Vijesti - Božićni susret mons. Uzinića i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova

 

Božićni susret mons. Uzinića i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova

Božićni susret mons. Uzinića i sestara Družbe Presvetog Srca Isusova Autor: ika
Objavljeno: 02. 01. 2022 - 17:17

Mons. Uzinić posjetio sestre Družbe Presvetog Srca Isusova

U prigodi svetkovine Božića, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić pohodio je u nedjelju 2. siječnja zajednicu sestara Družbe Presvetog Srca Isusova u Kući matici na Donjoj Drenovi i zadržao se s njima na zajedničkom doručku.

Tradicionalno, početkom nove godine riječki nadbiskupi o svetkovini Božića posjećuju sestre na Donjoj Drenovi. Susretu je nazočio generalni vikar Riječke nadbiskupije vlč. Mario Tomljanović.

Dvadesetak sestara dočekalo je nadbiskupa u blagovalištu Kuće matice, a zatim je vrhovna predstojnica s. Dobroslava Mlakić, uputila pozdrave uime svih sestara izrazivši radost zbog njihova posjeta. Istaknula je da sestre puno mole kako za opću Crkvu, tako i mjesnu Crkvu i u svojim molitvama neprestano prate nadbiskupa, osobito u ovim sada izuzetnim prilikama i događanjima u Crkvi i društvu u kojima se svi nalazimo, a koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa. Dodala je da gotovo dvije godine u Kući matici sestre imaju svaki dan cjelodnevno euharistijsko klanjanje. Na kraju je nadbiskupu Uziniću preporučila u molitve cijelu Družbu i sve njezine potrebe. Mons. Uzinić čestitao je sestrama Božić i zaželio puno Božjeg blagoslova. Zahvalio im je za suradnju kao i za sve što su činile i čine u riječkoj Crkvi potaknuvši ih da ustraju u istom duhu, preporučivši se u njihove molitve.

Misu je mons. Uzinić slavio u župnoj crkvi BDM Karmelske na Donjoj Drenovu uz suslavitelje vlč. Marija Tomljanovića, župnika vlč. Dražena Volka i vlč. Gorana Žana Lebović Casalongu. U homiliji nadahnutoj liturgijskim čitanjima i božićnim vremenom, upozorio je kako je svetkovina Božića danas postala više društveni, nego obiteljski ili crkveni blagdan. To sa sobom nosi posljedice. Izgubili smo iz vida bitno – otajstvo, a ostao je mit, lijepa priča koja je marketinški vrlo upotrebljiva, kazao je mons. Uzinić. Istaknuo je da bor i darovi nisu bit Božića, nego rođendan Djeteta Isusa. Liturgija božićnog vremena to želi vratiti i zato se već treći put nudi Ivanovo evanđelje u kojemu se nudi otajstvo Isusa Krista, osobito rođenje. Liturgija dana (Sir 24,1-3.8-12; Ps 147,12-15.19-20; Ef 1,3-6.15-18; Iv 1,1-18) želi nas vratiti na otajstvo Božića. To otajstvo jest da je Bog odlučio solidarizirati se s nama, postati jedan od nas, uzeti dio našeg života da bismo mi kasnije uzeli dio njegovog za kojega smo stvoreni, rekao je nadbiskup.

Govoreći o evanđeoskom ulomku i izrazu „Riječ“ koja opisuje otajstvo, istaknuo je poruku pape Franje za 55. svjetski dan mira u kojoj govori o tri bitna puta za uspostavu mira: međugeneracijski dijalog, obrazovanje i rad. Dijalog je usko povezan uz „Riječ“ koja je tijelom postala, jer je Bog postao jedan od nas kako bi obnovio dijalog kojega smo s Njime izgubili i vratio povjerenje u Boga kojega smo grijehom izgubili, pojasnio je. Mons. Uzinić izdvojio je rečenicu iz evanđeoskog ulomka: „..onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja“, rekavši da onima koji Riječ primaju, omogućeno je postati sinovima i kćerima Božjim. S druge strane, podsjetio je i na rečenicu koja prethodi navedenoj: „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše“. To su oni koji ne žele ostvariti taj dijalog, poručio je mons. Uzinić. U nastavku je naglasio da dijalog koji nam omogućuje stupiti u otajstvo Božića jest molitva. No, ta molitva – dijalog s Bogom, nije samo nabrajanje, nego otvaranje samoga sebe za Boga. Samo tako možemo usvojiti Božje osjećaje – osjećaje ljubavi prema Bogu, sebi, ali i jedni drugima.

Nadbiskup je objasnio i da je Riječ pod Duhu Svetom tijelom postala. Taj Duh Sveti koji je Bogu omogućio da se nastani u nama, omogućuje i nama, običnim ljudima, da u otvorenosti toj Riječi i darovima, primamo milost, razvijamo se i činimo da po nama On nastavlja biti vidljiv u ovome svijetu.

Zaključujući je kao priliku za to istaknuo sinodalni proces koji je u tijeku. Sinodalni hod jest dijalog koji nam treba omogućiti čuti jedne druge, pa i one izvan Crkve i na rubovima Crkve. To znači čuti Duha Svetoga i čuti Boga koji se i danas uobličuje u Riječi. Tako ćemo tu Riječ moći ponuditi svakome – riječ prihvaćanja, poručio je mons. Uzinić.

Misno slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem mo. Anite Rončević uz pratnju na orguljama mo. Stipe Bilića. Nakon mise, nadbiskup Uzinić zadržao se u ugodnom razgovoru sa članovima župnog zbora, župnikom i župnim suradnicima.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Redovnički dani

Split, 16 -17. rujna 2022.
Dubrovnik, 17. rujna 2022.
Zagreb, 23-24. rujna 2022.
Rijeka, 24. rujna 2022.
Slavonski Brod, 8. listopada 2022.

Susret za medicinske sestre redovnice

Međugorje, 7-9. listopada 2022. 
Tema: Posvećeni život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost
Voditelj: fra Mario Knezović OFM
Prijave do: 2. rujna 2022.
 

Skupština HRK

12. - 13. listopada 2022. godine u Samostanu hercegovačkih franjevaca (Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb)

Susret sestara s privremenim zavjetima

Đakovo, 28-30. travnja 2023.
Tema: Sequela Christi: redovnički zavjeti
Voditelj: o. Srećko Rimac OCD

Izdavaštvo

Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Nedjelja Dobroga Pastira 2022.
Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 4 (2021.)
Vijesti 4 (2021.)
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi