Vijesti - Susret odgojitelja srednje i zapadne Europe Reda OFMConv. u Zagrebu

 

Susret odgojitelja srednje i zapadne Europe Reda OFMConv. u Zagrebu

Susret odgojitelja srednje i zapadne Europe Reda OFMConv. u Zagrebu Autor: ika
Objavljeno: 25. 03. 2019 - 19:06

U Samostanu Svetog Duha franjevaca konventualaca na Svetom Duhu, od 23. do 25. ožujka održao se susret odgojitelja franjevaca konventualaca iz gotovo cijele srednje i zapadne Europe (Italija, Španjolska, Njemačka, Slovenija, Belgija, Engleska, Irska, Malta, Libanon i Hrvatska).

Taj susret organiziran je u suradnji s Generalnim tajništvom za odgoj u Redu na čelu s fra Louisom Panthiruvelilom, generalnim tajnikom. Susret je obuhvatio samo one odgojitelje postulanata (kandidata) iz europskih jurisdikcija koji se pripremaju i šalju svoje kandidate u novicijat u Asizu (Italija), srcu Reda franjevaca konventualaca. Susretu su nazočili i provincijali iz Slovenije fra Igor Salmič i Hrvatske fra Josip Blažević (kao domaćin) te Kustos iz Velike Britanije fra Ciprian Budau kao i Generalni definitor Reda i asistent za Federaciju Srednje Europe fra Miljenko Hontić. Tema susreta bila je „Usuglašavanje kriterija u početnoj fazi formacije“.

Kao uvod u prvi dan predavanje „Stupanj zrelosti mladih s kojima se susrećemo u našem društvu“ održao je fra Zbignew Wojcik, profesor na Antonianumu u Rimu i član tajništva za odgoj u Redu franjevaca konventualaca. Drugog dana predavanje „Kriteriji za ulazak u postulaturu (kandidaturu) prema smjernicama dokumenata Reda za odgoj“, održao je fra Louis Panthiruvelil, tajnik za odgoj na razini Reda OFMConv. I trećeg dana magister novaka u Asizu održao je predavanje: „Vrednovanje vremena postulature i novicijata u Asizu“. Nakon svakog predavanje slijedila je otvorena rasprava o svakoj izloženoj temi. Na kraju susreta osnovana je radna komisija koja će do lipnja načiniti novi Direktorij u kojem će biti sačinjen harmonizirani program formativnih kuća u Europi. Sudionici su u slobodno vrijeme sudjelovali na molitvenim i misnim slavljima samostana i župe sv. Antuna na Svetom Duhu. Jedno popodne bilo je iskorišteno za obilazak i upoznavanje nekih znamenitosti grada Zagreba te zagrebačke prvostolnice u kojoj su se manja braća franjevci konventualci zajednički pomolili za što skoriju kanonizaciju blaženoga Alojzija Stepinca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi