Vijesti - Šibenske franjevke proslavile Dan Družbe

 

Šibenske franjevke proslavile Dan Družbe

Šibenske franjevke proslavile Dan Družbe Objavljeno: 14. 11. 2014 - 23:06

Dan Družbe sestre franjevke od Bezgrješne iz Šibenika ove su godine proslavile u subotu, 15. studenoga u Podstrani kod Splita. Bila je to još jedna prigoda da se sestre susretnu, zahvale Bogu za zajednicu i da iznova osvježe svoj poziv i otkriju ljepotu svoga redovničkoga života. Ne samo sestrama, nego i župljanima, koji su se pridružili slavlju, bilo je lijepo doživjeti okupljanje sestara i zajedništvo u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Podstrani.

Uvodna meditacija s naglascima iz života sv. Franje Asiškoga, utemeljiteljice službenice Božje majke Klare Žižić i poruka pape Franje o posvećenom životu bile su prilika za posvješćivanje i otkrivanje vlastite zadaće svjedočenja Kristova načina života u današnjemu vremenu. Nakon riječi dobrodošlice mjesnog župnika don Ivice Barišića i pozdrava vrhovne poglavarice s. Zdravke Gverić, euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. sc. Josip Delić, uz koncelebraciju župnika i dr. don Ivana Kešine, a pjevao je župni dječji zbor i zbor odraslih.

Potičući na razmišljanje o svetosti mons. Delić je u propovijedi ukazao na utemeljiteljicu Družbe: „Danas govoreći o Majci Klari čini mi se da se trebamo zamisliti i nad samim pojmom svetosti i nad našim pozivom na svetost. Svetost je svojstvena jedino kršćanskoj Crkvi, jer drugi religiozni pokreti nemaju ni svetaca i svetosti niti o tom govore ili za tim teže. Da bismo ovo bolje shvatili treba se sjetiti da se u svecu susreću proslava Boga i slavljenje čovjeka u njegovim mogućnostima i ograničenjima, njegovim težnjama i ostvarenjima. To je shvatila Crkva od svojih prvih početaka pa je počela slaviti ljude koji su povezani s poviješću spasenja vjerujući da je njih Bog na poseban način odabrao da u svijetu izvrše posebno poslanje u službi spasenja svih ljudi,“ kazao je propovjednik te citirao odgovarajući odlomak iz Lumen gentium: „U Životu onih koji se, iako dionici naše ljudske naravi, savršenije preobraze u Kristovu sliku Bog živo ljudima očituje svoju prisutnost i svoje lice. U njima nam on sam govori, i daje nam znak svoga kraljevstva, prema kojemu nas snažno privlači to što imamo pred sobom toliko mnoštvo svjedoka i takvu potvrdu istine Evanđelja.“

Istaknuo je da su sveci oni koji „govore Evanđelje i novi život u Kristu nije utopija, nije samo sistem vrijednosti, nego je kvasac i sol koji su sposobni učiniti da se kršćansku vjeru živi u sebi samome sebi ali i unutar različitih kultura, geografskih područja i povijesnih razdoblja.“ U našem svijetu koji se mijenja, zaključio je mons. Delić, i koji želi izmjestiti svece, upravo su sveci i službenica Božja Majka Klara osobe koje treba prihvatiti i od njih tražiti odgovore.

Zajedništvo sestara nastavljeno je zajedničkim objedom u Pastoralnom centru župe, nakon čega su se uputile prema svetištu sv. Leopolda Mandića i rodnom mjestu Jure Kaštelana, u Zakučac kod Omiša. Obilazeći dalje Poljičku republiku, sestre su Dan Družbe zaključile u župi Male Gospe u Tugarima, večernjom molitvom i pohvalama pred špiljom Gospe Lurdske.

(s. Klara Pavlović)

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi