Vijesti - Seminar o duhovnom praćenju u Plitvicama

 

Seminar o duhovnom praćenju u Plitvicama

Seminar o duhovnom praćenju u Plitvicama Autor: don Branko Bendra
Objavljeno: 24. 02. 2018 - 22:21

U Pastoralnom centru na Plitvicama od 19. do 22. veljače održan je seminar o duhovnom praćenju. Sudionici seminara bili su salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Voditelj je bio don Luis Roson, dekan Filozofskog fakulteta Salezijanskog Papinskog Sveučilišta u Rimu te duhovnik s dugogodišnjim iskustvom rada i djelovanja među mladima. Cilj seminara bio je približiti salezijancima važnost duhovnog praćenja mladih te značenje i oblik koje je duhovno praćenje imalo u životu i djelovanju sv. Ivana Bosca.

Seminar se održava u godini u kojoj cijela Crkva, i na taj način salezijanska Družba, promišlja na najavljenu 15. biskupsku sinodu na temu "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja". 

Voditelj seminara je potaknuo prisutne na promišljanje o bitnim značajkama duhovnog voditelja koji je pozvan biti osoba razlučivanja Božjeg govora, prije svega u vlastitom životu, a zatim i u životu onih kojima je poslan. Osvrnuo se i na neke opasnosti i rizike koje duhovni pratitelj može imati. Među njima je istaknuo aktivizam te napast navezivanja na sebe. Veličina duhovnog pratitelja je u tome da ukazuje i da interpretira govor Duha u životu mlade osobe.

Osvrnuo se i na praćenje osoba u različitim životnim staležima, odnosno mladih bračnih parova te mladih koji razmišljaju o svećeničkom ili redovničkom pozivu. 

Prisutnima je ukazano i na važnost umijeća evangelizacijskog animiranja ambijenata u kojima djeluju te stvaranja među mladima kulture zvanje. Osobe koje nauče prepoznavati Božje djelovanje u vlastitom životu, svojedobno postaju apostoli među svojim vršnjacima i na taj način aktivni vjernici u životu i djelovanju u vlastitim ambijentima i mjesnim Crkvama. 

Don Luis Roson je upoznao salezijance s konkretnim sredstvima koja mogu biti od pomoći u duhovnom praćenju. To su, prije svega, redoviti sakramentalni život, svakodnevno razmatranje Riječi Božje, osobna molitva, osobni projekt života te autobiografija. Sredstva su to koja mladoj osobi omogućavaju da svoj život i svijet oko sebe gleda Božjim očima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi