Vijesti - U prisutnosti vrhovnog poglavara ustoličen novi provincijal hrvatskih salezijanaca

 

U prisutnosti vrhovnog poglavara ustoličen novi provincijal hrvatskih salezijanaca

U prisutnosti vrhovnog poglavara ustoličen novi provincijal hrvatskih salezijanaca Autor: Don Bosco danas
Objavljeno: 28. 05. 2018 - 14:42

Nakon posjeta Rijeci i Splitu vrhovni poglavar salezijanske družbe don Angel Fernadez Artime u nedjelju navečer stigao je i u Zagreb, u pratnji don Tadeusza Rozmusa, savjetnika vrhovnog poglavara za salezijansku regiju Sjeverna i Središnja Europa, i pratnji don Horacia Lopeza, svog tajnika. Kod provincijalne kuće salezijanaca koja se nalazi u župi Marije Pomoćnice na Knežiji dočekali su ga salezijanci i mladi, kojima se pridružio nakon večere na molitvi krunice. Više od 150 mladih molilo je krunicu s don Angelom koji im je uputio prigodnu riječ za laku noć. 

Ustoličenje novog provincijala Hrvatske salezijanske provincije održano je u ponedjeljak, 28. svibnja, tijekom svete mise u župnoj kapeli Svetog Ivana Bosca na Knežiji. U prosincu prošle godine novim provincijalom imenovan je don Tihomir Šutalo, koji je protekle tri godine vršio službu provincijalnog ekonoma. 

Na početku okupljenim salezijancima obratio se don Pejo Orkić koji je služio kao provincijal od 2012. Don Pejo Orkić zahvalio je Bogu, prijašnjem vrhovnom poglavaru salezijanaca don Pascualu Chavezu Villanuevi, i svojoj subraći. Vrhovnom poglavaru uručio je dar hrvatskih salezijanaca, statuu blaženog Alojzija Stepinca, koji je mnogo pomogao salezijancima u kada su započinjali svoje djelovanje u Zagreb na Knežiji.

U svojoj homilji don Angel Fernandez Artime rekao je subraći salezijancima sljedeće: „Nitko od nas nema mogućnost predstaviti se kao vođom drugih, počevši od vrhovnog poglavara. No, postoji jedna dragocjena stvar. Izgradnja naših provincija teče tako da netko završava, a netko započinje svoju službu. Svatko od nas ima odgovornost i autoritet službe. To je trenutak kada svatko od nas može reći 'moj autoritet je služenje. I ja služim po srcu Isusovom'.“

„Vidimo da provincija ima vedrinu, s nekim poteškoćama, ali s puno blagoslova danim od Boga, i s velikom nadom.“: istaknuo je vrhovni poglavar salezijanaca.

„Moramo nastaviti s našim hodom u vjeri. Hodom gdje se dajemo našim provincijama i mladima. Kad je srce pošteno i služenje je dobro.“: dodaj je don Angel Fernandez Artime.

Vrhovni poglavar spomenuo je i novog provincijala: „Don Tihomiru želim da uvijek u mislima ima sliku Dobrog Pastira. Na prvom mjestu moraju mu biti njegova subraća, sa svim svojim dobrim i lošim stranama.“

U zaključku vrhovni poglavar je rekao: „Bogatstvo naših provincija nisu zgrade. Istinsko bogatstvo smo mi, salezijanci, s onim dobrom što imamo, i s našim slabostima. Siguran sam da nas Crkva u Hrvatskoj treba. Društvo nas treba. Mladi današnjice i sutrašnjice jako nas trebaju. Zato su promjene u službama dobre za služenje.“

Novi provincijal hrvatskih salezijanaca u svom govoru izrekao je: „Želja mi je da u našem mandatu osvježimo naš identitet. Zadaća svakog od nas je da gradimo duhovni život. Na razini našeg redovničkog, bratskog života želim da živimo jedinstvo i ljubav po uzoru na Presveto Trojstvo. Nama salezijancima je poslanje da radimo i živimo za mlade jer to je želja Presvetog Trojstva.“

„Iz svog života trebamo izbacivati sve ono što nas sprječava da živimo to jedinstvo i ljubav. Na osobnoj razini trebamo se jako čuvati duhovne površnosti. Na razini zajedničkog života trebamo iz svojih glava izbacivati osobne projekte, vremena, sredstva… Mi smo redovnička zajednica, braća, i kao takvi smo slika Presvetog Trojstva. Volio bih i želio da se sve više posvećujemo našem poslanju biti s mladima.“: rekao je novi provincijal hrvatskih salezijanaca.

„Posebno se trebamo skrbiti o našoj mlađoj braći i starijoj braći. I trebamo se dati sve više za mlade u duhovnom vodstvu.“: dodao je don Tihomir Šutalo.

Don Tihomir Šutalo zahvalio je:  „Ocu, i Sinu, i Duhu Svetomu želim zahvaliti na tom poslanju koje nam je dano. Želim zahvaliti vrhovnom poglavaru na prisutnosti i danom povjerenju. Zahvaljujem i braći koji su preuzeli uloge u provincijalnom vijeću i njihovoj spremnosti da vodimo i animiramo provinciju. Posebno zahvaljujem don Peji jer je tijekom svog mandata bio svjedok jedinstva i ljubavi za svakog brata i sa svakim bratom.“

Novi provincijal obraćanje je završio riječima: „Ne samo da vas pozivam na molitvu, već naša obaveza je da ja molim za vas i vi za mene.“

Za obiteljskim stolom salezijancima se pridružio g. Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, koji je čestitao salezijancima i svečani dan uljepšao velikom tortom.

Tijekom poslijepodneva vrhovni poglavar proveo je  u društvu braće salezijanaca. Predvečer je posjetio salezijansku zajednicu za odgoj i zvanja u Podsusedu gdje je razgovarao i večerao s mladićima koji žele nasljedovati svetog Ivana Bosca.

Kasno navečer vrhovni poglavar svratio je u svetište Svete Mati slobode gdje ga je dočekalo mnoštvo djece, mladih, mladih obitelji ,ali i odraslih koji su prateći zbivanja proteklih dana odlučili da moraju vidjeti vrhovnog poglavara koji je s takvim oduševljenjem primljen gdje god je došao. Nakon molitve krunice vrhovni poglavar održao je riječ za laku noć. No, prošlo je još dosta vremena dok je don Angel Fernandez Artime mogao poći na spavanje jer većina okupljenih, njih tristotinjak, željelo je zagrliti i fotografirati se s vrhovnim poglavarom.

Vrhovnog poglavara don Angela Fernandeza Artimea iz Hrvatske za Rim u utorak ujutro ispratili su don Tihomir Šutalo, don Pejo Orkić i drugi hrvatski salezijanci, zahvalivši mu još jednom za njegovu prisutnost među mladima i salezijanskom obitelji u Hrvatskoj.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024. (Crkva Sv. Mati slobode, don Petra Šimića 1)
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.
Samostan Karmelićanki Božanskog Srca Isusova (Vrhovec 29, Zagreb) 

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

Zagreb, 1. ožujka 2025. 
Prijave do: 1. veljače 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. ožujka 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)

Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 7. veljače 2025.          

Duhovne vježbe za više redovničke poglavarice

29. ožujka – 5. travnja 2025. (Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, Novigrad na Dobri 17, Duga Resa)
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 28. veljače 2025. 

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

9. – 11. svibnja 2025.
(Franjevački samostan, Košljun)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Krista Mijatović SCSC
Prijave do: 9. travnja 2025.

Susret za tajnice i ekonome

16. – 18. svibnja 2025.
(Kuća molitve - Masna Luka, Park Blidinje, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: o. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 16. travnja 2025.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Gospić - Krasno, 27. svibnja 2025.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

30. svibnja - 1. lipnja 2025.
Duhovni centar Biskup fra Paškal Buconjić (Potoci 1, Mostar, BiH)
Tema: Oprost – milost i zadatak Svete godine
Voditelj: s. Dominika Anić SSFCR
Prijave do: 30. travnja 2025.   

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi