Vijesti - Svijećnica i Dan posvećenog života u riječkoj katedrali

 

Svijećnica i Dan posvećenog života u riječkoj katedrali

Svijećnica i Dan posvećenog života u riječkoj katedrali Autor: ika
Objavljeno: 01. 02. 2020 - 22:56

Svijećnica i Dan osoba Bogu posvećenog života u Riječkoj nadbiskupiji ove su godine proslavljeni dan ranije, 1. veljače, kada su se u katedrali Sv. Vida okupili članovi svih redovničkih zajednica koje djeluju na području mjesne Crkve.

Misu je predvodio dominikanac o. Zvonko Džankić te u propovijedi redovnice i redovnike pozvao da ostanu vjerni zavjetu svjetla koji su položili pred Bogom i ponesu to svjetlo ljubavi razumijevanja i dobrote među ljude. Posebno je to istaknuo u kontekstu događanja toga dana kada je Rijeka svečano započela nositi titulu Europske prijestolnice kulture. „Bitno je da se i mi ugrijemo svijetlom Isusa Krista i to svijetlo pokažemo drugima, iznesemo van i postanemo dio ovoga grada.“

Propovjednik je objasnio i kontekst blagdana kojim se kršćani spominju Isusova prikazanja u hramu i u kojemu slave čistoću, susret, prikazanje i svjetlost pa ga je stoga sveti papa Ivan Pavao II. 1997. godine ustanovio kao Dan osoba Bogu posvećenog života. Misa je počela obredom blagoslova svijeća i večernjom, a završila obnovom zavjeta vjernosti Bogu koje su redovnice i redovnici dali unutar svojih redova te na taj način svoj život posvetili Bogu. Blagoslovljene su i svijeće koje će se kasnije koristiti u obredima krštenja, tijelovskim procesijama i drugim prigodama.

Povjerenik za redovnice Riječke nadbiskupije vlč. Mario Gerić na kraju mise izrazio je zadovoljstvo što su redovnici i redovnice u velikom broju sudjelujući na ovoj misi pokazali zajedništvo u svima jednakom poslanju, donošenja svjetla Kristova svim ljudima.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi