Vijesti - Svečano otvoren peti Festival kršćanskog kazališta

 

Svečano otvoren peti Festival kršćanskog kazališta

Svečano otvoren peti Festival kršćanskog kazališta Autor: Festival kršćanskog kazališta
Objavljeno: 23. 05. 2019 - 21:10

Dana 23. svibnja 2019. godine u 20 sati svečano je otvoren „polujubilarni“ peti Festival kršćanskog kazališta u prepunoj Dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu. Publiku je pozdravio novi ravnatelj Festivala, fra Vladimir Vidović, ujedno i glavni urednik Veritasa-Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, koji je od ove godine izvršni organizator Festivala.

Fra Vladimir Vidović pozdravio je nazočne, među kojima je bio i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, g. Dan Đaković i predstavnici slovenske Provincije sv. Josipa. Fra Vidović je zaželio dobrodošlicu festivalskoj publici istaknuvši kako se Festivalom kršćanskoga kazališta želi potaknuti i druge da stvaraju kazališna djela jer se  trud i rad u službi istine i ljubavi uvijek isplati. „Evangelizirati kulturu u našem slučaju znači vratiti je njenim korijenima, vratiti joj smisao i središte. S obzirom da je europska kultura utemeljena na kršćanskoj kulturi, onda je riječ o reevangelizaciji. Trenutno smo svjedoci obrnutog procesa, procesa razgradnje, dekristijanizacije, odricanja od svojih korijena, što rezultira krizom cijele zapadne civilizacije utemeljene na kršćanskim zasadama.„ istaknuo je fra Vidović te na koncu zahvalio suradnicima Festivala i Veritasa, Ansamblu Kolbe, Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualaca te Minstarstvu kulture RH,  pozvavši prisutne na sve predstave i programe ovogodišnjega Festivala.

Uslijedila je izvedba mjuzikla Svetac svega svijetaNine Škrabea i Branka Barduna u izvedbi Ansambla Kolbe. U ovome jedinstvenom projektu sudjeluju etablirana imena na području glazbene i dramske umjetnosti. Mjuzikl Svetac svega svijetadonosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima. Ansambl Kolbe okuplja mlade talentirane ljude koji u svoje slobodno vrijeme sudjeluju u kreiranju mjuzikala duhovne tematike. Ansambl je nastao pod okriljem Veritasa-Glasnika sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba prije sedam godina te je od tada do danas producirao četiri vrhunska mjuzikla koji su izvedeni u kazalištima i drugim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Cjelokupni projekt je volonterski i predstavlja velik doprinos novoj evangelizaciji putem kazališne umjetnosti. Festivalska je publika prepoznala sve spomenute karakteristike ali i umjetničku vrijednost izvedbe te oduševljeno reagirala i ansambl nagradila višeminutnim, snažnim pljeskom.

Festivalski program nastavlja se u petak u 20 sati Večeri u čast Rajmunda Kuparea, hrvatskoga dominikanca, književnika, esejiste, pjesnika, dramatičara,  estetičara, sveučilišnog profesora i akademika, u sklopu koje će prof. dr. sc. Sanja Nikčević ugostiti umjetnike koji će razgovorom te glazbenim i dramskim sadržajem predstaviti bogat Kupareov umjetnički opus.

Tijekom subotnjega jutra održat će se radionica Dramske igre, vježbe i tehnike u nastavi katoličkoga vjeronauka, namijenjena vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri, pod vodstvom Nataše Roginek. U subotu navečer program otvara predstava RitaDramske sekcije Videki KUD-a Marof, a nastavlja ga izvedba oratorija Marija Pomoćnica, skladatelja Brune Vlaheka. Oratorij je nastao prema dramskom tekstu Kristine Gavran, dok je stihove prilagodila Ksenija Sanjković, a izvest će ga članovi zborova i orkestra Župe Marije Pomoćnice iz Zagreba, pod dirigentskim vodstvom Edija Vugrineca i u režiji Teje Agejev.

Posljednjega dana Festivala, u nedjelju u 10,30 sati, najmlađu će publiku uveseliti dvije predstave. Prva je igrokaz Sveci zdravoljupci, kojega će izvesti dramska sekcija Mali prijatelji misija, te predstava Zemlja ČudesaNine Škrabea u režiji Klementine Škrabe i izvedbi Kazališta Škrabe.

Uoči posljednje izvedbe, održat će se program Sjećanje na Vikija Glovackog, koji će ugostiti redatelja Vladimira Gerića. Festival će u večernjim satima zatvoriti članovi Frame iz Posušja predstavom Dvije majke, nastalom prema tekstu s. Ines Vujice u režiji fra Joze Hrkaća.

Peti festival financijski su podržali Ministarstvo kulture RH, Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Samostan Svetoga Duha, Župa sv. Antuna Padovanskoga, a medijski su pokrovitelji Hrvatska katolička mreža, bitno.net, Laudato, Radio Marija i Presscut.

četvrtak, 23. svibnja 2019.

20.00 sati - Svečano otvorenje V. Festivala kršćanskog kazališta
N. Škrabe – B. Bardun: Svetac svega svijeta, mjuzikl
Izvodi: Ansambl Kolbe

petak, 24. svibnja 2019.

20.00 sati - Kazališna večer u čast Rajmunda Kuparea
Program vodi: prof. dr. sc. Sanja Nikčević

subota, 25. svibnja 2019. 

10.00 sati – Radionica: Dramske igre, vježbe i tehnike u nastavi katoličkog vjeronauka voditeljica radionice: Nataša Roginek, vjeroučiteljica savjetnica i dramska pedagoginja
Prijave od 6. do 19. svibnja 2019. na fkk.radionice@gmail.com

19.00 sati - T. Martan: Rita, predstava za mlade
Izvodi: Dramska sekcija Videki KUD-a „Marof“

20.00 sati - K. Gavran – B. Vlahek: Marija Pomoćnica, oratorij
Izvode: Župni zborovi župe Marije Pomoćnice iz Zagreba

nedjelja, 26. svibnja 2019.

10.30 sati - Lj. Bosilj: Sveci zdravoljupci, predstava za djecu
Izvode: Mali prijatelji misija – dramska sekcija iz Župe sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu

11.00 sati - N. Škrabe: Zemlja čudesa, predstava za djecu
Izvodi: Kazalište Škrabe

20.00 sati - Zatvaranje V. Festivala kršćanskog kazališta
Kazališna večer u spomen na Vikija Glovackog
gost: Vladimir Gerić, kazališni redatelj i prevoditelj

20.45 sati - I. Vujica: Dvije majke, dramska predstava
Izvodi: Frama Posušje

press.fkk@gmail.com

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi