Vijesti - Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa

 

Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa

Svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu sv. Josipa Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2019 - 23:15

U Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj 16. srpnja svečano je proslavljena svetkovina Gospe Karmelske, zaštitnice karmelskog Reda. Središnje večernje euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

U koncelebraciji su bila šestorica svećenika: vlč. Drago Marković, vlč. Zvonko Mrak, vlč. Josip Kujundžić, vlč. Nikica Bošnjaković, o. Ivan Pleše, OCD, mladomisnik vlč. Domagoj Vidaković.

Na početku misnog slavlja, mons. Hranić pozvao je sve prisutne da se stave pod Marijin plašt, pod njen škapular, kao mjesto osobite Gospine zaštite i brige.
Razmišljajući nad evanđeoskom slikom Marije pod križem, nadbiskup je na početku svoje homilije ustvrdio kako je šutnja Evanđelja o Mariji između početka i kraja Isusovog javnog djelovanja znak da je s Isusovim časom došao i Marijin čas, a to je čas križa.

„Istodobnost ta ‘dva časa’ govori tako o osobito tijesnoj povezanosti između Isusa i Marije, o zajedništvu koje je puno snažnije od biološkog. Ta povezanost i jedinstvo proširit će se i postat će obogaćeno Marijinom majčinskom relacijom i prema onima za koje Isus daruje svoj život na križu. Žalosna Gospa je pod križem postala Majkom svih nas – Majkom Crkve“, pojasnio je nadbiskup.

Vidjevši u apostolu Ivanu korporativnu osobnost koja predstavlja svakoga od nas i cijelu Crkvu, nadbiskup Đuro je istaknuo kako je na taj način ne samo čitava Crkva povjerena Blaženoj Djevici Mariji, nego je i Marija povjerena Crkvi. „Te su Isusove riječi Majko, evo ti sinova i kćeri i Evo vam Majke poziv i ohrabrenje svakome od nas osobno, našim obiteljima kao osnovnim stanicama života Crkve, da i mi danas, poput Bl. Djevice Marije nekoć, budemo Crkva – ‘gora Karmel’ po kojemu se i on danas potvrđuje kao Bog koji prebiva s nama i među nama, gdje on i danas, snagom svoga Svetoga Duha, progovara svojim sinovima i kćerima kao što je progovorio proroku Iliji, tolikim članovima karmelske obitelji i tolikim ljudima kroz povijest Crkve“.

Pri kraju svoje homilije, nadbiskup Hranić potaknuo je prisutne da poput proroka Ilije, koji je u malom oblaku prepoznao dolazak željene kiše i spas od gladi, i u Mariji prepoznaju oblak spasenja koji donosi Krista. „Posvijestimo vlastitu povezanost s Marijom, jer je ona Majka i Kraljica svih koji se njoj predaju i koji žele biti vjernici njezina Sina, svjesni da je čovjek najveći kad se potpuno daruje Bogu“, zaključio je mons. Hranić.

Prijepodnevnu misu svetkovine Gospe Karmelske predslavio je karmelićanin iz zagrebačkih Remeta o. Ivan Pleše, dok su uz njega suslavili: domaći župnik vlč. Miro Tomas, vlč. Ivan Janeš, vlč. Andrija Đaković, vlč. Slavko Platz, vlč. Marko Bubalo te vlč. Matej Glavica.

Uvodnim mislima u misno slavlje, o. Ivan je podsjetio na važnost i prvenstvo ove Gospine svetkovine u karmelskom Redu, koja seže sve do njegovih početaka na gori Karmelu u Svetoj Zemlji. Veličinu Marijine uloge za sâm karmelski Red objasnio je o. Pleše u svojoj homiliji, započinjući je divljenjem i radošću koje Karmel i čitava Crkva gaje prema Presvetoj Bogorodici. „Marija – njezina je vjera veća od Abrahamove, njezin zagovor veći od Mojsijeva, njezina molitva i žar za Boga veći od Ilijinog. Marija – ostvarenje onoga što u punom smislu znači biti čovjek. U Mariji gledamo ispunjenje Božjeg plana s čovjekom“. No, Marija ne želi da se zaustavimo samo na njenoj uzvišenosti, već radije želi voditi svakog vjernika da i on ostvari to isto. I ona će svakoga dovesti k svome Sinu Isusu, jer „tko bolje poznaje Isusa, njegov život i njegovu volju, beskrajne dubine srca Sina Božjega od Marije?“

Nastavljajući govoriti o Mariji biblijskim simbolima, propovjednik je usporedio plodnost Marijine vjere s plodnošću gore Karmela, koja je u Bibliji sinonim izobilja svih zemaljskih dobara. „No, da bismo došli do gore slave Gospodnje, potrebno je započeti od jednog drugog brežuljka, a to je Golgota. Tamo nam Isus ostavlja svoju oporuku i daje Mariju za Majku“, naglasio je o. Ivan, nastavljajući „da svaki onaj koji strpljivo i svakodnevno uzima svoj križ i u tišini ide za Isusom, taj ima za majku Presvetu Djevicu, koja ga čeka na Golgoti, uz križ svoga Sina“. U zaključku svoje homilije, o. Pleše je ohrabrio nazočne da se zapute u svoju nutrinu gdje će im Marija sigurno pomoći da im duša procvjeta poput plodnog vrta punog kreposti.

Kroz tri dana duhovne priprave uoči svetkovine Gospe Karmelske od 13. do 15. srpnja, mnogobrojni su hodočasnici iz raznih mjesta Slavonije, Srijema, Bosanske Posavine i Bačke pohodili samostansku crkvu Karmela u Breznici Đakovačkoj. Večernjim misnim slavljima prethodio je svakodnevni molitveni program, koji su vjernici zdušno pratili, osobito u molitvi Večernjih hvala božanskog časoslova zajedno sa samostanskom zajednicom. Mnogi hodočasnici su iskoristili prigodu za ispovijed te preporuku u molitve sestrama karmelićankama, a deseci njih i za dublje posvećenje Mariji po primanju karmelskog škapulara. Prvi dan trodnevnice predvodio je vlč. Željko Šimić, župnik župâ u Drenovcima i Račinovcima, dok je drugi dan predvodio vlč. Mario Brkić, župnik u Sarvašu, a treći dan preč. Ivan Lenić, župnik župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu i slavonskobrodski dekan.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi