Vijesti - Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku

 

Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku

Tribina o redovničkim zajednicama za mlade u Dubrovniku Objavljeno: 25. 03. 2015 - 14:47

Mladi zahvalili redovnicima i redovnicama za sve što čine

Tribina za mlade o redovničkim zajednicama prisutnim u Dubrovačkoj biskupiji pod nazivom "Što čuješ?" održana je u sklopu Dana kršćanske kulture u Dubrovniku u srijedu 25. ožujka.

Moderatorica Ana Marčinko pozdravila je sve uime Vijeća za mlade, ali i redovnika i redovnica koji djeluju na području Dubrovačke biskupije. Rekla je da ovim programom mladi žele zahvaliti redovnicima i redovnicama za sve što čine. Kratkim dramsko-scenskim prikazom mladi su uprizorili susret jedne mlade osobe s utemeljiteljima redovničkih zajednica prisutnih na području Dubrovačke biskupije koja se na taj način upoznaje i s njihovim karizmama. Mladi su uprizorili sv. Franju, sv. Dominika, sv. Vinka Paulskog, bl. Mariju Propetog Petković, sv. Paolu di Rosu, sv. Ivana Bosca, sv. Ignacija Antiohijskog, Josipa Stadlera i Franzisku Lechner, što je sve nazočne oduševilo, ali i nasmijalo s obzirom da su mladi te susrete prikazali na veoma zanimljiv i humorističan način.

Nakon uprizorenja, moderatorica Marčinko je u ambijentu zamišljene televizijske emisije vodila opušteni razgovor s jednom redovnicom i jednim redovnikom o njihovu pozivu, ali i mnogim drugim pitanjima o redovništvu. Prior dubrovačkog dominikanskog samostana fr. Matijas Farkaš i odgojiteljica u Učeničkom domu Paola di Rosa s. Ružica Dodig su na taj zanimljiv način posvjedočili o svom pozivu.

Fr. Matijas izrazio je oduševljenje zanimljivim prikazom susreta s utemeljiteljima, a s. Ružica je rekla da je mladi o pozivu najčešće pitaju u nekom poslu gdje je doživljavaju kao najobičniju i najnormalniju osobu te se to pitanje o pozivu jednostavno spontano javi.

Fr. Matijas rekao je da je njegova odluka o redovničkom pozivu izrasla iz intenzivnijeg druženja s fratrima koji su ga oduševljavali pristupom, posebno nedjeljom popodne kada je s njima igrao nogomet. Iskreno je posvjedočio i o svojim sumnjama i traženjima neposredno pred ređenje, kada je čak neko vrijeme mislio i da put svećeništva nije za njega, no upravo kroz iskustvo sumnje je još snažnije učvrstio svoju odluku i svoj poziv te je danas radostan i ispunjen redovnik. S. Ružica rekla je da nije odrastala ni s redovnicama ni sa svećenicima te da joj je sve to bilo strano i o redovništvu nije niti razmišljala, sve dok nije doživjela intenzivno iskustvo molitve u kojem je shvatila da je Bog živ. Iskreno je priznala i zašto je upisala teologiju: jer nije uspjela upisati studij umjetnosti, pa je kao rezervna opcija bila teologija, koja joj je na kraju pomogla da stupi u kontakt sa službenicama milosrđa te postane jedna od njih. Rekla je da je kod njezinih sestara oduševilo što joj nisu "nudile" priču o zvanjima, već su to nenametljivo svjedočile, te joj se svidjelo što ne guše slobodu pojedinca. Upravo o toj slobodi posvjedočio je i fr. Matijas koji se iznenadio kad je jedna od prvih stvari koje je dobio neposredno nakon dolaska u samostan bio ključ samostana, što mu je bio znak povjerenja koje braća imaju u njega.

Rekao je i da se u samostanu nikoga ne sputava u njegovim dobrim idejama, već da se potiče kroz zajedničko razmišljanje i pastoralno planiranje. S. Ružica posvjedočila je o podršci sestara koje su je poslale na studij kako se filmom i novim medijima ne bi bavila amaterski, nego stručno, na čemu je i danas zahvalna te to vraća svojim angažmanom na tom području.

Program su dodatno obogatili i video uradci s. Ružice na temu posvećenog života te su kroz ovu večer mladi, ali i redovnici i redovnice, prikazali redovništvo na način koji je različit od uobičajenog shvaćanja života u samostanu. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi