Vijesti - SVETA BAKITA

 

SVETA BAKITA

SVETA BAKITA Autor: s. Viktorija
Objavljeno: 03. 02. 2020 - 13:48

Pred nama je Spomendan sv. Bakite, 8. veljače, Međunarodni dan molitve i promišljanja u svrhu suzbijanja trgovanja ljudima.

Za ovogodišnji Spomen evo dvije crtice iz njezina života bogatog trpljenjem, ali i pouzdanjem koje je rađalo radošću u njezinu srcu i vedrinom koja je odsijevala s njezina lica: 

  • Božja ljubav jača od svake patnje, i 
  • Bog – jedini pravi Gospodar svakog čovjeka

Kad je imala sedam, osam godina oteli su je trgovci robljem. Zbog traumatičnog iskustva otmice koje je doživjela kao djevojčica zaboravila je svoje ime. Trgovac robljem ju je nazvao: „Bakita“ što na arapskom znači „sretnica.“ Razlog tomu je bio jer je uvijek bila vedra. 

Nevjerojatno! Život joj je od malena, od trenutka otmice, bio ispunjen neizmjernim trpljenjem, a uvijek je bila nasmijana. 

Nije se radilo o namještenom osmijehu niti o podsmijehu, nego o čudesnom pouzdanju prisutnu u njezinu srcu, koje je rađalo radošću koju joj nikakvo trpljenje ni zlostavljanje nije moglo oduzeti.

Možda koji put u životu pomislimo: „Da nemamo vjere, ne znamo kako bismo se nosili s ovom ili onom teškoćom, nepravdom, trpljenjem.“ Zahvalni smo Bogu što nam je prvo dao vjeru, a onda i veće ili manje teškoće života. 

Vjerojatno je bilo naših suputnika - koji su gledajući naše prihvaćanje patnje u vjeri - i sami došli korak bliže vjeri, bliže Bogu i Crkvi.

Sveta Bakita najprije se susrela s trpljenjem bez mjere, a tek kasnije upoznala kršćanstvo. 

Posljednji koji ju je kupio, talijanski konzul, C. Legnani, bio je prvi od vlasnika koji je prema njoj pokazao poštovanje, čak toliko da joj je povjerio kćer da je odgaja. To je bio njegov plan. Božji je pak plan bio dovesti Bakitu u dodir s kršćanstvom. Dolazak iz Afrike u Italiju, tako je za Bakitu ujedno bio i prvi susret s kršćanskom vjerom. Vodeći brigu za povjerenu joj konzulovu kćer, susrela se s redovnicama sestara Družbe Kćeri Milosrđa sv. Magdalene od Canossa. Bakita je zaželjela da je sestre pouče o kršćanskoj vjeri. 

Tu je doživjela Božju ljubav. Godine 1890. zatražila je krštenje, a za krsno ime izabrala je ime „Josipa.“ 

Kad se našla tako u blizini sestara redovnica, promatrajući njihov život i rad, njihove odnose s drugima i međusobno, shvatila je da je Bog, a ne čovjek, istinski Gospodar svakog čovjeka. 

Tu opet vidimo koliko joj je njezino strašno iskustvo robovanja gospodarima koji su je zlostavljali i iskorištavali, pomoglo upoznati i prepoznati Boga, pravog Gospodara, i to u pravom smislu dobrog Gospodara. 

Za Bakitu je to bilo toliko važna životna spoznaja, toliko duboka, da je zahvatila cijelo njezino biće. Kad ju je sud konačno oslobodio ropstva - a tad je već bila i punoljetna, i po prvi put mogla samostalno odlučivati o svom životu - htjela je postati redovnica.

Narednih 50 godina živjela je vjerno svoje predanje Bogu, pravom Gospodaru čovjeka. Pokazala je da je Božja ljubav jača od bilo kakvog poniženja i trpljenja. 

Unatoč zdravstvenim poteškoćama uvijek je kroz svoj dugi redovnički život ostala vedra i nasmijana, te u strpljivosti dočekala smrt  8. veljače 1947. godine. 

Neka sv. Bakita zagovara sve žrtve trgovanja ljudima, čija je zaštitnica! 

Neka i nas nadahnjuje u trpljenju i pouzdanju!

Neka nam izmoli radosno svjedočiti Božju ljubav jaču od svakog poniženja, nepravdi i teškoća, da sve dublje shvaćamo tko je jedini pravi Gospodar svakog čovjeka, te sve više rastemo u istinskoj slobodi i zauzimamo se za druge, za zarobljenu braću i sestre da svi živimo kao radosna i slobodna Božja djeca.

Dok osluškujemo poruku života sv. Bakite, neka u nama raste povjerenje u mlade koje nam Bog šalje, kao i u sve mlade koje susrećemo, po uzoru na Boga koji je imao povjerenja u Bakitu – zlostavljanu i iskorištavanu - kad ju je pozvao u redovništvo, a ona svetim životom opravdala Božje povjerenje i povjerenje Zajednice, kao prva redovnica u Europi s afričkog tla.

Pomolimo se
Oče nebeski, u svom velikom milosrđu oslobodio si sv. Josipu Bakitu, djevicu,
od ropstva kako bi je vodio dostojanstvu svoga djeteta i učinio je Kristovom zaručnicom.
Daruj nam milost nasljedovati njezinu veliku ljubav prema Isusu raspetom
i ustrajati u životu ljubavi i praštanja.

Po Kristu Gospodinu našem. Amen.  

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi