Vijesti - U Svetište sv. Josipa hodočastila djeca iz katoličkih vrtića

 

U Svetište sv. Josipa hodočastila djeca iz katoličkih vrtića

U Svetište sv. Josipa hodočastila djeca iz katoličkih vrtića Autor: ika/hrk
Objavljeno: 25. 02. 2018 - 08:59

Josipe o Oče sveti čuvaj kuću i posveti, sva obitelj da se složi, ljubav sveta da se množi

Osamstotinjak članova obitelji čija djeca pohađaju katoličke vrtiće u Zagrebu i bližoj okolici pohodilo je Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju 25. veljače. Sudjelovali su na misnom slavlju u 11 sati, koje je u Svetištu inače predviđeno za djecu i obitelji, te pjesmom obogatili liturgiju. Hodočašće je organizirano u suradnji s. Katarine Pišković, voditeljice Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji i mons. Antuna Sentea, ml., rektora Svetišta koji je i predvodio misu.

U prigodnoj homiliji rektor je istaknuo Svetu obitelj kao uzor roditeljima kako odgajati djecu i kako ih usmjeravati u okolnostima suvremenog svijeta. Koristeći primjer kada su Josip i Marija izgubili Isusa i potom ga pronašli u hramu, mons. Sente pojasnio je kako se svakom roditelju dogodi da na određeni način izgubi svoje dijete, ali da se u tom trenutku treba okrenuti Bogu i tražiti Njegovu pomoć i savjet. Na kraju propovijedi obitelji su, po uzoru na Isusovo prvo čudo u Kani Galilejskog, ispunile vodom šest posuda koje su simbolizirale šest vrlina: strpljivost, praštanje, radost, vjernost, suosjećanje i ljubav. Čitajući poticajne tekstove zahvaljivali su Bogu na tim vrlinama bitnima za skladan i ljubavlju ispunjen obiteljski život. Za vrijeme misnog slavlja bračni parovi obnovili su svoja bračna obećanja.

Na kraju mise, u znak zahvalnosti na organiziranom hodočašću, mons. Sente darovao je s. Katarini sliku prijedloga oltarnog mozaika koji bi trebao krasiti Josipovo Svetište, a s. Katarina darovala je dječji rad napravljen od kamenih oblutaka koji prikazuje veliku obitelj.

Nakon mise djeca su Bogu na slavu otpjevala još nekoliko pjesama, a zatim su sudjelovala u zabavnom programu koji su za njih osmislili animatori Nacionalnog svetišta.

Godina Sv. Josipa u Zagrebačkoj nadbiskupiji bliži se kraju i to je bio poticaj da Povjerenstvo za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove organizira 25. veljače 2018. hodočašće djece i roditelja u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Vrtići Grada Zagreba s radošću su prionuli organizaciji hodočašća. Nismo dozvolili da nas zima i snijeg spriječe u tome. Znali smo da idemo k Sv. Josipu i da će se on pobrinuti za djecu i obitelji.

Okupilo se na Euharistijskom slavlju u 11 sati preko 800 hodočasnika, najmanji hodočasnik bila je beba od 2 mjeseca. Doveli smo obitelji sv. Josipu najizvrsnijem odgojitelju i ocu svete obitelji. Tu smo željeli učiti kako voljeti, praštati, radovati se, slušati Božje nadahnuće i odgajati dijete. Znamo da je Bog svetog Josipa obdario svim vrlinama i karakteristikama svoga očinstva jer mu je povjerio na odgoj svog sina Isusa Krista.

Euharistijsko slavlje predslavio je rektor svetišta mons. Antun Sente. On nas je očinskom ljubavlju dočekao i kroz sv. misu privukao pažnju djece tako da se nije izgubila sabranost ni svetost trenutka koji smo slavili.

Djeca i roditelji iz Dječjeg vrtića „Bl. Hozana“ glazbeno su animirali liturgijsko pjevanje. Misna čitanja je na vrlo zanimljiv način protumačio roditeljima predslavitelj upitavši ih kome oni žrtvuju svoju djecu. Abraham žrtvuje sina Izaka Bogu. Naša djeca danas su izložena opasnosti da ih roditelji žrtvuju različitim idolima kao što je uživanje, zabava, vlastiti interesi… Napomeno im je da će i oni poput Josipa nekada izgubiti svoju djecu. Gdje će ih tražiti i naći,  da li će to biti hram ili gostionica, razne zabavišta. Pozvao ih je da idu u hram da tu mole i zagovaraju svoju djecu da ih ne izgube za Boga.

Nakon propovijedi Povjerenstvo je pripremilo meditativan tekst sa posudama u Kani koje su označavale vrline koje trebaju resiti svaku obitelj: ljubav, suosjećanje, vjernost, radost, praštanje i strpljivost. Šest dana u tjednu treba puniti posude tom vodom kako bi sedmi dan uživali u okrepljujućoj ljubavi Onoga koji je u Kani čudesno pretvorio vodu u vino. Šest obitelji iz šest katoličkih vrtića prilazilo je posudama i očevi su ulijevali vodu uz molitvu majke, oca i djeteta za određenu krepost.

Nakon toga je slijedio obred obnove bračnih zavjeta. Bilo je dirljivo gledati ta radosna i ozarena lica supružnika kako si ponovo obećaju vjernost i ljubav u prisutnosti svoje djece koja su ih s puno pažnje promatrala.

Nakon sv. mise rektor svetišta je pozvao animatore da s djecom nastave slavlje u pjesmi i plesu pred likom dragog nam sv. Josipa. Vjerujemo da je sv. Josip s ljubavlju promatrao ovu dragu malenu djecu kako se u njegovom hramu raduju i slave Gospodina.

Dio roditelja i odgojitelja imao je mogućnost nastaviti druženje uz zajednički ručak u dvorani svetišta a ostali roditelji su se uputili prema akvariju koji je taj dan imao posebno nisku  cijenu za hodočasnike. I tu smo doživjeli očinsku ljubav sv. Josipa koji se poslužio mons. Senteom da svaka obitelj ima mogućnost povesti svoje dijete u akvarij. On nam je svojim primjerom i brigom za sve nas bio živi primjer kako se štuje sv. Josip.

Radost i duhovna ispunjenost djece i roditelja  kojom su napuštali svetište najbolji je pokazatelj da se treba organizirati ovakva hodočašća i voditi naše obitelji  Isusu, Mariji i Josipu.

Svetište smo napustili pjesmom „Josipe o Oče sveti čuvaj kuću i posveti, sva obitelj da se složi, ljubav sveta da se množi“. Sveti Josipe izmoli to svakoj hrvatskoj obitelji.

s. Katarina Pišković, voditeljica Povjerenstva


I dan ranije, u subotu 24. veljače, također je bio ispunjen hodočasnicima jer su u Svetište hodočastili salezijanci suradnici iz župe Svete Ane iz Rudeša Zagreb predvođeni župnikom don Dragom Škaricom, te hodočasnici s Cavtata vračajući se sa hodočašća iz Poljske predvođeni don Matom Karamatićem. Hodočasnike je u snježnom ambijentu ispred svetih vrata blagoslivljao mons. Antun Sente, ml., te im zatim u Svetištu istaknuo bitne povijesne činjenice o razvoju Svetišta i štovanju zaštitnika Hrvatske. Nakon kratke pobožnosti svetom Josipu hodočasnici su sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio don Škarica u koncelebraciji s već spomenutim svećenicima. Malo kasnije u Svetište su pristigli župni suradnici iz župe Svetog Augustina u Velikoj predvođeni župnikom vlč. Mariom Stanićem. Posebno se toga dana istaknulo deset bogoslova Zagrebačke nadbiskupije: Krešimir Babić, Domagoj Koružnjak, Matej Zakanj, Marin Mlađenović, Matija Slišković, Hrvoje Maltarić, Kristijan Pezić, Višeslav Foretić, Frane Soldo, Zvonimir Gašpar koji su zajedno sa mr. Anđelkom Košćakom, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, pješice hodočastili iz Zagreba u Karlovac. Pod geslom „Idite k Josipu" svoje su hodočašće prikazali za domovinu, Crkvu zagrebačku, bogoslovsku zajednicu i za nova duhovna zvanja.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi