Vijesti - Seminar uz duhovne vježbe Milosrdnih sestara sv. Križa

 

Seminar uz duhovne vježbe Milosrdnih sestara sv. Križa

Seminar uz duhovne vježbe Milosrdnih sestara sv. Križa Autor: ika
Objavljeno: 03. 01. 2022 - 13:05

Milosrdne sestre sv. Križa iz Đakova i ove su godine uz duhovne vježbe imale u ponedjeljak 3. siječnja prigodni seminar.

Za sestre koje su obavile duhovne vježbe od 27. siječnja 2021. do 3. siječnja 2022. godine, pod vodstvom dr. sc. Ivice Raguža, profesora dogmatske teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu, seminar je održan na dan završetka duhovnih vježbi, a pripremila ga je i vodila s. Marija Stela Filipović.

Tema Seminara bila je „Liturgija i život“, a sadržaj je obuhvatio razmišljanje i rad na temu liturgijske obnove, s naglaskom na molitvi Božanskoga časoslova, i obilježavanje 35. obljetnice proglašenja blaženom sestre Ulrike Nisch (1882.-1913.), u Rimu 1. studenoga 1987. godine, i 25. obljetnice prijelaza u vječnost sestre Mariangele Žigrić (1931.-1997., 24. ožujka).

Rad se odvijao u izmjeni predavanja, rada u skupinama, molitve Srednjega časa s prethodnim uputama, molitve krunice s uvodnim razmišljanjima koje je sastavila s. Mariangela Žigrić, a posebno vrijeme posvećeno je posjetu „Nebeske kuhinje blažene sestre Ulrike“. Ondje je uz životopis i fotografiju blažene s. Ulrike pripremljena i „Knjiga prošnji i preporuka“, a sestre su pozvane da u nju upišu svoje prošnje i preporuke, kako bi se i time doprinijelo tomu da blažena sestra Ulrika, a s njom i sestre njezine družbe, dožive milost kanonizacije.

U istoj prostoriji izloženi su i radovi s. Mariangele, kao i predmeti koji su ostali kao dragocjeni dar njezina života Hrvatskoj provinciji. Počevši od njezine fotografije i kratkoga životopisa, fotoalbuma s fotografijama iz najmlađih dana i početaka redovničkoga života, u staklenoj vitrini izložena su pisma sluge Božjega oca Ante Antića (1893.-1965.) i oca Franje Vlašića (1930.-1985.), Konstitucije i obiteljski molitvenik, indeks studija francuskoga i hrvatskoga jezika i književnosti, priznanja za održana predavanja i sudjelovanja na simpozijima…

Na zidu su izložene slike s. Mariangele, dok su na stolu bili izloženi brojevi glasila Hrvatske provincije „U znaku Križa“, koji je s. Mariangela pokrenula i uređivala od 1980. do 1996. godine. Izložene su i knjige koje je prevela, liturgijski materijali, knjiga njezinih sjećanja, „Vukovarske uspomene“ i njezin diplomski rad o književnom stvaralaštvu Side Košutić „U svijetu duše“. Izloženi su i znanstveni članci objavljeni u različitim zbornicima, kao i separati, pjesme i čestitke koje je i slikovno i tekstom ukrasila, spomen-sličice zavjeta i Mlade mise brata franjevca fra Marina. Izložen je i Kalendar 2022., posvećen upravo blaženoj s. Ulriki, i uz nju, također i s. Mariangeli.

Zanimljivo je otkrivati i promatrati dodirne točke blažene s. Ulrike i s. Mariangele, od himna „O zdravo, sestro Ulrika“, koji je ušao u „Časoslov blaženicâ“, do pjesama, igrokaza, recitala koje je s. Mariangela pisala i sastavljala Blaženici u čast, pa i do toga da je bila prisutna u Rimu na događaju njezina proglašenja blaženom. Na kraju seminara sestre su se rado odazvale pozivu da posjete „Osobni arhiv sestre Mariangele Žigrić“, u koji se još uvijek prikupljaju njezini radovi. Seminar će se održavati tijekom cijele godine, uz duhovne vježbe.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi