Vijesti - Svijećnica i Dan posvećenog života u bjelovarskoj katedrali

 

Svijećnica i Dan posvećenog života u bjelovarskoj katedrali

Svijećnica i Dan posvećenog života u bjelovarskoj katedrali Autor: ika
Objavljeno: 02. 02. 2020 - 22:53

Na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu, 2. veljače, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak predvodio je euharistijsko slavlje u katedrali Sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.

Nakon ulazne procesije biskup je u središnjem dijelu lađe pozvao okupljeni narod Božji da otvore svoja srca i u tom euharistijskom slavlju prikažu sebe i svoje živote Bogu i susretnu tog istog živog Boga u Riječi i lomljenju kruha. Nakon blagoslova svijeća procesija s ministrantima i svećenicima u koncelebraciji krenula je do oltarnog prostora.

U homiliji biskup Huzjak istaknuo je: „Mi smo već u samoj ulaznoj procesiji označili što danas slavimo. Bog dolazi, u rukama svoje majke i sv. Josipa, ispuniti pravednost zakona i prožeti ljudsku stvarnost svojim svjetlom. U dubini se ovdje uzdiže čovjekovo dostojanstvo i pobožanstvenjuje se, Bog i čovjek se susreću u hramu. Izvana izgleda posve jednostavno i skromno: Josip i Marija prikazuju svoga prvorođenca i prinose za nj ono što zakon propisuje, dvije grlice ili dva golubića. Ta upravo skromnost označuje Božju brigu za čovjeka. Jer i naš se život odvija u ovim odnosima; On nam daje dostojanstvo djece Božje, da budemo svjetlo ovome svijetu. Svijest da smo i da nosimo svjetlo Božje treba nam biti snaga za naš život. Kome možemo nositi svjetlo? Ili jedno pitanje bih postavio sebi i vama: Imamo li mi pravo svijetu navijestiti Svjetlo, Boga? I pozvani smo i poslani naviještati, najprije svojim životom, svojim primjerom, svojim obraćenjem, svojom odanošću Bogu. A ono prvotno što je sadržaj navještaja je da Bog jest. Prisutan je. Tako je bilo lijepo izrečeno na Teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu. On je živ i prisutan. Smijemo li takvog Boga naviještati? Ili, stidimo li se te istine, da Boga ne možemo sakriti? On je vidljiv i on je tu. Tamu može jedino Bog prosvijetliti. A svjetlo ulazi u svijet po žrtvi. Naši životi, ako ne izgaramo za Boga, gase se, u njih se uvlači tama. Propadamo kao pojedinci i kao zajednice i kao društvo.“

„Dan posvećenog života, što se slavi na Svijećnicu, stavlja pozornost na one koji se Bogu posvetiše na poseban način, u redovništvu. Molimo za sve koji se Bogu posvetiše, da nam budu poticaj i snaga u svakidašnjici života posvećivati se Bogu i živjeti od svjetlosti, kojoj su i sami povjerovali te da budu ustrajni u osluškivanju Boga kojeg susreću u hramu svoje duše. Živimo od Božje svjetlosti, Božje riječi. Zato i mi možemo Boga navijestiti svakome i tako što nećemo u naše riječi i razgovore uvlačiti ono što pripada tami. Zašto ne bi naši razgovori bili o Bogu, o onome što nas ispunja i izgrađuje. Neka nas zato Božji duh prožme, kao što je i starca Šimuna, da naša svjetlost svijetli na posvećenje naših života i našega naroda”, pozvao je biskup Huzjak.

U euharistijskom slavlju koncelebrirali su biskupijski ekonom preč. Josip Stipančević, župnik katedralne župe Branko Fresl, i župni vikar Josip Benko, a ispovijedao župni vikar Luka Premelč.

Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem mo Ivane Matkov.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
SVETA BAKITA
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi