Vijesti - Održan međunarodni simpozij - Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima

 

Održan međunarodni simpozij - Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima

Održan međunarodni simpozij - Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima Objavljeno: 16. 11. 2014 - 08:41

U Vatikanu je, u Papinskoj akademiji znanosti (Casina Pio IV.) 15. i 16. studenoga 2014., održan prvi međunarodni simpozij mladih s temom “Mladi protiv prostitucije i trgovanja ljudima: najtežih oblika nasilja nad ženama”. Iz Hrvatske je na simpoziju sudjelovala s. Stanka Oršolić, sestra Naše Gospe.

Sveti Otac Franjo je želio ovom inicijativom dati podršku radu i zalaganju svima koji nastoje pomoći žrtvama, kao i samim žrtvama te se informirati o tome što mladi mogu i što čine kako bi pomogli u suzbijanju trgovanja ljudima. Cilj je ovog simpozija bio osvijestiti najučinkovitije načine suzbijanja trgovanja ljudima, posebice mlađoj populaciji i osvijestiti potrebu za preventivnim djelovanjem.

Dvodnevni su simpozij organizirali Papinska akademija znanosti, “Global Freedom Network" te argentinska organizacija “Vinculos En Red”. Na simpoziju je sudjelovalo više od 70 izlagača i promatrača iz SAD-a, Kanade, Malezije, Brazila, Meksika, Bolivije, Argentine, Ekvadora, Zelenortske Republike, Gane, Kenije, Nigerije, Kambodže, Tajvana, Indije, Slovačke, Švedske, Velike Britanije, Irske, Poljske, Hrvatske, Španjolske, Rumunjske, Italije, Grčke, Mađarske, i Francuske.

Izlaganje s. Stanka Oršolić je bilo na temu “Rehabilitacija žrtava trgovanja ljudima s duhovne točke gledišta”, a nastalo je na temelju prošlogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama trgovanja ljudima i volontiranja u organizaciji “The Medaille Trust” u Londonu.

Izlagači su se dotakli gorućih pitanja problematike trgovanja ljudima, poglavito prostitucije, postojećih raspravâ u pojedinim zemljama, legislative, poteškoća, uzroka trgovanja ljudima, žrtava, procesa oporavka, životnih priča pojedinih žrtava, a nekoliko je žrtava trgovanja ljudima osobno posvjedočilo svoju životnu kalvariju.

Kako mladi uvijek donose svježu perspektivu, nove ideje i inicijative, tako su i na ovom simpoziju predložili nekoliko konstruktivnih i konkretnih koraka koje treba poduzeti u prevenciji i suzbijanju trgovanja ljudima. Simpozij je po prvi put organiziran sa svrhom globalnog povezivanja mladih i njihovih organizacija, razmjene iskustava, pomaganja te umrežavanja radi suradnje na sljedećim projektima i inicijativama.

U nedjelju je popodne Sveti Otac posjetio sudionice i sudionike simpozija, istaknuvši da je naše vrijeme ono vrijeme u kojem se ljudska bića tretiraju kao stvari koje se bacaju. Naglasio je važnost vraćanja dostojanstva svakom ljudskom biću jer smo svi u Božjim očima vrijedni. Sveti Otac je izrazio svoje zadovoljstvo gledajući mlade koji su se obvezali pomagati drugima dragovoljno riskirajući svoj život i ulažući svoje sposobnosti i vrijeme na dobrobit drugih. U borbi protiv trgovanja ljudima važna je suradnja i posvećenje, a Sveti Otac je to je slikovito opisao procesom nastanka sendviča, citirajući tako Luisa Landriscinu.

Po završetku simpozija mladi su sastavili, potpisali i predali “Prvu međunarodnu deklaraciju mladih protiv prostitucije i trgovanja ljudima” Svetom Ocu te tako digli svoj glas kao aktivni branitelji i promicatelji zaštite osnovnih ljudskih prava osudivši sustav koji omogućava svaki oblik ropstva. Neki su od potpisnika Deklaracije i sami bili žrtvama trgovanja ljudima.

Deklaracija ističe što bi države i pojedinci trebali učiniti kako bi pomogli žrtvama i doprinijeli suzbijanju trgovanja ljudima. Potaknuti riječima Svetog Oca, izrečenim na svjetskom danu mladih, održanom u Rio de Janeiru, borili su se za različite socijalne i političke promjene krenuvši od postavke da su svi ljudi jednaki i slobodni te da se trebaju ujediniti u spašavanju i osnaživanju žrtava trgovanja ljudima i drugih oblika ropstva kako bi im vratili njihova temeljna ljudska prava.

s. Stanka Oršolić

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Redovnički dani

Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Škola za novakinje

Zimski semestar 2022/2023
13. listopada - 13. prosinca 2022.

Adventska duhovna obnova

11. prosinca 2022.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Redovnički dani

Split, 22-23. rujna 2023.
Dubrovnik, 23. rujna 2023.
Zagreb, 29-30. rujna 2023.
Rijeka, 30. rujna 2023.
Đakovo, 7. listopada 2023.

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi