Vijesti - Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku

 

Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku

Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku Objavljeno: 25. 03. 2015 - 14:47

Mladi zahvalili redovnicima i redovnicama za sve što čine

Tribina za mlade o redovničkim zajednicama prisutnim u Dubrovačkoj biskupiji pod nazivom "Što čuješ?" održana je u sklopu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku u srijedu 25. ožujka.

Moderatorica Ana Marčinko pozdravila je sve uime Vijeća za mlade, ali i redovnika i redovnica koji djeluju na području Dubrovačke biskupije. Rekla je da ovim programom mladi žele zahvaliti redovnicima i redovnicama za sve što čine. Kratkim dramsko-scenskim prikazom mladi su uprizorili susret jedne mlade osobe s utemeljiteljima redovničkih zajednica prisutnih na području Dubrovačke biskupije koja se na taj način upoznaje i s njihovim karizmama. Mladi su uprizorili sv. Franju, sv. Dominika, sv. Vinka Paulskog, bl. Mariju Propetog Petković, sv. Paolu di Rosu, sv. Ivana Bosca, sv. Ignacija Antiohijskog, Josipa Stadlera i Franzisku Lechner, što je sve nazočne oduševilo, ali i nasmijalo s obzirom da su mladi te susrete prikazali na veoma zanimljiv i humorističan način.

Nakon uprizorenja, moderatorica Marčinko je u ambijentu zamišljene televizijske emisije vodila opušteni razgovor s jednom redovnicom i jednim redovnikom o njihovu pozivu, ali i mnogim drugim pitanjima o redovništvu. Prior dubrovačkog dominikanskog samostana fr. Matijas Farkaš i odgojiteljica u Učeničkom domu Paola di Rosa s. Ružica Dodig su na taj zanimljiv način posvjedočili o svom pozivu.

Fr. Matijas izrazio je oduševljenje zanimljivim prikazom susreta s utemeljiteljima, a s. Ružica je rekla da je mladi o pozivu najčešće pitaju u nekom poslu gdje je doživljavaju kao najobičniju i najnormalniju osobu te se to pitanje o pozivu jednostavno spontano javi.

Fr. Matijas rekao je da je njegova odluka o redovničkom pozivu izrasla iz intenzivnijeg druženja s fratrima koji su ga oduševljavali pristupom, posebno nedjeljom popodne kada je s njima igrao nogomet. Iskreno je posvjedočio i o svojim sumnjama i traženjima neposredno pred ređenje, kada je čak neko vrijeme mislio i da put svećeništva nije za njega, no upravo kroz iskustvo sumnje je još snažnije učvrstio svoju odluku i svoj poziv te je danas radostan i ispunjen redovnik. S. Ružica rekla je da nije odrastala ni s redovnicama ni sa svećenicima te da joj je sve to bilo strano i o redovništvu nije niti razmišljala, sve dok nije doživjela intenzivno iskustvo molitve u kojem je shvatila da je Bog živ. Iskreno je priznala i zašto je upisala teologiju: jer nije uspjela upisati studij umjetnosti, pa je kao rezervna opcija bila teologija, koja joj je na kraju pomogla da stupi u kontakt sa službenicama milosrđa te postane jedna od njih. Rekla je da je kod njezinih sestara oduševilo što joj nisu "nudile" priču o zvanjima, već su to nenametljivo svjedočile, te joj se svidjelo što ne guše slobodu pojedinca. Upravo o toj slobodi posvjedočio je i fr. Matijas koji se iznenadio kad je jedna od prvih stvari koje je dobio neposredno nakon dolaska u samostan bio ključ samostana, što mu je bio znak povjerenja koje braća imaju u njega.

Rekao je i da se u samostanu nikoga ne sputava u njegovim dobrim idejama, već da se potiče kroz zajedničko razmišljanje i pastoralno planiranje. S. Ružica posvjedočila je o podršci sestara koje su je poslale na studij kako se filmom i novim medijima ne bi bavila amaterski, nego stručno, na čemu je i danas zahvalna te to vraća svojim angažmanom na tom području.

Program su dodatno obogatili i video uradci s. Ružice na temu posvećenog života te su kroz ovu večer mladi, ali i redovnici i redovnice, prikazali redovništvo na način koji je različit od uobičajenog shvaćanja života u samostanu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi