Vijesti - Nadbiskup Barišić proslavio Blagovijest sa splitskim milosrdnicama

 

Nadbiskup Barišić proslavio Blagovijest sa splitskim milosrdnicama

Nadbiskup Barišić proslavio Blagovijest sa splitskim milosrdnicama Objavljeno: 25. 03. 2015 - 13:02

Nadbiskup Barišić održao misu i zahvalio milosrdnicama sv. Vinka Paulskoga

Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga u Splitu Provincije Navještenja Gospodinova proslavile su u srijedu 25. ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova, Blagovijest, svečanim euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj kapeli predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Blagovijest je temeljna vijest koji je potrebna ne samo čovjeku, nego i svijetu. Utjelovljenje Sina Božjega je najveći plan za spasenje čovjeka i Gospodin nas želi unijeti u taj plan jer smo njegova djeca ljubljena, sinovi i kćeri. Čini to po Mariji i njezinu "da" koji je odredio čitavu našu povijest, rekao je na počeku mise nadbiskup Barišić. Poznavajući Riječ Božju, živeći je i oslanjajući se na nju, Marija je shvaćala da je pozvana da postane Majkom Kristovom koji će svijetu donijeti mir i radost, svjetlo i život, pravdu i pravednost i da nebo i zemlja čekaju njezin odgovor. Čistog srca i ponizna, smetena pred tim otajstvom, pitala je "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" no anđeo joj je rekao da će biti osjenjena Duhom Svetim i ona s punim povjerenjem slobodnom voljom i predanjem u Boga odgovara "Neka mi bude". Bio je to čin velike ljubavi i predanja svojega djevičanstva Bogu, ali nadasve čin poslušnosti i istinske vjere. Marija je Djevica koja sluša i vjerom prihvaća Božju riječ i u tom njezinom pozivu čita se zapravo naš poziv - što je naš život nego pokušaj odgovora na Gospodinov poziv koji nam je upućen. Za odgovor nam je potrebna Riječ Božja, istaknuo je nadbiskup Barišić. Upozorio je da te komunikacije između nas i Riječi Božje nema, jer za nju treba smirenost i tišina. Svi mi živimo u ozračju buke, vanjske i unutarnje, i nismo u mogućnosti čuti poruku, Riječ Božju. Bježimo u svoje sigurnosti koje nam oduzimaju mir, radost, zadovoljstvo i potrebnu komunikaciju, kazao je nadbiskup. Sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskoga zahvalio je na dugogodišnjoj prisutnosti u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Istaknuo je kako se na njihovu primjeru i posvećenom životu ogleda njihov poziv i njihovo "da" kojim su poput Marije odgovorile Gospodinu. Poručio je da je danas poguban individualizam i samodostatnost, "ja i moj Bog" i da je za ostvarenje poziva potrebno zajedništvo. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Hodočašće biskupa i redovničkih poglavar(ic)a

Ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine u 11.00 sati u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi