Vijesti - Trogir: Svečano proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije

 

Trogir: Svečano proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije

Trogir: Svečano proslavljen Dan Hrvatske dominikanske provincije Autor: ika
Objavljeno: 25. 03. 2023 - 20:17

U Hrvatskom nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića i crkvi sv. Dominika u subotu 25. ožujka svečano je obilježen Dan Hrvatske dominikanske provincije i svetkovina Navještenja Gospodinova.

Svečano misno slavlje, kojem su nazočili brojni članovi dominikanske obitelji te vjernici iz Trogira i cijele Hrvatske, predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. sc. fr. Slavko Slišković. Koncelebrirali su starješina trogirskog dominikanskog samostana fr. Petar Galić, ekonom Provincije fr. Zvonko Džankić, fr. Domagoj Augustin Polanščak, fr. Ante Kazoti te ostala subraća.

U propovijedi se provincijal posebno osvrnuo na značaj same svetkovine te naglasio kako je zahvaljujući Mariji Riječ tijelom postala, Sin Božji postao Sinom Čovječjim da bi svi mogli biti djeca Božja. „To je Radosna vijest koju Bog nudi svim ljudima, kako bi svi bili Isusova braća i sestre, djeca Nebeskoga Oca“, rekao je.

Podsjetio je na činjenicu da je sveti Dominik poput apostola sve ostavio i krenuo za Kristom propovijedajući Radosnu vijest. „Izabrao je braću i sestre koji će biti njegovi suradnici i tako nastaje dominikanska obitelj čiji je cilj naviještanje Radosne vijesti. Ne iznenađuje nas stoga da naša Hrvatska dominikanska provincija gotovo šest i pol stoljeća nosi naziv Navještenja Blažene Djevice Marije. I mi, poput arkanđela Gabrijela želimo biti donositelji Radosne vijesti“, kazao je propovjednik.

„Navjestitelj Radosne vijesti bio je i blaženi Augustin Kažotić, koji je spojio sjever i jug Hrvatske, rodni Trogir i Zagreb, povezao vjeru i znanje, biskupsku čast i osobnu poniznost, plemićko porijeklo i brigu za siromahe, svetost i jednostavnost života, strogost za grijeh i blagost za grješnike. Najviše se trudio oko ljepote liturgije i poboljšanja vjerskoga života. Poznavajući njegov život, i mi dobijemo inspiraciju, sjećamo se njegove brige za bolesne, za siromašne, za gladne i žedne, za sve koji su u bilo kakvoj potrebi. Siguran sam da, ako molimo njegov zagovor, imat ćemo još dodatne snage da možemo biti pravi navjestitelji Radosne vijesti. Neka i nas njegov zagovor potakne na češći odlazak na svetu misu, na trud oko boljeg vjerničkog života, da budemo pravi svjedoci evanđelja, živeći međusobno kao braća i sestre, kao djeca Marije, Majke Crkve i svog Nebeskoga Oca“, zaključio je fr. Slavko.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor bl. Augustina Kažotića uz glazbenu pratnju fr. Joze Čirka.

Starješina trogirskog dominikanskog samostana fr. Petar Galić uputio je čestitke cijeloj dominikanskoj obitelji koja slavi svoj dan te zahvalio svima koji su uveličali svečanost.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi