Vijesti - Treći dan Međunarodnog kongresa za odgojitelje u posvećenom životu

 

Treći dan Međunarodnog kongresa za odgojitelje u posvećenom životu

Treći dan Međunarodnog kongresa za odgojitelje u posvećenom životu Objavljeno: 10. 04. 2015 - 14:28

Nakon prijepodnevnih predavanja, sudionici su u obliku okruglog stola iznesli različita iskustva

Trećeg dana Međunarodnog kongresa za odgojitelje u ustanovama posvećenog života i družbama apostolskoga života koji je u Rimu organizirala odgovarajuća Kongregacija, a pod predsjedanjem kardinala Joãoa Braza de Aviza, rad je započeo molitvom koju su animirali sudionici s afričkoga kontinenta.

Prvo predavanje održala je s. Lola Arrieta, CCV, s Papinskog sveučilišta Comillas u Madridu, a na temu "Neka vaša ljubav raste u poznavanju i potpunom razlučivanju". Na početku se pitala koja je tajna življenja ljubavi u celibatu sa svom slobodom, s radošću i zauzetom strašću. To ju je potaklo da iščitava Poslanicu Filipljanima pod vidom afektivnosti i seksualnosti. U središnjem dijelu svoga predavanja istaknula je potrebe formacije u današnjem svijetu koje su uvjetovane stanjem u kojem se danas nalaze mladi, a koje uključuje rane i traume. U tom smislu ne smije se zaboraviti da je čovjek mnogo više negoli njegove rane, pa su odgojitelji potrebni kao proroci nade. Afektivnost i seksualnost često su u današnjem svijetu banalizirane, dovedene točke u kojima se prepoznaju loši postupci, ovisnosti, snažan utjecaj novca i zloporabe moći. U takvu je svijetu odgojitelj dažan razlučiti osobu od čina. Tri su glavna izazova koja se mogu izreći kroz pitanja: 1) Živi li se u našim zajednicama ozračje koje pomaže rast? Imamo li dovoljno sredstava kako bismo se suočili s ranama? Trebamo li se plašiti seksualnosti? Odgovarajući na ova pitanja s. Lola Arrieta pozvala je na širenje pogleda. 1) U svojim zajednicama trebamo prije svega biti svjedoci, radikalno i radosno živeći svoj poziv. 2) Potrebna je svijet da je Gospodin doista tu među nama. Oblikovanje e kontrola seksualnosti e našeg načina života nisu upravljeni pravilima, nego odnosima, počevši od odnosa s Kristom, pa sve do odnosa s osobama oko nas. Stoga su važni stavovi i postupci svakog člana zajednice. 3) Seksualnost ne treba proizvoditi strah. Naprotiv, riječ je o prirodnoj sili koja je u čovjeku, što je vidljivo na temelju izvješaja o prvim ljudima koji su bili goli i nisu se stidjeli, jer su svoju seksualnost živjeli na prirodan i ispravan način, s poštovanjem i dostojanstvom. U svemu ovome, potrobne su osobe koje će pratiti odgajanike na mistagoški način, to jest pomažući im da iščitavaju događaje i iskustva vlastita života. Pritom je važno posvetiti pozornost konkretnim stvarima, stvarima koje kod čovjeka bude strast, ali i probuditi sposobnost da se nadiđe sebe same i da se počne darivati.

Drugo predavanje održao je p. Michale Mc Guire, SJ, s Papinskog sveučiliša Gregoriana u Rimu. Govorio je o formaciji odgojitelja, te o kriterijima i ciljevima formativnoga hoda. Proces formacije on je prije svega prikazao kao proces sazrijevanja, pa je formacija istovremeno duhovna, ljudska i relacionalna avantura. U tome hodu započinje se s poznavanjem sebe, prihvaćanjem sebe kao dara, da bi se došlo do svijesti o pozivu i nastojanja da se nadiđe samodostatnost. Odgojitelj je pritom onaj koji pomaže odgajaniku da upozna ideale poziva koji se izražavaju u idealima zajednice. Predavač se osobito zadržao na psiho-duhovnim elementima formacije koji vode od toga da se doživi iskustvo učenika koji žive s Isusom, do toga da se počne živjeti učeništvo kao nasljedovanje Isusa. To je formacija koja ide odozdo prema gore. S druge je strane formacija koja ide odozgo prema dolje, kod koje se nastoji promišljati, razumjeti, posvijestiti nečija osobna povijest ne bi li se ostvario novi način mišljenja, novi mentalitet. Ovaj model pomaže kad se želi upravljati problemima koji proizlaze iz podsvjesnoga. P. Mc Guire završio je predavanje donoseći konkretne primjere iz svojega djelovanja u azijskom kontekstu.

Kao i prethodnih dana, nakon prijepodnevnih predavanja, sudionici su imali prilike za svojim stolovima u manjim skupinama podijeliti utiske, razmijeniti iskustva i formulirati pitanja na koja su potom predavači odgovarali.

Poslijepodnevni rad nastavljen je u obliku okrugloga stola na kojem su iznesena različita iskustva iz formacije u vrlo različitim kontekstima s obzirom na karizmu i na kulturu. Dan je završen molitvom, a Kongres završava u subotu, 11. travnja, svetom misom u Bazilici Sv. Petra, koju će predvoditi Pročelnik Kongregacije za posvećeni život, kard. João Braz de Aviz, te audijencijom kod Svetoga oca. Poslijepodne će zaključne riječi održati predstavnici triju različitih dikasterija Svete Stolice.

 
 

Galerija slika:

Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi