Vijesti - Susret mlađe braće Provincije franjevaca trećoredaca

 

Susret mlađe braće Provincije franjevaca trećoredaca

Susret mlađe braće Provincije franjevaca trećoredaca Autor: Fra Zvonimir Brusač
Objavljeno: 27. 03. 2019 - 19:13

U samostanu sv. Ivana Krstitelja u Zadru 27. ožujka održan je susret mlađe braće Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. Na susretu koji je vodio provincijal fra Ivo Martinović sudjelovala su osmorica braće koja su se svečano, doživotno zavjetovala u posljednjih deset godina te provincijski vijećnici fra Zvonimir Brusač, koordinator za trajnu formaciju i fra Petar Grubišić, koordinator za zvanja i početnu formaciju. Mlađa su braća došla su iz samostana u Zagrebu, Splitu, Zadru i Belišću. 

Nakon provincijalova uvoda i zahvale domaćinima, na čelu s gvardijanom fra Mirkom Kraljem, fra Andrija Bilokapić, OFM, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima, održao je izlaganje „Isusova velikosvećenička molitva“ (Iv 17,1-26). U toj molitvi Isus ne poučava nego moli za nas, govori Ocu „što misli o nama svojim učenicima“, rekao je. „Život vječni je već sada prisutan u nama, kršćanin je već sada nadišao puko zemaljsko postojanje“, naglasio je fra Andrija. U toj molitvi otkrivamo da Bog ljubi nas, Isusove učenike. Sv. Franjo Asiški je inzistirao na tom iskustvu. Moleći se Ocu za svoje sadašnje i buduće učenike, Isus moli „da svi budu jedno“, moli za zajedništvo učenikâ koje proizlazi iz njihova dioništva u zajedništvu Krista i Oca, pojasnio je fra Andrija. U razgovoru nakon izlaganja fra Andrija je naglasio da je „nemoguće živjeti zajedništvo bez stalne otvorenosti prema Bogu, prema Svetome“. Iz ove Isusove molitve na Posljednjoj večeri, prije muke i smrti, vidi se da radost zajedništva za koje Isus moli uključuje i spremnost na žrtvu i bol. Iz autentičnoga odnosa i zajedništva s Bogom (ja – Ti) proizlazi i autentični odnos i zajedništvo s drugim (ja – ti). U tom su smislu, rečeno je u razgovoru, zatvaranje u sebe (individualizam) i ravnodušnost prema drugome (indiferentizam) pokazatelji odsutnosti autentičnoga zajedništva s Bogom.

U poslijepodnevnom dijelu susreta mlađa braća su iznijela svoja iskustva života u samostanskim bratstvima i djelovanja u raznim oblicima apostolata, posebno u župnom pastoralnom radu, u radu s mladima i u promicanju novih redovničkih i svećeničkih zvanja.

Fra Zvonimir Brusač je nakon toga održao izlaganje „Narav, ciljevi i načini ostvarivanja trajne formacije redovnika“. Trajna formacija je zahtjev koji pripada samoj naravi redovničkog života.  Ostvaruje se razini osobe, mjesne redovničke zajednice, života Crkve i apostolskog djelovanja. Osobito je važno zalaganje oko trajne formacije u ambijentu redovnog života i djelovanja u mjesnom bratstvu. Polazeći od poruka apostolske pobudnice „Vita consecrata“ o trajnoj formaciji, istaknuo je važnost praćenja mladih redovnika u prvim godinama njihova redovničkog života i djelovanja, koje su obilježene „prijelazom od do tada vođenog života u situaciju pune djelatne odgovornosti“ (VC 70). Objasnio je što znači da duhovni život (život u Duhu Svetom) ima prvo i središnje mjesto u trajnoj formaciji. Upozorio je da svaka dob redovničkog života “može poznavati kritične situacije“ zbog vanjskih i osobnih čimbenika. „Kada vjernost postaje težom, treba osobi pružiti potporu većeg pouzdanja i intenzivnije ljubavi, bilo na osobnoj bilo na zajedničarskoj razini“ (isto).

U završnoj riječi provincijal je zahvalio mlađoj braći za njihov rad u Crkvi i Provinciji te ih potaknuo na međusobnu povezanost i uključivanje u život, inicijative i susrete na razini Provincije. Nakon susreta mlađa braća posjetila su redovnike u samostanu sv. Mihovila, drugoj kući Provincije u Zadru.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 23. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi