Vijesti - U Splitu proslavljena 125. obljetnica utemeljenja Družbe služavki Malog Isusa

 

U Splitu proslavljena 125. obljetnica utemeljenja Družbe služavki Malog Isusa

U Splitu proslavljena 125. obljetnica utemeljenja Družbe služavki Malog Isusa Autor: ika/ssmi.hr
Objavljeno: 24. 10. 2015 - 13:51

Skromno i blago, sestrinsko i majčinsko djelovanje sestara

Splitska provincija sv. Josipa Družbe služavki Malog Isusa proslavila je 125. obljetnicu osnutka Družbe koju je 24. listopada 1890. godine u Sarajevu ustanovio prvi vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler. Zahvalno euharistijsko slavlje 29. listopada u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s pastoralnim vikarom mons. Nedjeljkom Antom Ančićem, dekanom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu prof. dr. fra Anđelkom Domazetom, rektorom Centralnoga bogoslovnog sjemeništa don Borisom Vidovićem, ravnateljem Nadbiskupskog sjemeništa don Jurom Bjelišem i 30 svećenika.

Na slavlju se okupio veliki broj služavki Maloga Isusa predvođene vrhovnom glavaricom s. Radoslavom Radek i provincijskom glavaricom splitske provincije sv. Josipa s. Anemarie Radan, redovnice drugih redovničkih zajednica, redovnici, bogoslovi, sjemeništarci, članovi Društva prijatelja Maloga Isusa i brojni gosti. 

Na početku misnog slavlja riječi pozdrava i dobrodošlice kao i čestitku redovnicama za 125 godina života i služenja u Crkvi uputio je ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa don Jure Bjeliš. Uvodeći u slavlje nadbiskup Barišić istaknuo je da su došli zahvaliti Gospodinu "uime tolikih redovnica kroz ovih 125 godina, ali i moliti za današnje redovnice, da budu znak Božje prisutnosti u našoj sredini i vremenu". U homiliji okupljenima je približio život i rad sluge Božjeg Josipa Stadlera, a posebno se osvrnuo na njegovu ljubav prema siromašnima i prema Bosni u kojoj je sve radio pod naslovom Srca Isusova, stoga ga je nazvao anđelom Bosne. "On se natapao na izvoru božanske ljubavi Srca Isusova. Bio je čovjek reda, molitve, trpljenja i budnoga duha. Čudo je kako je uspio izgraditi kaptol, sjemenište, bogosloviju, katedralu, crkve i ubožnice. No nije gradio samo materijalno nego i duhovno, pastoralno, a jedna od tih duhovnih građevina je vaša družba", rekao je nadbiskup i dodao kako su redovnice bile u ono vrijeme, a i danas su, vidljiva produžena ruka ljubavi Božje i lijek za tolike rane siromaštva i ljudske bijede. 

Istaknuo je kako su i druge sredine bile potrebne njihove prisutnosti pa je tadašnji splitski biskup Filip Franjo Nakić pisao: "Promotrivši pravila Kongregacije pod naslovom Ubožnica Maloga Isusa i uvjete utemeljenja i opstanka iste Kongregacije, uvidio sam kako ona spasonosno djeluje već u više mjesta gdje je utemeljena, te uvjerio se da bi ista spasonosno mogla djelovati i u ovoj Biskupiji Splitsko-Makarskoj na utjehu i spas nevoljnika i bijednika". Tako su redovnice došle u Split 1905. godine i 1910. otvorile prvi samostan Sv. Ante u Velom Varošu i otada se njihovo djelovanje po nadbiskupiji širi. Danas djeluju na 30 mjesta, u samostanima, ustanovama i na župama i čine najbrojniju žensku redovničku zajednicu u nadbiskupiji. 

"Vaše skromno i blago, sestrinsko i majčinsko djelovanje osjetili su mnogi, a na poseban način mi svećenici. Prisutne ste u našem sjemeništu, na bogosloviji, u kući nadbiskupije i u Svećeničkom domu. Vaša ljubav, briga i žrtva prati nas od naše formacije preko župa na kojima djelujemo i u našoj starosti. Za nas, kao i mnoge potrebite koji su željni pogleda, tople riječi, ispružene ruke i utjehe, vi ste anđeli. Sv. Augustin reče da je anđeo naziv za službu, a ne narav, stoga vas s pravom zovemo anđelima jer služite s ljubavlju i u svima vidite sliku Malog Isusa. Zato vam uime tolikih župnika, živih i pokojnih, želimo zahvaliti za sve što ste dale i dajete našoj mjesnoj Crkvi", istaknuo je nadbiskup Barišić. Pred sam kraj, spomenuo je da su služavke Malog Isusa imale čast služiti bl. Alojziju Stepincu u zatočeništvu u Krašiću do njegove smrti. Rekao je da vjeruje da je nad njima i njegov blagoslov, kao i blagoslov njihova utemeljitelja. "Poštovane sestre, uz jubilej 125 godina djelovanja vaše redovničke zajednice, u Godini posvećenog života, čestitam vam jubilej s pozivom i ohrabrenjem riječima pape Franje 'Sa zahvalnošću gledajte svoju prošlost, s velikom ljubavlju živite sadašnjost, a s nadom prigrlite budućnost'. Živio Mali Isus!", zaključio je nadbiskup Barišić.

Pred kraj misnog slavlja, predvođene vrhovnom glavaricom s. Radoslavom Radek, redovnice su obnovile svoje redovničke zavjete. Nakon toga s. Radoslava zahvalila je Trojedinom Bogu na darovanom danu kako bi zajedno mogli reći Bogu hvala za 125 godina služenja Družbe Crkvi, hrvatskom narodu i šire, osobito onim najpotrebnijima u misijskim krajevima. Zahvalila je nadbiskupu na riječima ohrabrenja i preporučila Družbu u njegove molitve kako bi hrabro nastavile put služenja Malom Isusu u bližnjima. Don Jure Bjeliš pročitao je čestitku vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića s kojim su redovnice obljetnicu svečano proslavile 25. listopada u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, uz grob sluge Božjega Josipa Stadlera. 

Po završetku mise u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa upriličena je svečana akademija. Pozdravne govore uputile su časna majka s. Radoslava Radek i provincijalka s. Anemarie Radan. Pozdravivši sve okupljene, provincijalka je zahvalila splitskim (nad)biskupima i svećenicima za sve dobro koje su učinili za njihova utemeljitelja i za služavke Malog Isusa. "Bili ste istinski Stadlerovi prijatelji i na vašu molbu mi već 110 godina živimo i djelujemo u Splitu. Vjerujemo da je to milosni Božji dar. Mi smo pozvane biti ljubav u srcu ove Nadbiskupije, s njom živjeti i osjećati i u njoj evanđeoski služiti". Zahvalivši svima koji su na bilo koji način pomogli ovoj proslavi s. Anamarie rekla je kako je ovaj jubilej prigoda za ocjenjivanje prijeđenog puta i preispitivanje za daljnje korake u suradnji s Božjom milošću i u poticajima Duha. "Molimo Gospodina za daljnju vjernost vlastitoj karizmi, da budemo proročki znak u ovome svijetu i vremenu u kojem živimo. Potrebno je da obnovimo svijest da možemo imati život darivajući život, da ćemo naći i imati nadu dajući nadu, da ćemo imati i živjeti ljubav nesebično ljubeći Boga i bližnjega", istaknula je s. Anemarie. S. Radoslava pridružila se pozdravima i zahvalama. Istaknula je kako njihova Družba, zajedno s pokojnim redovnicama, ima 835 zavjetovanih redovnica, četiri novakinje i devet pripravnica. "Drage sestre, neka ovaj jubilej svakoj dozove u srce ohrabrujuće riječi našeg utemeljitelja 'Ne bojte se, Mali Isus je jači od svih vaših neprijatelja. Pristupite malom Isusu'. Svoju budućnost stavimo u Božje ruke, oslonimo se na sigurni zagovor Majke Marije i zaštitu naših nebeskih zaštitnika sv. Rafaela, sv. Josipa i sv. Ane te svijetli primjer našeg utemeljitelja". Potom je pročitana čestitka predsjednika Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. 

Na akademiji je predstavljena knjiga dr. Agneze Szabo "Josip Stadler prvi vrhbosanski nadbiskup i utemeljitelj Družbe sestara služavki Maloga Isusa" o kojoj su, uz autoricu govorili i mons. Mile Vidović i s. Vesna Mateljan. Mons. Mile Vidović, Prijatelj Malog Isusa, u izlaganju je govorio o Josipu Stadleru, njegovom teškom djetinjstvu i školovanju, o njegovom djelovanju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, a posebno u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. S. Vesna Mateljan detaljno je izložila povijest Družbe i probleme s kojima su se redovnice susretale, posebno za vrijeme rata. Govorila je i o osnutku Društva Prijatelja Malog Isusa i o njihovom djelovanju. Autorica knjige dr. Agneza Szabo govorila je o sadržaju knjige i o nakani s kojom je krenula pisati knjigu. Zahvalila je svima koji su joj pomogli u njenom nastajanju. Završnu riječ uputio je nadbiskup Barišić koji je redovnicama rekao da svaka od njih nosi ime Marije, najveće služiteljice Malog Isusa koji je prisutan u svakom čovjeku. Ovaj jubilej nazvao je jubilejom cijele Crkve. 

Program su vodile s. Martina Grmoja i s. Petra Šakić, a za uređenje kapele i dvorane pobrinula se s. Dolores Brkić, pročelnica Vijeće za Prijatelje Malog Isusa. Proslavu jubileja pjesmom je obogatio zbor redovnica pod vodstvom s. Dulceline Plavše uz orguljašku pratnju prof. Mirka Jankova, a glazbenu točku "Stadlerova koračnica" na klaviru je odsvirao Prijatelj Malog Isusa prof. Ivan Bošnjak.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Vijećanje redovničkih odgojitelja

7. - 9. ožujka 2024. (Zagreb, Granešina 3)
Tema: Odgoj za osobno i zajedničko razlučivanje Božje volje u redovničkoj zajednici
Voditelji: s. Stjepanka Stanić MVZ i p. Tvrtko Barun SJ
Prijave do: 7. veljače 2024.

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

9. - 16. ožujka 2024. (Veli Lošinj, Kaciol 38)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin OSB

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi