Vijesti - Predstavljen “Leksikon katoličkih (muških) redova”

 

Predstavljen “Leksikon katoličkih (muških) redova”

Objavljeno: 31. 03. 2015 - 14:21

U utorak, 31. ožujka predstavljeno je novo djelo prof. Zdravke Krpine.

Djelo "Leksikon katoličkih redova. Muški redovi" autorice prof. Zdravke Krpine predstavljeno je u utorak 31. ožujka u dvorani Tribine grada Zagreba. Uime izdavača Naklade sv. Antuna iz Zagreba sve je pozdravio Marko Zefić, koji je zahvalio svim suradnicima na pripremi toga djela. Jedan od trojice recenzenata, uz dr. Vladimira Horvata, DI, i protestantskog teologa dr. Željka Porobiju, akademik Franjo Šanjek istaknuo je kako to djelo predstavlja zanimljiv doprinos povijesti katoličkog redovništva.

S puno znanstvene akribije autorica je pristupila radu i u skladu s metodološkim načelima kakva se primjenjuju u društvenim i humanističkim znanostima pokušala je dati čitatelju jasan tekst. Djelo približava postanak, razvoj i značenje redovništva u povijesti Katoličke Crkve. U njemu će čitatelj sa zanimanjem pratiti ustroj, uspon i padove pojedinih redovničkih zajednica, njihov predani stvaralački rad na društvenom, kulturnom, socijalnom i vjerskom području, rekao je akademik Šanjek. Autorica s dužnom pažnjom proučila djelovanje redova i redovničkih družbi na hrvatskim prostorima. Stoga je to korisno štivo svima koje zanima naša religiozna i kulturna prošlost i uloga redovničkih ustanova u razvoju hrvatske kulture, pismenosti i znanosti, dodao je akademik.

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić istaknuo je kako predstavljena građa ne donosi suhoparne podatke. Premda su nekada ti podaci leksički šturi, no predstavljeni na jedan drukčiji način otkrivaju glavne načine i smjerove razmišljanja te je riječ o važnoj i dobroj knjizi koja nas uvodi u svijet muških katoličkih redova Papinskoga prava koji postoje danas u svijetu. Knjiga daje generalni uvid čak i onima koji nisu toliko bliski s Katoličkom Crkvom, jer predstavlja nebrojano mnoštvo karizmi prisutno u Crkvi. Često Katoličku Crkvu promatramo pod vidom uniformnosti, jednoobraznosti, monolitnosti. No, postoji mnoštvo karizmi koje žive nasljedovanje Krista, a to bogatstvo nam ponekad izmakne iz našeg pogleda i našeg načina razmišljanja. Ova nam knjiga daje uvid u to, rekao je dr. Tanjić.

Na kraju predstavljanja riječ zahvale uputila je i autorica prof. Zdravka Krpina, koja živi i radi u Rimu. Posebnu zahvalu uputila je fra Bonaventuri Dudi i to za savjete kako stručne tako i ljudske. Zahvalila je i recenzentima, uredniku, izdavačkoj kući, te svima koji su došli na predstavljanje te i na taj način dali potporu i priznanje njezinu radu.

Osvrnula se i na višegodišnji rad na knjizi, koji je za nju kao laikinju bio zanimljiv i provokativan, a posvetila mu se iz uvjerenja da takvih informacija nedostaje ne samo stručnjacima raznih grana, već i običnom puku, koji korijene i svoje i tuđe kulture često može pronaći upravo u djelovanju brojnih crkvenih redova. Posebnost knjige je da se pojavila u Godini posvećenog života.

U knjizi "Leksikon katoličkih redova" čitavu složenu pastoralnu, teološku, misionarsku i eklezijalnu građu autorica je klasificirala u 274 leksikografske natuknice prema popisu Papinskog godišnjaka za 2013. godinu (Annuario Pontificio) koji navodi sve ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života koji danas djeluju u svijetu. Redovi su predstavljeni abecednim redom, s nazivom na hrvatskom te latinskom jeziku. Kod redova prisutnih u Hrvatskoj, autorica donosi povijest reda, djelatnost, te adresu sjedišta. U završnom dijelu knjige nalazi se grafički prikaz rasporeda muških ustanova posvećenog života i družbi apostolskog života, kazalo latinskih imena i kratica, te popis literature. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret HBK i HRK

2. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Tema: Duhovnost pustinje za obnovu Bogu posvećenog života
Split
, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi