Vijesti - Proslava sv. Terezije Avilske i početak jubilarne godine u Karmelu sv. Josipa

 

Proslava sv. Terezije Avilske i početak jubilarne godine u Karmelu sv. Josipa

Proslava sv. Terezije Avilske i početak jubilarne godine u Karmelu sv. Josipa Objavljeno: 15. 10. 2014 - 15:10

"Tvoja sam i za tebe rođena" geslo je jubilarne terezijanske godine pod kojim je karmelska obitelj u srijedu 15. listopada, na svetkovinu sv. Terezije od Isusa, započela slavlje petstote obljetnice rođenja svoje majke i obnoviteljice, djevice i crkvene naučiteljice. Svečanu euharistiju u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj predslavio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivanom Ćurićem, trinaestoricom svećenika i asistenciju bogoslova đakovačkog Sjemeništa.

Jubilarna godina trajat će do svetkovine sv. Terezije sljedeće godine, a vrhunac joj je 28. ožujka 2015., na samu obljetnicu Terezijina rođenja.

Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup je u svečanoj procesiji unio moćnik s relikvijama zemnih ostataka sv. Terezije od Isusa koje su sestre od svoje karmelske obitelji dobile kao veliki dar za novoutemeljeni Karmel. Pozdravio je okupljene svećenike, redovnice, vjernike, hodočasnike i štovatelje sv. Terezije od Isusa - prijatelje Karmela sv. Josipa, a karmelićankama i karmelićaninu o. Zlatku Žuveli iz Sombora čestitao je svetkovinu majke i utemeljiteljice karmelske obitelji.

Lik Terezije od Isusa, poznatije kao Terezije Avilske, nadbiskup je u homiliji predstavio u povijesnom kontekstu burnog vremena čija su otkrića i promjene (tiskarski stroj i prve tiskovine, otkriće Amerike, reformacija) snažno utjecale na njezin život i čežnju za Bogom. Istaknuo je da upravo na njezinu primjeru i u njezinu životu vidljivo vjerničko religiozno iskustvo - "da je Bog jedini u kojega se možemo pouzdati i da je naše spasenje isključivo njegov dar, da je On jedini postojan i da je samo zajedništvo s njim ono što vrijedi, postaje izvorom nove, nečuvene snage i hrabrosti u čovjeku". "Terezija pokazuje kako vjera nije neki ideal kojega bi trebalo ostvariti, nego plod susreta i osobni odnos s Isusom Kristom" koji je njoj "dao snage dirnuti u osinjak, odnosno upustiti se u koštac s osrednjošću, mlakošću, komotnošću i vjerničkim životarenjima te pred kršćane i redovnike postaviti ideal savršenstva i svetosti", rekao je nadbiskup Hranić.

Na kraju homilije promišljajući što ta učiteljica Crkve poručuje nama danas nadbiskup je istaknuo tri svetičine poruke: čežnja za Bogom nije bio Terezijin privilegij već je upisana u srce svakoga čovjekova; Bog nije poznata stvarnost, nego je novina u kojoj još nismo bili, u koju ulazimo i koja našim ulaženjem počinje osvježavati naš život; ni u grijehu u čovjeku ne gasne iskra koja mu omogućuje prepoznati dobro, prave vrijednosti, kušati ih i na taj način započeti ponovni hod vjere, a na tom putu sigurno neće manjkati Božja pomoć – milost.

Na kraju euharistijskog slavlja nadbiskup je zahvalio karmelićankama za molitvu za svećenike, bogoslovsku zajednicu, nova svećenička i redovnička zvanja. Nakon završnoga misnog blagoslova prisutni su mogli poljupcem relikvija iskazati pobožnost i štovanje sv. Tereziji od Isusa te joj na osobit način donijeti svoje molitve, a nadbiskup je rekao: "Za sestre je to velika dragocjenost, a za nas velika radost koja će nam pomoći da još više širimo kult, te još više nastojimo mirisati Bogom i svetošću, odgovarati na Božji poziv, kao što je to činila Terezija od Isusa."

Misnom slavlju prethodila je pjevana Večernja časoslova, molitva krunice i litanije sv. Tereziji od Isusa. Liturgijsko slavlje animirale su sestre karmelićanke. (ika)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Salezijanski dani 2014.
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi