Vijesti - Svetkovina sv. Dominika u Trogiru

 

Svetkovina sv. Dominika u Trogiru

Svetkovina sv. Dominika u Trogiru Objavljeno: 08. 08. 2013 - 11:15

U crkvi Sv. Dominika i svetištu Bl. Augustina Kažotića u Trogiru proslavljena je 8. kolovoza svetkovina sv. Dominika - osnivača Dominikanskoga reda – Reda propovjednika. Kao što je uobičajeno da franjevci predvode misno slavlje na blagdan sv. Dominika, a dominikanci na blagdan sv. Franje, tako je ove godine svečano misno slavlje predvodio župnik trogirske župe sv. Jakova fra Nediljko Jerkan, uz koncelebraciju provincijala Hrvatske dominikanske provincije dr. fr. Ante Gavrića, gvardijana samostana sv. Ante na Čiovu fra Šimuna Škibole, fra Stjepana Pupića Bakrača, fra Ferde Jukića, trogirskog dekana don Pavla Piplice i priora samostana sv. Dominika fr. Veseljka Begića, uz pratnju crkvenog zbora kojim je ravnala i svirala na klavijaturi Milka Perkušić te načnost brojnih štovatelja sv. Dominika.

U propovijedi fra Nediljko Jerkan napomenuo je kako on kao franjevac misli se koga uzeti za uzor - sv. Franju ili sv. Dominika, jer uzor su mu obojica - jednoga u jednom, a drugoga u drugom smislu. Sv. Franjo uzeo je za geslo svoga djelovanja siromaštvo, a sv. Dominik Istinu kao što je to učinio Isus – Istina na prvom mjestu koja će nas osloboditi. Istina uvijek pobjeđuje i ona nikada ne zastarijeva.

Sv. Dominik bio je učen čovjek, postigao je sve što se moglo postići u ono doba, ali nije gledao samo na znanost nego je imao osjećaja za brata čovjeka. Znao je i svoje najdragocjenije knjige prodati kako bi nahranio gladnoga čovjeka. Na kraju svoga života rekao je samo tri riječi: ljubav, poniznost i dragovoljno siromaštvo. Nije imao što bi ostavio svojoj braći, osim primjera kreposti – rekao je za njega Marko Marulić. Tko njih baštini, bit će baštinik kraljevstva nebeskoga. Sv. Dominik borio se za istinu Božju i za istinu Crkve. Svoj Red osnovao je godine 1215., a papa ga je potvrdio godine 1216. Osnovao je red koji će prosvjetljivati ljude propovijedanjem, kao i uzornim životom. Dominikanci imaju bijeli habit kao luč koja svijetli u ovom pritamljenom svijetu. Riječi su prazne ako nema života iza njih - kaže sv. Ante. Neka riječi govore, ali neka još više govori život koji se propovijeda – to je činio sv. Dominik, čije ime znači "posvećen Gospodinu" i on je prosvijetlio čitavu Europu u ono vrijeme. Kroz godinu dana nakon njegove smrti niklo je 60 samostana koji su bili zavodi koji će ljude voditi do Isusa Krista, koji će pokazati pravi put kroz život koji je pokazivao sv. Dominik. Neka sv. Dominik koji je uzor pobožnosti, svetosti i učenosti nama svijetli danas u Trogiru. Bilo bi šteta da nema dominikanaca u ovom lijepom samostanu iz kojeg je nikao prvi hrvatski blaženik Augustin Kažotić. Neka on moli za nas i svi sveci na čelu sa sv. Dominikom da nam samostani budu puni. Da svoje samostane otvorimo onima koji žele uči u njih, kao i da otvorimo svoja srca te svoje kuće. Zato budimo otvorena srca kao sv. Dominik. Moli, sv. Dominiče, za svoj red i sve redove u Katoličkoj Crkvi, posebno za opću skupštinu Reda propovjednika koja se održava prvi put u Hrvatskoj i neka uspješno dade smjernice svoga Reda. Molimo jedni za druge, a sv. Dominik moli za nas i mi ćemo biti s njime ako budemo išli njegovim putom i tako stići u kraljevstvo nebesko, zaključio je fra Nediljko Jerkan.

Prior samostana fr. Veseljko Begić zahvalio je predvoditelju misnog slavlja na poticajnim riječima, kao i ostaloj braći svećenicima koji su suslavili svečano misno slavlje, crkvenom zboru kao i svima koji su pripomogli da slavlje bude na dostojanstvenoj razini. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi