Vijesti - Slavlja u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova

 

Slavlja u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova

Slavlja u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova Objavljeno: 14. 08. 2013 - 09:58

Dan uoči proslave svetkovina Marijina Uznesenja, 14. kolovoza, u Družbi sestara Presvetog Srca Isusova proslavljena su višestruka redovnička slavlja sestara. Svečanost prvog redovničkog zavjetovanja s. Martine Vlahović i s. Ane Kapular, doživotnog redovničkog zavjetovanja s. Tajane Hrvatin, te proslava 50. obljetnice zavjeta s. Augustine Vrgoč, Bernarde Krajcar, Pavlinke Barić i Rozalije Težak započela je svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkve Gospe Karmelske na Drenovi u Rijeci, koje je u nazočnosti sestara, obitelji i rodbine, prijatelja i uzvanika sestara svečarica, predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a koncelebrirali su generalni vikar Porečke i Pulske biskupije mons. Vilim Grbac s nadbiskupijskim povjerenikom za redovnice mons. Nikolom Uravićem, te još osamnaest svećenika.

Liturgijsko pjevanje animirali su mladi iz Zameta, Drenove i Ogulina zajedno sa sestrama Presvetog Srca Isusova.

Nakon obreda prozivanja u kojem su zavjetovanice javno očitovale svoje molbe, predvoditelj misnog slavlja protumačio je prigodna biblijska čitanja, ističući napose uvijete za nasljedovanje Krista Zaručnika koje nam u "apostolskom" govoru donosi evanđelist Matej. "Govor o uvjetima ili zahtjevima koje trebaju ispuniti oni koji ga žele nasljedovati, Isus zaključuje riječima: 'Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga' (Mt 10-39). Površnom čovjeku, kao i onomu koji pod svaku cijenu želi ostvariti svoj život, te se Isusove riječi mogu činiti čudnim, neprirodnim, jer naizgled traže umanjivanje i gubljenje, a ne rast i uvećavanje života. Zbog toga mnogi danas shvaćaju i Božji poziv kao nešto što ide protiv naših naravnih težnji za srećom i životom, za ljubavlju i potomstvom. Iza protivljenja ponekih roditelja da im djeca izaberu duhovni poziv stoji nerijetko upravo takvo uvjerenje. No tko dublje gleda, vidi kako Isus ovdje zapravo govori o temeljnom zakonu života. Svaki čovjek koji se egoistički zatvara u sebe, uvjeren da će tako sačuvati i ostvariti svoj život, izlazi na kraju kao životni gubitnik. A oni koji se u ljubavi odazovu Bogu i bližnjemu, postaju životni dobitnici i pobjednici. Najveći nam je primjer za to sam Gospodin Isus Krist, koji se do kraja za nas žrtvovao i umro, ali po križu i smrti na kraju uskrsnuo na novi život u slavi. Primjer su nam za to i mnogi sveci koji su Isusa vjerno u tome slijedili. Primjer nam je i vaša Majka Marija Krucifiksa Kozulić, zbog čega ćemo doskora pokrenuti kanonski proces za njezino proglašenje blaženom. Želimo i molimo, drage svečarice, da se, zajedno s ostalim članicama vaše Družbe, ugledate u nju i od nje učite kako se život zadobiva žrtvujući ga za Boga i bližnje. Njezin će vas primjer dovesti do izvora iz kojeg je ona crpila snagu i nadahnuće, do ljubavi Presvetog Srca našeg Gospodina", rekao je nadbiskup Devčić.

Uslijedila su pitanja za polaganje redovničkih zavjeta, molitve zazivanja Božje pomoći, te sam čin prvog i doživotnog zavjetovanja u nazočnosti vrhovne glavarice Družbe s. Nives Stubičar, učiteljice novakinja s. Felicite Špehar, te učiteljice juniorki s. Dobroslave Mlakić. Novozavjetovane sestre primile su i znakove zavjetovanja, koprenu i Pravilo, dok je s. Tajana primila zlatni prsten s Raspetim u znak posvećenja Kristu Zaručniku u zajednici sestara Presv. Srca Isusova. Vrlo dirljiv trenutak bio je i onaj u kojem su četiri sestre jubilarke obnovile redovničke zavjete nakon pedeset godina služenja u Družbi i Crkvi. Pri kraju mise nadbiskup Devčić zahvalio je cijeloj Družbi na prisutnosti i djelovanju u riječkoj i drugim (nad)biskupijama u Hrvatskoj. Sve je pozvao na molitvu za nova duhovna zvanja. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola formacije za odgojitelj(ic)e

31. srpnja - 5. kolovoza 2022., Lužnica
Tema: Biti autentičan/na odgojitelj/ica
Voditelji: s. Danijela Anić, Josip Bošnjaković, Marinko Pehar
Prijave do: 1. srpnja 2022.
Cijena: 2.000,00 kn

Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7. - 9. listopada 2022. godine
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi