Vijesti - Proslava svetkovine Gospe Karmelske u Mariji Bistrici

 

Proslava svetkovine Gospe Karmelske u Mariji Bistrici

Proslava svetkovine Gospe Karmelske u Mariji Bistrici Autor: ika
Objavljeno: 16. 07. 2019 - 23:17

Svečanim euharistijskim slavljem u utorak, 16. srpnja u Karmelu u Mariji Bistrici proslavljena je najveća svetkovina Karmelskog Reda, svetkovina Gospe Karmelske.

Misno slavlje pred prepunom samostanskom crkvom predvodio je vlč. Ivan Grbešić, upravitelj župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, a suslavili su vlč. Dragutin Gereci, vlč. Filip Lucić, vlč. Josip Čulig te vlč. Antun Motočić, redoviti misnik bistričkog Karmela. Euharistijskom slavlju prethodila je pjesma i tradicionalna molitva krunice koju su predmolile sestre karmelićanke.

U propovijedi vlč. Ivan Grbešić prikazao je kako sva misna čitanja toga dana osvjetljuju lik i značenje Gospe Karmelske. Već u prvom čitanju, istaknuo je, veličanstveno je predoznačen taj blagdan. Iliju je sve boljelo, a ponajviše srce jer je narod ostavio Boga, jer je Ahab bezbožan vladar… Ilija tada ustrajno moli nakon čega se iz mora diže oblak koji označava Mariju. Ona je oblak koji u dane Ilijine suše ali i u dane naših suša obećava kišu milosti. Na isti način Gospa Karmelska i danas dijeli obilje svojih milosti onima koji je zazivaju.

Podsjetivši da Karmel zapravo označava vrt, plodno i životno područje nasuprot pustinji koju se toliko često može vidjeti u Svetoj zemlji, vlč. Grbešić je napomenuo da Židovi u Izraelu i danas rade na širenju plodne zemlje, pretvaraju pustinju u podnu zemlju. Upravo su na to i pozvane sestre karmelićanke. „To je vaša misija u svijetu, pretvarati pustinju svijeta u zemlju plodnu za Božju milost.“ Jednako kao što su pobožni ljudi Ilijinog vremena vapili Bogu za dolazak Spasitelja, tako smo i mi pozvani činiti danas da bi se širilo kraljevstvo Božje. Jer molitva je ona koja čini da se širi vrt, da se širi Karmel. Pozvavši sve prisutne da mole za spasenje duša, vlč. Grbešić je naglasio: „Isus neće drugi puta doći dok se nebo ne ispuni dušama… Želim vam da vam molitva bude poput Ilijine. Molitva koja će promijeniti klimu u srcima i u narodu.“ Obrativši se pritom sestrama karmelićankama primijetio je da Karmel po takvoj molitvi postaje i pozvan je biti Ministarstvo obrane Crkve, obrane Kraljevstva Božjega.

Mnogi su se od prisutnih vjernika odlučili staviti pod osobitu Gospinu zaštitu oblačenjem u škapular. Prisutni svećenici i nekoliko časnih sestara ostali su u poslijepodnevnom radosnom druženju sa sestrama karmelićankama u prostorijama samostana.

Svečana misa na Gospu Karmelsku okrunila je trodnevnu pripravu koja je započela na svetkovinu Majke Božje Bistričke mladom misom o. Krešimir Bahmeca, OCD. Drugi dan trodnevnice nastavio je također mladomisnik i njegov subrat u Karmelu o. Nikola Grizelj, dok je trodnevnicu uz misu i propovijed završio bistrički župnik i rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi