Vijesti - S. M. Estera od Otajstvene Ljubavi, OCD položila doživotne zavjete

 

S. M. Estera od Otajstvene Ljubavi, OCD položila doživotne zavjete

S. M. Estera od Otajstvene Ljubavi, OCD položila doživotne zavjete Autor: ika
Objavljeno: 24. 05. 2019 - 10:36

Umirovljeni šibenski biskup u Ante Ivas predvodio je u petak 24. svibnja, na blagdan Marije Pomoćnice, svečanu euharistiju u prigodi polaganja doživotnih zavjeta s. Marije Estere od Otajstvene Ljubavi, OCD, (Ksenije Marinković) i 80. obljetnice dolaska prvih bosonogih karmelićanki na tlo Hrvatske, u Brezovicu: s. Regine Terezije od Isusa (Karole Trbljanić) i s. Marije Josipe od Milosrdne Ljubavi, OCD, (Margarete Laufer).

Uz biskupa koncelebrirali su o. Srećko Rimac, OCD, karmelićanski provincijal, fra Josip Ivanović, OFMConv iz Splita, duhovnik Marijine legije prezidija Gospe Žalosne, don Stjepan Bolkovac, SDB, ravnatelj salezijanaca, don Roko Glasnović, tajnik biskupa Ivasa, vlč. Ante Rotim, umirovljeni svećenik, dr. Stjepan Rusan, župnik, mr. Mijo Matošević, supsidijar, vlč. Andrija Vrane, voditelj Kursilja, o. Ilija Tipurić, OCD, župni vikar, mr. Andrija Miličević, duhovnik bogoslova, vlč. Željko Nestić, župni vikar, asistirali su br. Krešimir Josip Bahmec, OCD, đakon, br. Ivan Živković, OCD, br. Lovro od svetog Josipa, OCD.

Misno slavlje pratile su pjevanjem čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a don Stjepan Bolkovac, uputio je srdačnu dobrodošlicu „biskupu koji propovijeda u stihu i prozi i pokazuje put našoj nozi“, zatim majci Sonji Marinković i svima okupljenima. Biskup Ivas je posvjedočio da je u duši od malena karmelićanin, jer je štovao Gospu Karmelsku, Gospu od Okita, za koju mu je djed rekao: „Slušaj, sinko, kako Okit govori!“

„Veliki sveti čovjek Božji Alojzije je prije 80 godina, u teškim vremenima i nepovoljnim prilikama za narod i Crkvu, pozvao Gospine sestre da otvore Karmel ovdje u Zagrebu, u Brezovici: ‘Vruće želimo’ rekao je tada, ‘da ovo bude kuća iz koje će se dizati molitve pred Lice Gospodnje kao miomirisni tamjan. A onda će nebesa rositi odozgor i oblaci milosti Božje će dažditi Crkvu zagrebačku i cijeli hrvatski narod! Bit će to za me najsretniji čas… Neka ovaj Karmel bude oaza molitve, žrtve i ljubavi za svećenike i duhovni preporod hrvatskog naroda’. I bi tako. Bogu neka je hvala i slava! Hvala vam, drage sestre, na ustrajnosti i vjernosti, Bogu, Gospi, svome pozivu i poslanju i željama našega blaženika Alojzija, do danas. Molimo danas za vašu ustrajnost“, rekao je u homiliji mons. Ivas.

Obraćajući se s. M. Esteri, biskup je izrazio radost Crkve zbog njezinog ulaska, po svečanim doživotnim zavjetima, u Otajstvo Božje ljubavi; kao i radost Gospe od Gore Karmela, čijim bosonogim sestrama ju je Gospodin pridružio. „Zna se, da bi u tišini Karmela, s Gospom osluškivala Božju Riječ, stajala pred njegovim licem i vapila za Božje milosrđe i za duhovni preporod svoga naroda. Jer: Bog vas treba, Gospa vas treba. Mi, Crkva u hrvatskom narodu vas treba, rekao bih: ‘krvavo vas trebamo…’ da bi Božje sunce grijalo i svjetlo Božje obasjavalo i milost njegova stišavala olujno more i razgonila oblake i tmine koje se i danas, prijeteći, gomilaju nad nebom i morem našega naroda. Da unatoč svemu, ostanemo u vjeri postojani i nepokolebljivi kao i naš veliki blaženik, utemeljitelj i trajni zagovornik ovoga Karmela, (sveti) mučenik kardinal Alojzije Stepinac, Viktor, pobjednik! I tako opstanemo!“, poručio je biskup Ivas.

S. M. Estera je nakon upita i Litanija Svih svetih položila svoje doživotne zavjete u ruke s. Ilijane Terezije od Karmelske Gospe, primila je od biskupa svečani blagoslov i crnu koprenu, te se pridružila zajednici bosonogih karmelićanki u Stepinčevom Karmelu u Brezovici.

Na kraju misnoga slavlja o. Bolkovac uputio je zahvalu Bogu, Majci Božjoj, biskupu, majci Sonji i svima okupljenima, a zbor se pridružio pjesmom: „Marijo, svibnja Kraljice,“ dok su se na rešetki redale čestitke svečarici. Zanimljiv je bio i prijateljski susret u govornici s biskupom i njegovim tajnikom don Rokom Glasnovićem, uz aktualnosti iz života Crkve i male radosti svakidašnjice.


S. Marija Estera od Otajstvene Ljubavi (Ksenija Marinković), rođena je 1976. godine u Splitu, od majke Sonje Marinković (rođene Uvodić) i od oca Krstomira. Krštena je 1977. u župi sv. Lovre u Stobreču. Sakramente je primila u župi Gospe Fatimske i Gospe od zdravlja u Splitu. Završila je srednju školu, smjer kozmetičar. Do ulaska u Karmel radila je 15 godina u tvrtki Tepih centar d.o.o. i bavila se administrativnim poslovima. U Karmel je ušla 2013. godine, uoči Stepinčeva. Prve zavjete položila je 2016. godine, na spomen Majke dobroga savjeta.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi