Vijesti - Služavke Malog Isusa proslavile 125. obljetnicu utemeljenja Družbe

 

Služavke Malog Isusa proslavile 125. obljetnicu utemeljenja Družbe

Služavke Malog Isusa proslavile 125. obljetnicu utemeljenja Družbe Autor: ssmi.hr/ika
Objavljeno: 24. 10. 2015 - 12:06

Sa zahvalnošću gledati prošlost, s velikom ljubavlju živjeti sadašnjost, s nadom prigrliti budućnost

Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 25. listopada u prepunoj katedrali Srca Isusova u Sarajevu Družba sestara Služavki Maloga Isusa, koju je osnovao prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler na blagdan sv. Rafaela arkanđela 24. listopada 1890. godine u Sarajevu, proslavila je 125. obljetnicu svoga utemeljenja. Za geslo slavlja sestre su izabrale riječi pape Franje koje je podario Bogu posvećenim osobama u Godini posvećenog života: "Sa zahvalnošću gledati prošlost, s velikom ljubavlju živjeti sadašnjost, s nadom prigrliti budućnost".

Misno slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, predsjednikom Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, i gradišćanskim Hrvatom mons. Egidijem Živkovićem, biskupom austrijske biskupije Željezno (Eisenstadt), te uz koncelebraciju 28 svećenika.

U katedrali, u kojoj se nalazi grob njihovog utemeljitelja sluge Božjega Josipa Stadlera, okupile su se brojne sestre Služavke Malog Isusa iz sve tri provincije: Sarajevske, Zagrebačke i Splitske predvođene časnom majkom i provincijalnim glavaricama. U sarajevsku prvostolnicu došle su sestre Služavke iz gotovo svih zajednica gdje sestre djeluju da molitvom izraze duboku zahvalnost Bogu za sve primljene milosti od početaka Družbe do danas te da mole za blagoslovljenu budućnost. Sestrama Služavkama pridružile su se i sestre iz drugih kongregacija, a na misi su sudjelovale sve četiri provincijalne poglavarice redovničkih zajednica koje svoje sjedište imaju u Bosni i Hercegovini: sestara Služavki Malog Isusa, sestara Milosrdnica te Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske i Hercegovačke provincije kao i sestre iz drugih zajednica. Na slavlje su došli i brojni Prijatelji Malog Isusa, bogoslovi i drugi vjernici. Na misnom slavlju sudjelovala je i grupa bivših i trenutnih parlamentaraca i političara iz Kruga Forchtensteiner iz Republike Austrije koji su došli u pratnji austrijskog veleposlanika u BiH Martina Pammera. Riječi pozdrava, dobrodošlice i čestitke na počeku mise uputio je rektor katedrale mons. Ante Meštrović.

Misna čitanja, otpjevani psalam i molitvu vjernika čitale su i molile sestre Služavke Malog Isusa, novakinje i pripravnice.

Osvrćući se u homiliji na početke osnutka Družbe, kardinal Puljić je rekao da je to, iako nije izgledalo ništa posebno, bilo Božje djelo koje živi već 125 godina. "Čovjek se ponekad divi kako je Bog pratio tu zajednicu", kazao je kardinal Puljić napominjući da su sestre za ovaj jubilej izdale lijepu brošuru s kratkom poviješću Družbe i prigodnom devetnicom. Podsjetio je sestre Služavke da im je nadbiskup Stadler o proslavi srebrnog jubileja Družbe posebno naglasio da uvijek budu zahvalne. "S pravom je ova današnja proslava dan zahvalnosti i prigoda da Bogu kažete: hvala ti što smo opstale unatoč svih kušnji!. Vi ste u toj devetnici nabrojali i one sestre koje su bile mučenice, koje su ubijene, koje su po zatvorima odležale. Ali i one za koje je sam sluga Božji Stadler znao reći: ona je sveta sestra. Dakle, u vašu prošlost utkani su vrijedni životi i s pravom možemo reći: sa zahvalnošću gledamo na prošlost", kazao je kardinal Puljić dodajući da se Družba razvijala od Sarajeva po Bosni i Hercegovini, a onda u Hrvatsku i dalje te danas prožima brojne krajeve svojom prisutnošću i svojom karizmom.

Govoreći o drugom dijelu gesla proslave jubileja: s velikom ljubavlju živjeti sadašnjost, kardinal Puljić je podsjetio sestre Služavke na želju njihova utemeljitelja Stadlera da zajednica bude kao obitelj, a ne kao čistilište. "Dakle, to je ta ljubav koja stvara zajedništvo, obiteljsko ozračje, radost života. Jer, tko se s ljubavlju daruje, taj radosno živi. Zato, danas obilježavajući ovu obljetnicu, ovaj jubilej, s pravom reci: hvala ti za sve one žrtve utkane kad su nas htjeli uništiti, a nisu nas uništili; kad su nas htjeli raspršiti, a nisu uspjeli; kad su nam sve oteli, a dušu nam nisu oteli", kazao je kardinal Puljić pozivajući da, u skladu s trećim dijelom gesla, sadašnjost žive s ljubavlju jer je to snaga predanja Isusu.

Na kraju propovijedi kardinal Puljić je potaknuo sestre Služavke Malog Isusa da njihova karizma služenja Malom Isus u potrebnima i siromašnima bude istinsko obogaćenje Crkvi u Godini posvećenog života. "Na poseban način, želim vama, koje ste naše gore list, da istinski donesete plodove evanđeoskog služenja, da u ovaj sumorni svijet unesete svjetla… Dok vam čestitam jubilej, dok vas hrabrim da se ostvarite se u svojoj karizmi, želim iskreno zahvaliti za svaku žrtvu ugrađenu, ne samo u ovu mjesnu Crkvu gdje ste nikli, nego i u svaku mjesnu Crkvi gdje živite i djelujete, i da tamo svjedočite upravo onu karizmu koju je Bog po sluzi Božjem Stadleru vama darovao da budete prepoznatljive", rekao je kardinal Puljić.

Kod prinosa darova vrhovna glavarica Družbe s. M. Radoslava Radek donijela je svijeću, simbol Isusa koji je kroz 125 godine osvjetljavao životne staze sestrama; provincijske glavarice iz Sarajeva, Zagreba i Splita donijele su medaljicu i Konstitucije Družbe; djeca iz Stadlerovog doma Egipat sa sestrom odgojiteljicom prinijela su buket cvijeća koje simbolizira svu djecu za koju su se sestre brinule tijekom 125 godina; na dar su doneseni također Sveto pismo i Katekizam Katoličke Crkve, a Prijatelji Malog Isusa, vanjski suradnici sestara Služavki Malog Isusa iz triju Provincija, donijeli su na dar hostije, vino i vodu.

Na kraju mise sestre Služavke Malog Isusa su obnovile svoje redovničke zavjete.

Potom je pozdravni govor uputila vrhovna glavarice Družbe sestara Služavki Malog Isusa s. M. Radoslava Radek. "Družba je to koja je niknula i pustila svoje korijene u ovoj mjesnoj Crkvi, u ovome gradu, u ovoj zemlji Bosni i Hercegovini, kojoj ni progonstva, ni ratovi, niti bilo kakve druge kušnje nisu prekinule nit života. Upravo, ovdje, na našim korijenima, gdje su duboko utisnute stope oca Utemeljitelja i naših pokojnih sestara, osjećamo i nakon 125. godina njihov snažni duh služenja Gospodinu, njihovu snažnu privlačnost koja nas uvijek iznova nadahnjuje za naše blagoslovljeno danas i sutra", kazala je s. Radoslava i izrazila uvjerenje da će, ako se budu nadahnjivale na Božjem djelu koje je započelo u nadbiskupskoj ubožnici u Mjedenici, u Betlehemu i Egiptu, "Gospodin u svojoj dobroti pozivati u njihovu Družbu nove članice koje će biti spremne i u ovim vremenima nastaviti služiti Malome Isusu u njegovoj najmanjoj braći i sestrama". Posebno je zahvalila kardinalu Puljiću što podupire i brižno prati proces beatifikacije sluge Božjega nadbiskupa Stadlera te poželjela da sve sestre Služavke nastave ići putem služenja i odgovore na potrebe vremena kao što je to činio njihov otac Utemeljitelj.

Potom je ceremonijar mons. Tomo Knežević pročitao pismo koje je uputio državni tajnik kardinal Petar Parolin prenoseći vrhovnoj glavarici Radek da se "Sveti Otac papa Franjo duhovno pridružuje proslavi ovog velikog događaja. "Petrov nasljednik želi da vaše redovničko služenje, kako u hrvatskom narodu tako i u sveopćoj Crkvi i dalje doprinosi izgradnji Kristova kraljevstva, te moli Duha Svetoga za ustrajno i uvjerljivo naviještanje Radosne vijesti", kaže se u spomenutom pismu.

Svi zajedno su potom otpjevali "Tebe Boga hvalimo" i pošli na grob sluge Božjega Josipa Stadlera u dnu katedrale pjevajući pjesmu "Zdravo sveti Rafaele". Zajedno su izmolili Molitvu za proglašenje blaženim sluge Božjega Josipa Stadlera kod njegova groba kod kojeg su molili i sveti Ivan Pavao II. i papa Franjo.

Tijekom mise liturgijsko pjevanje animirao je Župni Zbor iz župe Lug-Brankovići kraj Žepča pod vodstvom s. Marinele Zeko.


Družba sestara SMI životno je djelo nadbiskupa Stadlera koji je u kolovozu 1890. u Sarajevu kupio kuću za siromašne osobe i djecu. Uređena je i na blagdan sv. Rafaela otvorena, pa se taj dan smatra utemeljenjem Družbe. Brigu za siromašne nadbiskup je povjerio manjoj skupini djevojaka koje su postale prve članice Družbe, nakon što su 1893. položile prve redovničke zavjete. Nekoliko godina kasnije dao je podići Betlehem, novu kuću u koju su se preselile sestre i djeca, a kupio je i kuću za starije i dječake nazvavši ju Egipat. 

Družba se razvijala u Bosni i širila svoje poslanje. Danas djeluju u tri provincije sa sjedištem u Sarajevu, Splitu i Zagrebu, dok sestre djeluju i šire, primjerice u dalekom Haitiju, kao misionarke. Sve su one uključene u apostolat preuzimajući brigu o bolesnima, nemoćnima i ostavljenima u 15 domova za starije i nemoćne, 8 dječjih vrtića, 3 kuće za djecu s posebnim potrebama i jednoj kući za djecu bez roditeljske skrbi. Djelatne su i u radu s mladima po župama u vidu Društva Prijatelja Malog Isusa.

Služavke Malog Isusa slijede primjer Isusova milosrđa koji pokazuje ljubav Očevu u praštanju i u brizi za žalosne, siromašne i napuštene. I danas služe najmanjima i u njima služe Malom Isusu.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

1. ožujka - 18. svibnja 2023.

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi