Vijesti - Svečana misa u povodu obilježavanja dana preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić

 

Svečana misa u povodu obilježavanja dana preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić

Svečana misa u povodu obilježavanja dana preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić Autor: ika / ri-nadbiskupija.com
Objavljeno: 29. 09. 2015 - 21:35

Marija Krucifiksa znala je čitati znakove vremena

Umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan predvodio je 29. rujna u dvorištu samostana Družbe Presvetog Srca Isusova na Pomeriju u Rijeci svečano misno slavlje u povodu obilježavanja dana preminuća službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić.

Okupljene je na početku pozdravila vrhovna poglavarica Družbe s. Nives Stubičar. Podsjetila je na riječi buduće blaženice koje je pred kraj života izgovarala: "Rado ostavljam zemlju jer sam izvršila svoje poslanje". "Promatrajući ekonomsku i moralnu situaciju u Rijeci, Marija Kozulić je 1. listopada 1895. godine, prije točno 120 godina, kao članica pobožne udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova utemeljila u Rijeci karitativnu ustanovu Zavod Presvetog Srca Isusova, za siročad, napuštene i nezbrinute djevojčice i žensku mladež, a 11. listopada u istoj ustanovi i dječji vrtić. To je bila četvrta takva socijalno-odgojna ustanova za zbrinjavanje predškolske i školske siromašne i napuštene djece u Rijeci. Jedini uvjet za primanje u ustanovu bilo je siromaštvo bez obzira na vjeru i narodnost." Karizmu koju je Majka Krucifiksa živjela, žive današnje članice Družbe, kazala je s. Stubičar. 

U propovijedi mons. Milovan podsjetio je na duhovni razvoj Marije Krucifikse, kao i duboko življenu vjeru njezinih roditelja koji su je uspješno prenijeli na djecu. Ona je, poput bl. Miroslava Bulešića, vjeru shvaćala ozbiljno, a s time i Boga, Krista, dar života, ispovijed, pričest, molitvu i drugo, kazao je mons. Milovan. "Miroslav Bulešić i Marija Krucifiksa pozivaju nas da ozbiljno uzmemo Krista i njegovu ljubav, da s njim svakodnevno budemo na 'ti' u molitvi, slušajući i svakodnevno izvršavajući njegove Riječi Života." U nastavku je istaknuo kako je Marija Krucifiksa Kozulić znala čitati "znakove vremena" te je njezino djelo spašavanja djece s ulice, slično apostolatu sv. Ivana Bosca koji je radio na ulicama Torina. Crkva je pozvana razumjeti prave želje i iščekivanja čovječanstva; budna u sadašnjosti i znajući preduhitriti budućnost, kazao je mons. Milovan. "Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić nije bila slijepa i gluha pred izazovima svijeta oko nje. Formirana u školi zdrave duhovnosti, posjedujući veliku ljubav prema najpotrebnijima, ona se postupno uključivala u apostolat jedne pobožne udruge u Trstu, što je zatim postalo dio njezina života: živjela je intenzivnim vjerskim životom iz čega će proizići nutarnja potreba za radom oko najpotrebnijih." Zaključujući propovijed, potaknuo je vjernike za molitvu za što skorije proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić. 

Po završetku misnoga slavlja, a u povodu 120. obljetnice Dječjeg vrtića koji je osnovala Riječka Majka, djeca Dječjeg vrtića "Mima" izvela su recital: "Riječkoj Majci", koji je napisala Ljubica Kolarić Dumić, kao i himnu vrtića na tekst s. Nikodeme Stojak: "Majka Mima". Također, djevojke Učeničkog doma "Marija Krucifiksa Kozulić" održale su koncert duhovne glazbe.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi