Vijesti - Trajni odgoj salezijanaca

 

Trajni odgoj salezijanaca

Trajni odgoj salezijanaca Objavljeno: 29. 04. 2015 - 22:16

U srijedu, 29. travnja, u provincijalnoj kući na Knežiji (Zagreb), okupilo se više od četrdeset salezijanaca iz raznih odgojno-pastoralnih zajednica na redoviti susret u vidu trajnog odgoja. Tema susreta naznačena je u tri naslova: "Komunikacija u obitelji povlaštenom mjestu susreta u besplatnosti ljubavi", "Don Bosco komunikator u slavlju dvjestote obljetnice njegova rođenja" i "Moje razmišljanje s aplikacijom na zajednički život".

Susret je u jutarnjim satima započeo molitvom Srednjeg časa. Koordinator don Milan Ivančević izložio je program, nakon čega je provincijal don Pejo Orkić pozdravio prisutne i voditelja susreta don Filiberta Gonzalesa, vrhovnog savjetnika za komunikacije, koji je naglasio važnost susreta i animacije trajnog odgoja salezijanaca te istaknuo da su na prvom mjestu: susret braće, međusobna komunikacija,  i sposobnost da se u zajednicama razvija ljubav prema drugima više odnosom nego spoznajama, više druženjem nego studijem pojedinih tema. U prvi plan stavio je don Boscovo pismo o širenju dobrih knjiga kao čudesnih putova kojima spasonosni sadržaji zdrava nauka nezaustavljivo kreću do mladih i do naroda Božjega. Sudionici, podijeljeni u tri skupine, komentirali su glavne misli iz Utemeljiteljeva pisma tražeći poveznice između don Boscova vremena i korištenja suvremenih sredstava komuniciranja od pisama i knjiga do žive  riječi i društvenih mreža u rasprostranjenom digitalnom svijetu bez granica. Uzor je svakako sam don Bosco koji ponesen gorljivom željom da komunicira s mladima žrtvuje dio noćnog počinka i neumorno piše naslovnicima osobno, đacima u školama, obiteljima u Crkvi i društvu. U plenumu je spomenuto da je naše vrijeme otkrilo krizu čitanja knjiga, ali i čudesan prodor novih tehnologija u svijet mladih, te potrebu da se salezijanci maksimalno uključe koristeći nove mogućnosti komuniciranja osobito u odgojno-pastoralnom djelovanju.

Podnevnu sv. misu u oratorijanskoj kapelici sv. Ivana Bosca predslavio je provincijal don Pejo Orkić istaknuvši važnost Božje riječi kojom Bog komunicira sa svojim narodom kao i primjer sv. Katarine Sijenske u liturgijskom blagdanskom spomenu, koja je svojom svetošću, uspješno komunicirala evanđeoske sadržaje ljudima svoga vremena. 

U popodnevnom dijelu susreta u skupinama se razmišljalo na temu Papine poruke za 49. Svjetski dan sredstava društvenog komuniciranja, a u središtu poruke bila je obitelj kao povlašteno mjesto susreta i učenja istinskom umijeću komuniciranja. U poruci se papa Franjo slikovito izrazio promatrajući rođenje kao svojevrstan "izlazak" najprije iz majčina krila i ulazak u obitelj u kojoj se odvija intenzivan život, ljudska povezanost i sposobnost pojedinih članova da sebe, govorom i ponašanjem, komuniciraju jedni drugima. U toj se komunikaciji događaju sve bitne sastavnice ljudskosti od zajedništva radosti, tuge, zabrinutosti i bliskosti do otvorenosti Bogu, zajedničke molitve, prenošenja vjere, ljudskih vrijednosti i međusobnog prihvaćanja. Na zajedničkom čitanju iz razmišljanja u skupini do izražaja je došla redovnička zajednica kao nova obitelj, u kojoj se suživot nastavlja snagom duhovnog poziva, karizme i poslanja, gdje je također važno slušati drugoga, transparentno komunicirati sebe i sadržaje s ljubavlju obogaćeni najboljim što smo ponijeli iz svojih obitelji. Važnim se pokazala potreba objedinjavanja naših različitosti, osvježavanje zajedništva informacijama od središte prema periferiji i obratno, zatim prevladavanje problema i poteškoća poniznošću i drugim krepostima, vježbanje suživota u vrlo složenim okolnostima, stvaranje blizine koja oslobađa, ne samo na deklarativnom planu, nego i u stvarnosti. Rečeno je također da naš pastoral u svim svojim oblicima nije toliko uspješno djelovanje sposobnih pojedinca koliko svjedočanstvo zajedništva i darovane karizme. Na kraju tematskih razmišljanja sudionicima se obratio provincijal don Pejo Orkić s informacijama iz života i rada braće u provinciji. Sa zadovoljstvom se osvrnuo na formaciju koja se pomlađuje i obogaćuje novim članovima (deset bogoslova, dva novaka i sedam prednovaka, tri đakona). Izviješće o stanju starije, nemoćne i oboljele braće popratio je preporukom u molitve. Podsjetio je također na dva termina duhovnih vježbi u Torinu, na hodočašća mladih,  ljetne aktivnosti, formaciju animatora i slavlja u kojima će mlada braća polagati doživotne zavjete. Zahvalio je također, svima koji su svojim služenjem doprinijeli kvaliteti susreta, istaknuvši zapažen trud prevoditelja don Petra Beline. Don Filiberto koji je susret animirao iskustvom i žarom oduševljenog salezijanca, u provinciji će se zadržati još dva dana. Posjetiti će zajednicu u Žepču, susresti se s članovima povjerenstva za komunikacije, članovima izdavačke djelatnosti u Salesiani i urednikom glasila Salezijanske obitelji "Don Bosco danas".

 
 
Poveznice:
trajni odgoj
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Vijećanje redovničkih odgojitelja

23. - 25. veljače 2023., Ludbreg 
Tema: Radost i nada u posvećenom životu
Voditelji: Taras Barščevski, Maja Jakšić
Prijave do: 23. siječnja 2023. 

Stručni skup za djelatnike vjerskih vrtića

11. ožujka 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)
Tema: Suradnja kao put jačanja zajedništva - življena vjera u svakodnevici

Korizmena duhovna obnova

26. ožujka 2023. u 15.30 sati, Crkva sv. Leopolda Mandića (Ulica sv. Leopolda Mandića 41, Zagreb)
Tema: Ispit savjesti
Voditelj: fra Slaven Brekalo OFM

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

10. - 14. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić ASC, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 31. ožujka 2023.
Cijena: 2.000,00 kn (€ 270)

Susret provincijalnih poglavarica

21. - 23. travnja 2023., Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Voditelj: o. Jeronim Adam Marin 

Susret sestara s privremenim zavjetima

28. - 30. travnja 2023., Samostan Milosrdnih sestara sv. Križa (Kralja Tomislava 22, Đakovo)
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD
Prijave do: 28. ožujka 2023.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

26. - 28. svibnja 2023. 
Marijin dvor (Lužnički odvojak 3, Zaprešić)
Tema: Božji spasenjski dolazak i čovjekovo "danas"
Voditeljica: s. Silvana Fužinato SCJ

Susret HBK i HRK

1. lipnja 2023. u sjedištu HBK (Ksaverska cesta 12a, Zagreb)

Hodočašće vrtića Zagrebačke metropolije

 3. lipnja 2023., Marija Bistrica

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Seminar za medicinske sestre redovnice

6. - 8. listopada 2023., Duhovni centar Gospe Karmelske (Šetalište Dražica 2, Krk)

Izborna skupština HRK

11. - 12. listopada 2023., Samostan hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2022.)
Vijesti 1 (2022.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi