Vijesti - Stota obljetnica djelovanja Riječke Majke u Risiki

 

Stota obljetnica djelovanja Riječke Majke u Risiki

Stota obljetnica djelovanja Riječke Majke u Risiki Autor: ika
Objavljeno: 30. 09. 2015 - 00:34

Kreposti Marija Krucifiksa Kozulić: briga, ljubav i skrb za malene

U povodu 100. obljetnice djelovanja Riječke Majke u Risiki na otoku Krku te 75. obljetnice posvete crkve sv. Jeronima, krčki biskup Ivica Petanjak predvodio je 30. rujna svečano misno slavlje u istoimenoj crkvi te nakon mise otkrio i blagoslovio spomen-ploču posvećenu službenici Božjoj Mariji Krucifiksi Kozulić.

Biskup je na početku istaknuo da župa živi kao organizam, okuplja žive, ali i sjećanje na mrtve te one koji ne pripadaju župi,odnosno one koji se još nisu obratili. Da župa ne bi bila grešna ima zaštitnika koji je svet, a ova župna zajednica ih ima čak tri, među kojima je i Majka Marija Krucifiksa Kozulić. Ona je 1914. otvorila prvu svoju filijalu u Risiki, zajednicu koja je nastala u Rijeci, kazao je biskup. 

Svaka zajednica, bila to obiteljska, župna, redovnička ili druga, u svom nastanku prolazi kroz boli, a Krucifiksina zajednica je odmah u početku prolazila kroz nju. Osnivateljica, Marija Krucifiksa Kozulić morala je napustiti kuću u Rijeci i došla je u Risiku. Bila je prognana i nije se zbog toga bunila što je jedan znak svetosti. Došavši u Risiku, okupila je siromašnu djecu, brinula se o njima i držala im vjeronauke nedjeljom, kazao je biskup. U nastavku je kazao kako je tadašnji biskup Antun Mahnić sakupljao hranu za odraslo stanovništvo, Marija Krucifiksa za dječicu, a on za odrasle. Za oboje je pokrenut postupak za proglašenje blaženima, poručio je krčki biskup.

Govoreći o sv. Jeronimu, istaknuo je kako je riječ o svecu polemičaru koji je volio raspravljati. Bio je svadljiv, žestoke naravi i imao je dvije velike ljubavi: monaški život i Sveto pismo. Jedna od njegovih poruka je da ako čovjek traži samoću, treba se moliti, a molitva traži čitanje Svetog pisma. Također, još jedna njegova poruka svima je da treba voljeti Sveto pismo - čitati ga, prodrijeti u Duh Svetog pisma i studirati ga, kazao je propovjednik.

Zaključujući propovijed istaknuo je tri majčinske kreposti koje je imala Marija Krucifiksa Kozulić: briga, ljubav i skrb za malene. Za biskupa Mahnića je kazao kako nije bio daleko do svetog Jeronim, jer bio je svetac na svoj način.

U ovoj župnoj zajednici imamo tri vrste svetosti, muške i ženske, majčinske i polemičarske i nitko od ove župe ne može reći da ne može biti svet jer su ove tri osobe to pokazale, zaključio je biskup Petanjak.

Na misnom slavlju sudjelovale su sestre Družbe Presvetog Srca Isusova, predvođene vrhovnom poglavaricom s. Nives Stubičar. Nakon mise biskupu se u ime župljana Risike obratila djevojčica Viktorija i uručila mu cvijeće, a u ime sestara Presvetog Srca Isusova biskupu i svima prisutnima obratila se vrhovna poglavarica sestara s. Nives Stubičar i sa s. Dobroslavom Mlakić, postulatoricom kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marije Krucifikse Kozulić, biskupu darovale sliku utemeljiteljice Družbe.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 15. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Susret HBK - HRK

Susret redovničkih poglavarica i poglavara - članova HRK s biskupima - članovima HBK održat će se 8. lipnja 2022. godine.

Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Đakovo, prva ili druga subota u listopadu

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi