Vijesti - Susret bogoslova franjevaca konventualaca u Njemačkoj

 

Susret bogoslova franjevaca konventualaca u Njemačkoj

Susret bogoslova franjevaca konventualaca u Njemačkoj Objavljeno: 27. 04. 2014 - 08:23

Od 22. do 26. travnja, u samostanu franjevaca konventualaca u Schwarzenbergu Njemačke provincije svete Elizabete, održao se godišnji susret bogoslova franjevaca konventualaca srednje Europe. Teme ovogodišnjeg susreta bile su: „Klara iz Asiza - Franjo i žene - Odnos muškaraca i žena u Katoličkoj crkvi kroz povijest“. Predavanja je održala dr. Martina Kreidler Kos, poznata stručnjakinja franjevačko-klarijanskoga pokreta.

Sudjelovala su 32 sudionika iz Velike Britanije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske: petorica provincijalnih/kustodijalnih ministara (fra Peter Damian Massengillm, fra Bernhardin M. Seither, fra Milan Kos, fra Josip Blažević), magistri bogoslova te četvorica njemačkih đakona i bogoslova, trojica slovenskih i osmorica hrvatskih bogoslova. Na susretu je aktivno sudjelovao i generalni asistent za srednju Europu fra Miljenko Hontić.

Prvi dan, 23. travnja, započeo je euharistijskim slavljem na njemačkom jeziku koje je predslavio fra Milan Kos, provincijalni ministar slovenske Provincije. Uslijedilo je prijepodnevno predavanje u kojem je dr. Kreidler Kos usporedno prikazala život svete Klare, svete Janje Praške i svete Elizabete Ugarske. Razvoj ženskog krila franjevačkog pokreta je bio praćen iskrenim nasljedovanjem Isusa Krista uz Franjinu pomoć. U poslijepodnevnome predavanju donesen je presjek s motivima Franje i Klare u ikonografiji na njemačkom govornom području od XIII. stoljeća sve do moderne umjetnosti i kinematografije na svjetskoj razini. Tema drugog dijela predavanja bile su „Povijest odnosa Franje i Klare“ i „Odnos muškaraca i žene u suvremenoj Crkvi“.

Euharistijsko slavlje 24. travnja predslavio je fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a, a liturgiju na univerzalnom jeziku Crkve animirali su bogoslovi hrvatske Provincije. Prof. dr. sc. Martina Kreidler Kos je prijepodne održala svoje posljednje predavanje koje je uključivalo dvije teme: „Klara i euharistija“, „Razvoj Klarinog pokreta unutar franjevačkog Reda od samih početaka do danas“. U poslijepodnevnom dijelu programa sudionici susreta posjetili su i obišli grad Bamberg gdje su vidjeli katedralu, Rosengarten i Rathaus. Pjevanu Večernju u karmelićanskoj crkvi animirali su hrvatski bogoslovi. Nakon večere bratsko druženje nastavilo se u samostanu Schwarzenberg. Petak, 25. travnja, započeo je euharistijskim slavljem i molitvom Jutarnje koju je predslavio fra Peter Damian Massengillm, kustos Velike Britanije i Irske. Uslijedio je posjet gradu Würzburgu. Uz stručno vodstvo sudionici su posjetili nekadašnju biskupsku rezidenciju i samostan franjevaca konventualaca Njemačke provincije sv. Elizabete koji je iskazao svoje gostoprimstvo. Posjetili su gradsku vijećnicu, katedralu posvećenu sv. Kilijanu. U poslijepodnevnom dijelu hrvatski bogoslovi su posjetili Hrvatsku katoličku misiju u Würzburgu. Voditelj misije fra Paško Mandurić, OFM Conv., rado je primio i ugostio mladost Provincije s provincijalnim ministrom fra Josipom i generalnim asistentom fra Miljenkom kojima je govorio o svojoj misiji i pastoralnim aktivnostima.

U subotu, 26. travnja, posljednjega dana susreta euharistijsko slavlje je predslavio fra Bernhardin M. Seither, provincijalni ministar njemačke Provincije. Po završetku službenoga programa susreta, hrvatski bogoslovi su hodočastili u Altötting, poznato bavarsko marijansko svetište te su posjetili muzej ex voto darova nazvanog „Haus Papst Benedikt XVI“. U nastavku povratka u Hrvatsku posjetili su malo bavarsko mjesto Marktl am Inn, rodno mjesto Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. Osim kuće u kojoj su se prisjetili života i djela, posjetili su i župnu crkvu sv. Oswalda u kojoj je 16. travnja 1927. kršten Joseph Alois Ratzinger.

Želja ovoga susreta bila je poticaj za dublje i studiozno proučavanje klarijanskog elementa u franjevačkom pokretu. Dr. sc. Martina Kreidler Kos je svojom stručnošću i oduševljenošću franjevaštvom potaknula na razmišljanje i propitivanje osobnih stavova o ulozi Klare u Franjinu životu. Susret je protekao u radosti bratskog zajedništva.

fra Milan Gelo i fra Josip Ivanović

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi