juraković i Ljubiša Krmar predstavili su razloge zbog kojih se proglašava navedena Godina, istaknuvši da je svetičina tvrdnja "Solo Dios basta – Samo je Bog dostatan" pretočena u njezino snažno životno iskustvo ostala izazov i za današnje vrijeme te "da nas ona svojom prisutnošću u požeškoj katedrali poziva da na njezin način krenemo putem dubljeg zajedništva s Bogom". Trubljama je izvedena melodija, a potom su djeca Katoličke osnovne škole i učenici Katoličke gimnazije otpjevali Terezijine riječi na španjolskom i hrvatskom jeziku "Solo Dios basta – Samo je Bog dostatan".

Biskup Škvorčević proglasio je Godinu sv. Terezije riječima: "Želimo prihvatiti izazov sv. Terezije te proglašavam Godinu sv. Terezije Avilske za Požešku biskupiju u trajanju od 15. listopada ove godine do istoga nadnevka iduće godine pod geslom 'Samo je Bog dostatan'. Kao jedna od najznačajnijih svetih redovnica, sv. Terezija će nam biti snažna poveznica s proslavom Godine posvećenog života koja započinje na prvu nedjelju došašća, 30. studenoga 2014. Tijekom toga vremena, napose u idućoj korizmi nastojat ćemo na temelju njezinih spisa i svjedočanstva života produbljivati svoju vjeru, učvršćivati vjernost Isusu Kristu u njegovoj Crkvi, odvažnije svjedočiti evanđeoske vrijednosti u obitelji i društvu, pružati svoj doprinos civilizaciji ljubavi, promicati kulturu života". Biskup je pozvao: "Neka se oglase zvona naše katedrale i navijeste početak Godine sv. Terezije Avilske! A mi zajedničkim pjevanjem usvojimo geslo 'Samo je Bog dostatan' i krenimo Terezijinim raspoloženjem u obnovu na koju smo pozvani". Na to su svi nazočni predvođeni katedralnim zborom zapjevali geslo "Samo je Bog dostatan". Za to vrijeme skupina djece Katoličke osnovne škole odjevena u narodne nošnje hodočasnički je obilazila oko relikvije sv. Terezije Avilske postavljene na počasno mjesto u svetištu katedrale i prosipala oko nje latice cvijeće, označavajući na svoj način povorku vjernika Požeške biskupije koja će tijekom započete Godine iskazivati svetoj zaštitnici svoju odanost i zahvalnost.

Biskup Košić u homiliji je upoznao vjernike s likom svetice. Istaknuo je tri značajke svete Terezije Avilske: ona je najveća katolička mističarka; ona je velika obnoviteljica ne samo karmelićanskog reda nego i čitave Crkve; ona je bila i velika patnica, žena koja je za svoju vjernost Kristu u duši teško trpjela.

Zatim je razjasnio što pojedina karakteristika znači u životu sv. Terezije te na koji način ona može biti primjerom. Povezao je to s naviještenim Evanđeljem i rekao: "U Evanđelju koje smo poslušali čuli smo kako je Isus susreo Samarijanku na Jakovljevu zdencu. Ona je tražila običnu vodu za piće, a Gospodin joj je ponudio i dao vodu živu, svoga Duha, svoju ljubav, darovao joj je spasenje. Taj je susret njoj promijenio život, ona je bila sposobna ne samo sama doživjeti novi početak, nego i svojim sugrađanima svjedočiti tko je Isus, o njemu govoriti, dapače k njemu dovesti druge. Samarijanka je postala evangelizatorica, navjestiteljica Evanđelja. Tako je i sveta Terezija, najprije doživjela blizinu i ljubav Isusa kao najvećega svog prijatelja, s njim je bila uvijek, sve je radila s njim, a onda je započela i drugima prenositi to iskustvo". Podsjetio je da je ona bila obnoviteljica Crkve iznutra i istaknuo: "To zapravo znači vratiti je njezinom izvoru koji je samo i jedino Isus Krist. A to je moguće učiniti u poznatom diptihu koji izriče staro pravilo: 'Ora et labora - moli i radi'. To je oživotvorila upravo sv. Terezija. Sav njezin svijet bio je Bog. Zato je i mogla reći onu poznatu rečenicu koja ju nekako i karakterizira, a koja glasi: 'Solo Dios basta - samo je Bog dostatan'".

Biskup je još upozorio na Terezijinu duboku mističnu povezanost s Isusom Kristom s kojim je trpjela i radovala se. Ohrabrio je gimnazijalce da u svojoj zaštitnici gledaju primjer te Boga stave u središte svoga života, podsjećajući na riječi blagopokojnoga kardinala Franje Kuharića: "Ako je Bog na prvom mjestu, sve je na svom mjestu; a ako Bog nije na prvom mjestu, ništa nije na svom mjestu". Upozorio je na Terezijinu svojevrsnu borbenost te je rekao: "Kad nam se nameće nemoć i pokuša se mlade odvratiti od života u Lijepoj Našoj, nudeći im med i mlijeko bilo gdje, samo da to ne bude u Domovini, tada se mi kršćani moramo pobuniti", kao i kad se nameću ideologije različitih boja.

Nakon popričesne molitve nazočni su izmolili molitvu sv. Tereziji Avilskoj te uskliknuli geslom "Samo je Bog dostatan". Biskup Škvorčević zahvalio je svima za sudjelovanje na slavlju, napose biskupima, ukazavši na znakovitost njihova sudjelovanja u Požegi, koje ih na svoj način povezuje s prvokršćanskom mučeničkom baštinom Kvirina sisačkog, Poliona vinkovačkog i Dimitrija srijemsko-mitrovačkog. Poželio je svima obilje Božjeg mira u duši po zagovoru sv. Terezije i po Božjem blagoslovu koji je na sve zazvao biskup Košić. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi