Vijesti - Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH

 

Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH

Deveti susret biskupa BK BiH s članovima KVRPP BiH Objavljeno: 29. 04. 2014 - 22:50

Deveti susret biskupa Biskupske konferencije BiH s članovima Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine održan je na blagdan sv. Katarine Sijenske, crkvene naučiteljice i suzaštitnice Europe, 29. travnja, u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Predsjedao je banjolučki biskup i predsjednik BK BiH Franjo Komarica, a sudjelovali su svi biskupi BK BiH i svi provincijali i provincijske glavarice sa sjedištem u BiH kao članovi Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH. Na susretu je sudjelovao i mons. Kiro Stojanov, biskup skopski i apostolski egzarh, kao član Vrhbosanske metropolije, koji je prenio izraze blizine i zajedništva partikularne Crkve u Makedoniji s krajevnom Crkvom u BiH.

Provincijali i provincijske glavarice iznijeli su kratke prikaze o djelovanju svojih zajednica na području nad/biskupija u Bosni i Hercegovini, iz kojih se mogao prepoznati izuzetno veliki doprinos redovnika i redovnica u mjesnim Crkvama u BiH. U Bosni i Hercegovini živi i djeluje ukupno 888 redovnika i redovnica u 24 zajednice koji su angažirani na raznim poljima djelovanja: od katehiziranja, sudjelovanja u župnom pastoralu, u karitativnoj i socijalnoj djelatnosti do djelovanja kontemplativnih zajednica koje svojom trajnom molitvom prate i podupiru poslanje Crkve u Bosni i Hercegovini. Biskupi su i tom prigodom iskreno zahvalili svim redovničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini za njihovu zauzetost na raznim oblicima kršćanskog odgoja i kateheze djece, mladih i odraslih, kao i u raznim vidovima karitativno-socijalnog rada u župnim zajednicama, ali i u javnim državnim ustanovama.

Tijekom rasprave razmišljalo se i o iznalaženju najboljih načina suradnje kako bi, u skladu s crkvenim smjernicama, "odnosi između biskupa i poglavara (redovničkih) iz dana u dan donosili sve bogatije plodove" te da se "uvijek razvijaju u dobrohotnom poštovanju osoba i instituta, u uvjerenju da je dužnost redovnika da daju svjedočanstvo poučljivosti crkvenom magisteriju i poslušnosti poglavarima" kao i da "jedni i drugi u zajedničkoj spremnosti nastoje ne prelaziti granice vlastite nadležnosti". U raspravi je osobit naglasak stavljen na potrebu trajnog rada oko buđenja novih svećeničkih i redovničkih zvanja radeći posebno s mladima i obiteljima.

Tijekom susreta bilo je i riječi o nastojanjima Biskupske konferencije BiH da državne vlasti konačno počnu rješavati pitanje osiguranja službenika Katoličke Crkve u BiH. (ika/kta)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi