Vijesti - Hodočašće redovnika i redovnica Bosne i Hercegovine u Olovo

 

Hodočašće redovnika i redovnica Bosne i Hercegovine u Olovo

Hodočašće redovnika i redovnica Bosne i Hercegovine u Olovo Autor: kvrppbih/M. Marić/Ž.Lukač
Objavljeno: 01. 05. 2015 - 03:37

Na hodočašću su sudjelovale redovničke zajednice iz svih dijelova Bosne i Hercegovine

U povodu proslave Godine posvećenog života održan je u subotu 1. svibnja 2015. u svetištu Majke Božje u Olovu susret redovnika i redovnica Bosne i Hercegovine, te Bogu posvećenih laika i suradnika redovničkih zajednica. To hodočašće koje se već tradicionalno održava prvog dana mjeseca svibnja organizirala je Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH na inicijativu vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića. Na hodočašću su također sudjelovali vjernici iz susjednih župa i različitih dijelova Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Tuzla, Neum, Mostar, Posušje, Grude, Livno, Široki Brijeg, Visoko, Vitez, Novi Travnik…).

Na početku je upravitelj Svetišta fra Ilija Božić pozdravio okupljene hodočasnike te im prikazao kratku povijest najstarijeg Marijanskog svetište na Balkanu. Istaknuo je kako je prvotni franjevački samostan i crkva u Olovu osnovani u 14. stoljeću te su1704. zapaljeni. Godine 1867. izgrađena je drvena crkvica, a današnje svetište je građeno od 1930. do 1961. godine i nije sasvim završeno.

Nakon povijesnog prikaza, vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić blagoslovio je hodočasnike, a fra Slavko Topić ih je pokorničkim bogoslužjem pripremio za sakrament pomirenja. Slijedila je procesija s čudotvornom slikom Gospe Olovske uz moljenje Gospine krunice

Sliku su nosila po dva predstavnika/ce različitih zajednica posvećenog života, a uvode u razmatranja otajstava je imao fra Slavko Topić. Molitva Krunice završena je kod crnog kamena, gdje je opijelo za pokojne olovske fratre fra Luju Zloušića, fra Matiju Divkovića i dr. također molio fra Slavko Topić.

Svečanu Euharistiju s početkom u 11 sati, predslavio je kardinal Puljić, u koncelebraciji provincijala Bosne Srebrene i predsjednika Konferencije VRPP BiH fra Lovre Gavrana, generalnog tajnika Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić, fra Ike Skoke, još nekoliko svećenika te sudjelovanje hodočasnika.

Na samom početku u svojoj propovijedi kardinal je pozdravio sve nazočne redovnike, redovnice, redovničke kandidate, misnike, hodočasnike istaknuvši kako se nalazimo na svetom mjestu gdje su mnogi ljudi dolazili, molili se, izljevali svoje jade. „Ovo je mjesto jedna velika grobnica tolikih grijeha koji su mnogi sahranili u svetoj ispovijedi a onda doživjeli radost Uskrsa. Nema čovjeka koji ne nosi rane na duši i na tijelu. I mi trebamo tu utjehu i taj lijek. Ovdje smo i kao Božja djeca, Marijina djeca koja dolaze majci s povjerenjem sa sigurnošću i sa osjećajem da će biti prihvaćeno. To današnjem čovjeku treba, taj osjećaj da smo prihvaćeni, voljeni. Zato smo došli našoj nebeskoj majci kao njezina djeca donijeti svoje muke, tjeskobe, teškoće, neizvjesnosti, strahove, da joj povjerimo osjećaj sigurnosti: prihvaćen sam jer me Majka voli. Taj osjećaj sigurnosti najbolje osjeća dijete kad osjeti majčin zagrljaj. Zato je i ovaj čin hodočašća čin da nas Mati zagrli kao svoju djecu“.

Kardinal je potom kazao kako smo ovdje različitih službi, ali smo svi krhki ljudi, bez obzira koju službu vršili. Divno je doživjeti oslobođenje te grešnosti, doživjeti sigurnost u svojoj krhkosti. Imamo jednu ruku koja nas drži. Kad se bojimo, straha nestaje jer nas majka grli. Marija nam ima nešto poručiti. Ona nas vodi Isusu. Ona želi svoju ulogu izvršiti, ona je zagovornica. Od Marije želimo naučiti kako Božju riječ čuti, prihvatiti i živjeti. Mariju posebno molimo: uzroče naše radosti! Kada čovjeka tišti grijeh, krivnja, ne može se radovati. Kad se čovjek oslobodi grijeha tada doživljava Božju ljubav, oproštenje, zrači radošću. Zato je Marija uzrok naše radosti. Ona nam je dala Isusa koji je živ, koji je naš Put, Istina i Život. Želimo doživjeti siguran osjećaj vjere. Marija je uzor radosti, u njoj naći uzor radosti znači naći povjerenje u Boga.

U drugom dijelu svoje propovijedi kardinal Vinko se posebno osvrnuo na Godinu posvećenog života koju je papa Franjo proglasio za cijelu Katoličku crkvu kazavši kako mi to obilježavamo posebno danas kod Marije. „ Što znači taj posvećeni život? To znači biti primjer poput Marije, kako Božju riječ čuti, vršiti i svjedočiti“, naglasio je kardinal. Pozvao je vjernike da shvate da je Isus zapovjedio da molimo za duhovna zvanja. „ Želimo moliti jedni za druge. Mi za vas koji smo pošli za Isusom slijediti ga izbliza, da vam budemo svjedoci, primjer, a vi za nas da ne zakažemo u tome nego da se ostvarimo“. Posvećeni život je proročki život. Proročkim životom, svojim predanjem u ruke Božje oni su poput Marije proroci, navještaju da ima život i osim ovog zemaljskog života, Kraljevstvo nebesko. Posvećeni život je proročki život koji naviješta onaj vječni život. To treba zaraditi predanjem i ustrajnošću, naglasio je kardinal.

Na samom kraju svoje propovijedi kardinal je istaknuo kako svaka zajednica ima svoje uzore i utemeljitelje i po tim uzorima okuplja zajednice i laike da se i oni nadahnjuju po uzorima njihovih utemeljitelja. To je znak da i oni hoće poput njih biti proroci u svijetu. Danas nam je potreban pastoral cjelovite mladeži, obitelji, starijih i nemoćnih. Naše poslanje je svima donijeti Isusa, poput Marije. Od nje možemo naučiti kako živjeti radost vjere.

Svoju propovijed kardinal ja završio molitvom Mariji: „ Gospo, tu smo danas kod tebe, svi, ovdje, doveli smo tolike sa sobom. Donijeli smo ti sve svoje nakane u svom srcu, uzmi nas za ruku, vodi nas da doživimo životnu sigurnost susrećući Isusa, da noseći Isusa nosimo radost života i da znamo da ovaj zemaljski život ima smisla u Isusu“.

U molitvi vjernika te prinosu darova sudjelovale su sve nazočne redovničke zajednice, muške i ženske, te predstavnici pojedinih Udruga. Ljepoti misnog slavlja, svojim pjevanjem pridonio je zbor Franjevačke teologije u Sarajevu „Fra Nenad Dujić“ pod ravnanjem fra Emanuela Josića.

Nakon sv. mise hodočasnici su se okrijepili vojničkim grahom uz radosno druženje te kratko predstavljanje redovničkih zajednica a zatim je „VIS JUKIĆ“ otpjevao nekoliko duhovnih pjesama.

Ovo hodočašće jedna je od brojnih aktivnosti koje redovničke zajednice poduzimaju u Godini posvećenog života: Misna slavlja, klanjanja pred Presvetim, duhovne obnove, trajna formacija, razmatranja, susreti redovnika i redovnica, franjevačke pučke misije, promocija zvanja, obilježavanje pojedinih dana koji će svoj vrhunac imati u Redovničkom danu koji će se održati u subotu, 5. rujna 2015. u Tolisi.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Studijski dani za početnu formaciju

28. veljače - 23. svibnja 2024.

Susret sestara koje vrše poslanje unutar samostana

19. - 21. travnja 2024. (Split - Kamen, Sv. Mihovila 43)
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: p. Vatroslav Halambek SJ
Prijave do: 19. ožujka 2024.

Stručni skup za tajnice i ekonome

26. - 28. travnja 2024. (Lužnica, Lužnički odvojak 3)
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, prof. Ivan Milotić i p. Siniša Štambuk SJ
Prijave do: 26. ožujka 2024.

Susret sestara s prvim zavjetima

10. - 12. svibnja 2024. (Masna Luka, Park prirode Blidinje, BiH)
Tema: Bogu posvećene osobe i život s medijima
Voditelji: fra Andrija Majić OFM i prof. Danijel Labaš
Prijave do: 10. travnja 2024.

Studijsko-rekreativni dan za redovničke pripravnice

Krk, 23. svibnja 2024.
Prijave do: 23. travnja 2024.

Stručni skup za više redovničke poglavarice

4. - 5. lipnja 2024. (Zagreb, Slavoljuba Bulvana 4)
Tema: Posvećeni život pred izazovima zlostavljanja
Voditelji: s. Dijana Mihalj MVZ, don Đuliano Trdić i don Tomislav Kutleša
Prijave do: 4. svibnja 2024. 

Susret HBK i HRK

Zagreb, 5. lipnja 2024.

Susret poglavarica mjesnih zajednica

7. - 9. lipnja 2024. (Livno - BiH, Savezne Republike Njemačke 5)
Tema: Autoritet u Kristovu duhu
Voditelj: p. Mirko Nikolić SJ
Prijave do: 7. svibnja 2024.

Redovnički dani

Split, 20. - 21. rujna 2024.
Dubrovnik, 21. rujna 2024.
Zagreb, 27. - 28. rujna 2024.
Rijeka, 5. listopada 2024.
Đakovo, 5. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini: pomireni s Bogom i međusobno

Skupština HRK

9. - 10. listopada 2024.

Seminar za medicinske sestre redovnice

Đakovo, 11. - 13. listopada 2024.
Tema: Ususret Svetoj godini - u molitvi, pokori i djelima milosrđa
Voditelj: br. Jakov od Križa (Milić) OCD
Prijave do: 11. rujna 2024.

Izdavaštvo

„Ecclesiae Sponsae Imago“
„Ecclesiae Sponsae Imago“
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Vijesti 4 (2023.)
Vijesti 4 (2023.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi